Peten, 52, elämä nyrjähti päälaelleen työpäivän jälkeen pyörälenkillä: Menetti kuulonsa, puhekykynsä ja sai useita aivovammoja – taistelee nyt, jotta saisi korvauksia kaupungilta

Pyöräonnettomuus heinäkuun neljäntenä vuonna 2018 muutti Veli-Pekka Salosen elämän järkyttävällä tavalla. Tuosta päivästä lähti liikkeelle hurja kuntoutumisprosessi, josta perhe on jakanut kokemuksiaan blogissa

Mikkelin Maavoimien esikunnan majuri Veli-Pekka Salonen lähti työpäivänsä päätteeksi maastopyöräilemään 4. heinäkuuta 2018. Reitti oli tuttu, varusteet olivat reilassa ja mies itse elämänsä kunnossa. Päivä oli kirkas ja aurinkoinen.

"Pete" ajoi maastopyöräänsä soratietä pitkin loivassa alamäessä, jossa vauhti saattaa nousta jopa neljäänkymmeneen kilometriin tunnissa.

Ihanneolosuhteista huolimatta mahdoton tapahtui. 

Vauhdin katkaisi karulla tavalla puomi. Pete ei huomannut sitä ajoissa, mutta ehti tehdä hätäjarrutuksen. Sen seurauksena hän lensi pyörän ohjaustangon ja puomin yli pää ja kylki edellä maahan.

Useita vakavia päävammoja

Kaikeksi onneksi lähellä oli asutusta ja muuta elämää. Tilanteen vakavuus huomattiin nopeasti ja Pete sai apua. Lähellä asunut ensihoidon työntekijä saapui hätiin jo ennen ambulanssia.

Pete vietiin Mikkelin keskussairaalaan, missä vammojen vakavuus paljastui: kallossa oli useita murtumia ja aivoihin vuoti verta. 

Pete nukutettiin ja lennätettiin helikopterilla Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan.

Hänellä diagnosoitiin useita vakavia päävammoja: muiden muassa kallonpohjan murtuma ja kallonsisäisiä vammoja, paikallinen aivovamma ja aivoruhje aivorungossa sekä selkäytimen kaulaosan vamma.

Hän jäi henkiin. Vammojen vakavuuteen nähden pelkästään se oli jo pienoinen ihme.

Elämä mullistui

Peten elämä oli silti peruuttamattomasti muuttunut, kertoo hänen vaimonsa Laura Salonen MTV Uutisille.

Heti onnettomuuden jälkeen Pete oli pahassa kunnossa. Hänen nielunsa ei toiminut, joten hän joutui letkuruokintaan. Pete menetti myös kuulonsa molemmista korvista. Neljän kuukauden päästä, kun miehen kunto salli operaation, leikattiin hänen vasempaan korvaansa sisäkorvaimplantti, joka on tuonut osittain kuuloa takaisin.

Tämän lisäksi puolet Peten kasvoista halvaantui ja hän kärsii näkökentän häiriöistä sekä huimauksesta. Puhekyvyn hän menetti ensin neljäksi kuukaudeksi henkitorviavanteen takia. Kun se saatiin pois, on halvaantunutta äänihuulta kuntoutettu pikkuhiljaa. Puhekykyä saatiin parannettua äänihuuliproteesin avulla.

Äänihuuliproteesin kanssa puhuminen on kuitenkin raskasta. Siksi hänen vaimonsa on toiminut tapauksessa puhemiehenä.

Peten aivojen kognitiivinen puoli oli onneksi säästynyt. Toisin sanoen hänen järkensä leikkasi kuin ennenkin.

Pete oli sairaalassa lopulta neljä kuukautta. Hän kotiutui marraskuun lopulla 2018.

Blogista jaksamista ja tukea

Pian onnettomuuden jälkeen Salonen perusti blogin. Sinne on kuvattu seikkaperäisesti ja avoimesti onnettomuuden aiheuttamia tuntemuksia, Peten kuulumisia ja vaiheita paikallisen terveydenhuollon maailmassa.

Alun perin hän perusti blogin eräänlaisena itseterapiana, jonka avulla käsitteli tapahtunutta.

– Se on ollut ehdoton selviytymiskeino, hän kertoo.

Tämän lisäksi selviytymistä on voinut seurata sekä Salosen Facebook- että Instagram-sivuilla.

Hän sanoo, ettei varsinaisesti perustanut blogia vertaistukea hakeakseen, mutta kertoo olevansa mielissään blogin saamasta palautteesta.

– Lukemattomat tutut ja tuntemattomat ovat taisteluamme somessa tsempanneet, tietenkin se on ollut valtava voimavara.

