Maalaislääkäri: Terveyserojen syynä motivaation puute

Terveysvinkit ovat usein keskenään ristiriitaisia ohjeita siitä, miten tulisi syödä ja liikkua. Tapani Kiminkinen väittää, että tiedämme kyllä tarpeeksi hyvin, miten pysyä terveenä. Ongelma on motivaatio.

Lääkäri Tapani Kiminkinen uskoo, että voimme fyysisesti paremmin kuin ikinä aiemmin. Hänestä on kuitenkin paikallaan kysyä, miten on henkisen puolen laita.

– Jos ihminen kokee, ettei kelpaa – ja jokainen kipuilee tämän asian kanssa – niin on turha mennä puhumaan kovista rasvoista, Kiminkinen pukahtaa.

Suureksi ongelmaksi henkiselle hyvinvoinnille Kiminkinen mainitsee yhteisön ulkopuolelle jäämisen eli syrjäytymisen. Kun kokee, ettei kukaan välitä, motivaatio itsestään huolehtimiseen on Kiminkisen mukaan heikko. Kiminkinen väittää, että tämä on ongelma erityisesti huonosti toimeentuleville.

– Kannustuksen ja motivaation merkityksen näkee, kun lasketaan ruumiit. Sairaudet kasaantuvat huonosti toimeentuleville. Heille on ihan sama, miten eletään, koska heillä ei ole itsetuntoa tai -kunnioitusta.

Kun hyvin toimeentulevat suomalaiset ovat terveimpien joukossa maailmassa, heikommin toimeentulevien eliniänodote ei ole juuri noussut. Kiminkinen kertoo, että terveydelliset luokkaerot näkyvät myös yhteiskunnan yläpäässä ja hän syyttääkin hyvin toimeentulevia toiseen ääripäähän kallistumisesta terveysasioissa.

– Stressi on yksi heidän suurimmista riskitekijöistään. Terveet eivät tarvitse parannusta vaan sairaat.

Muiden ihmisten tuki ratkaisuna

Ratkaisuksi terveydelliseen eriarvoisuuteen Kiminkinen tarjoaa niin yhteiskuntapolitiikkaa kuin perheiden huolenpitoa. Hän uskoo, että tärkeintä on muiden ihmisten tuki.

– Pitää ottaa huomioon lasten kasvatus ja se, että lapsella on kuunteleva aikuinen. Näiden asioiden korjaaminen, kun ihminen teini-iässä alkaa oireilla, on paljon kalliimpaa.

– Tällaisista asioista lähtee terveys ja sen päälle rakentuvat ravitsemus- ja elämäntapajutut.

Kiminkinen uskoo, että jos asioihin ei puututa, luokkaeroilla voi olla myös terveyden kannalta vakavia seurauksia.

– Yhteiskuntarauha järkkyy, kun luokkaerot kasvavat. Terveyden kannalta kannattaa ottaa huomioon myös yhteiskuntapolitiikka.

Lue myös:

    Uusimmat