Millaiset korut sopivat Linnan juhliin? Ammattilaiset kertovat!

Vuoden Kultasepäksi valittu Carina Blomqvist kertoi AVAlle vinkkinsä, millaiset korut sopivat parhaiten esimerkiksi hienompiin juhliin. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä puolestaan kertoo etikettisäännöt Linnan juhliin.

Osana Linnan juhlien pukuloistoa edustavat näyttävät, juhlaan sopivat korut. Vuoden Kultaseppä 2012 Carina Blomqvist painottaakin, että korut tulisi valita huolella aina tilaisuuden luonteen mukaan. Hän kuitenkin toivoisi enemmän rohkeutta juhlakoruihin.

– Linnan juhlien pukujen mukaan kuuluisivat ehdottomasti näyttävät korut. Monesti paljas kaula-aukko ilman korua näyttää erittäin tylsältä, eikä tuolloin kokonaisuus ole täydellinen, Blomqvist kuvailee.

Naisellista ja romanttisista koruistaan tunnettu Blomqvist muistuttaa, että myös hopeasta saa upeita juhlakorukokonaisuuksia. Hänen mukaansa yksinkertaistakin pukua voi tuoda hyvin esille esimerkiksi näyttävillä korvakoruilla, kaula- tai rintakorulla.

– Joulukuuseksi ei kuitenkaan kannata itseään koristaa! Blomqvist painottaa.

Myöskin vaate- ja korusuunnittelija Marja Suna kehottaa miettimään, millaiset korut ylleen juhlatilaisuudessa laittaa.

– Täytyy ajatella kokonaisuutta. Korulla täytyy olla hyvä tausta. Koru voi kohentaa koko pukeutumista, mutta senkin voi valita virheellisesti, Suna kuvailee.

Korujen tiukka ja näyttävä etiketti

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä painottaa seuraamaan Linnan juhlien etikettiä myös korujen saralla.

– Naisten tulisi käyttää Linnan juhlissa nimenomaan aitoja koruja. Meillä ei kaikilla ole kymmeniä sellaisia, mutta ylleen voi valita sen ainoan – tai vaikka isoäidiltä, äidiltä tai kummitädiltä lainatun.

Linnan juhlissa ei saisikaan näkyä tilpehööriä, rihkamaa tai lasia.

– Itsenäisyyspäivänä nähdään paljon strassikoruja, jotka ovat köyhän tytön timantteja. Tarvitseeko niitä pitää juuri itsenäisyyspäivänä yllä? Suonperä miettii.

Kaarina Suonperä toivoisikin näkevänsä Linnan juhlissa suomalaisten suunnittelemia, aitoja arvokoruja.

– Esimerkiksi Kalevala Korut ovat ikiaikaisia ja kertovat omasta kulttuuristamme paljon. Pronssisina ne eivät ole iltapukuun sopivia eivätkä juhlapukukoruja, mutta hopeisina ja kultaisina ne käyvät, Suonperä kertoo.

– Toivon, että oltaisiin sen verran isänmaallisia, että käytettäisiin nimenomaan suomalaisia koruja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa. Meillä on niin paljon hyviä korusuunnittelijoita.

Kunniamerkkien ja rintakorujen paikka

Kaarina Suonperä muistuttaa myös kiinnittämään huomiota kunnianmerkkien sijaintiin: niitä ei voi vain lätkäistä rintaan muina miehinä.

– Jos on kunniamerkkejä, eli presidentin myöntämiä arvomerkkejä, on niiden paikka kahdeksan senttiä olkasauman alapuolella ja vasemmalla puolella. Silloin se lepää rinnan päällä. Uimamaisterin arvomerkkihän ei ole kunniamerkki, joka puettaisiin Linnan juhliin! Suonperä vitsailee.

Korusuunnittelija ja kultaseppä Carina Blomqvist kertoo toivovansa näkevänsä tulevaisuudessa lisää rintakoruja: hän ei omien sanojensa mukaan keksi kovinkaan monta tilaisuutta, mihin kyseinen koru ei sopisi. Kaarina Suonperä neuvoo, missä rintakorun oikea paikka piilee:

– Jos on rintakoru, sen paikka on ylempänä, ei rinnan päällä. Kun korun nostaa, myös leuka ja ryhti nousee. Muistan pikkutyttönä seuranneeni kuningataräitiä. Kiinnitin huomiota siihen, että rintakorun paikka muuttui vuosien myötä. Hänkin nosti leukalinjaansa rintakorun avulla!

Seuraa Linnan juhlia Mert Otsamon ja hiusstylisti Tom Wennerstrandin kanssa. Livekommentointi 6.12. klo 18 alkaen www.mtv3.fi/linnanjuhlat -sivustolla!


AVA

Pääkuva Lehtikuva: Björn Weckströmin Lapponia Jewelrylle suunnittelema Planetaariset laaksot -kaulakoru.

Kuvat: Carina Blomqvist, Kalevala Koru

Lue myös:

    Uusimmat