Salosten taistelulle on antanut tukensa myös niin ikään vakavan aivovamman onnettomuuden seurauksena saanut entinen freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo

"Huima kuntoutuminen" – Pete palasi töihin

Peten vammat olivat niin vakavia, ettei kukaan uskaltanut asettaa hänen toipumiselleen ennustetta.

– Päivä kerrallaan olemme onnettomuudesta saakka edenneet, Laura Salonen kertoo.

Jälkikäteen lääkärit ovat kuitenkin todenneet Peten kuntoutumisen olleen "huimaa".

– Joku lääkäreistä totesi, että kun pelkkiä diagnoosipapereita ja potilaskertomusta lukee, on suoranainen ihme, että mies pääsi edes kotiin.

Vaikka Pete joutuikin opettelemaan elämään kasvohalvauksen, korvaimplantin ja äänihuuliproteesin avulla, on hän vajaassa puolessatoista vuodessa esimerkiksi saanut taas oikeuden ajaa autoa, minkä lisäksi hän palasi lokakuussa myös töihin Maavoimiin.

– Pete tekee 40-prosenttista työpäivää neljänä päivänä viikossa. Moniäänitilanteet ovat hänelle kuulovaurion takia yhä haastavia, mutta sellaistenkin opettelu on töissä paljon hyödyllisempää kuin kotona, Salonen valottaa.

Ainoastaan poski vihoittelee

Puolet kasvoista päätettiin operoida kuntoon, sillä roikkuva poski haittasi muun muassa syömistä. Halvaantuneen posken operaatio on kuitenkin tuottanut harmia.

Leikkaus sujui hyvin, mutta kasvot alkoivat hylkiä poskeen siirrettyä, Peten vasemmasta reidestä otettua faskiakalvoa. Posken ompeleet alkoivat valua mätää, minkä lisäksi poski turposi ja tuli kipeäksi. Alkoi ravaaminen Mikkelin keskussairaalassa sekä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Sairaalakierre paljasti myös terveydenhuollon nurjan puolen. Laura Salonen kirjoittaa blogissa Peten kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta sekä siitä kokemuksesta, ettei vihoittelevaa poskea otettu sairaalahoidossa vakavasti.

Lopulta Pete kuitenkin pääsi tarkempiin tutkimuksiin ja leikkaushaavat saivat asianmukaista hoitoa. Laurakin korostaa olevansa ensisijaisesti kiitollinen miehensä saamista hoidoista.

– Tässä on kyllä saanut huomata, että tällaisissa akuuttitapauksissa julkinen terveydenhuolto kyllä toimii. Suurilta osin Peten saama hoito on ollut erinomaista.

Saloset vaativat korvausta Mikkelin kaupungilta

Onnettomuus tapahtui kaupungin omistamalla maalla, joten Saloset päättivät tehdä tapahtuneesta vahingonkorvausvaatimuksen. Salosten kaupungilta anoma summa on noin 20 000 euroa. 

Laura Salonen kertoo, että Mikkelin kaupunki ei ole tullut vastaan korvausasiassa. 

MTV Uutiset tavoitti Mikkelin kaupunginlakimies Jukka Savolaisen sähköpostitse. Hän kertoo, että Mikkelin kaupungin vakuutusyhtiön päätöksistä on mahdollista valittaa kirjallisesti. Salosten tapausta hän ei kuitenkaan kommentoi erikseen.

– Emme voi kommentoida yksityishenkilöä koskevaa asiaa.

Laura Salonen on harmissaan kaupungin korvausvaatimuksen hylkäämisestä.

– Meidän lakimiehemme on todennut, että maanomistajalla, tässä tapauksessa siis kaupungilla, on yhä vastuu huolehtia, että alueella ole vaaranpaikkoja, Salonen kertoo.

"Katsomme aurinkoiselle puolelle"

Saloset luottavat siihen, että asiat kääntyvät lopulta hyviksi.

– Katsomme aina aurinkoiselle puolelle. Jokainen edistys on kotiinpäin, mutta emme aseta liikaa tavoitteita tai toiveita tulevaisuudelle. Hiljaa eteenpäin ja päivä kerrallaan, Laura kertoo.

Hän muistuttaa, että aina voisi olla huonomminkin.

– Pete voisi olla myös kuollut tai neliraajahalvaantunut. Tunnen kiitollisuutta siitä, että tilanne on näinkin hyvä. Petellä itselläänkin on ollut käsittämättömän luottavainen ja positiivinen asenne.

Peten tarinan kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Lue myös:

    Uusimmat