Masennus vaikuttaa myös sairastuneen henkilön kumppaniin, joten on tärkeää, että kummatkin pystyvät puhumaan tunteistaan ja saamaan apua.
Masentuneen henkilön kumppani saattaa joutua itsekin syviin vesiin kokiessaan viereltä sairastuneen puolisonsa oireilua.
Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja, paripsykoterapeutti Suvi Laru sekä Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFamin toiminnanjohtaja Tiina Puranen painottavat Huomenta Suomen haastattelussa, että ymmärrys masennuksesta ja sen oireista auttaa myös sairastuneen kumppania.
– Molemmilla on omat tunteet, niitä käydään läpi ja niitä pitäisi pystyä jakamaan, Laru toteaa.
Laru muistuttaa, että masennus voi aiheuttaa haasteita parisuhteen vuorovaikutukseen ja jos esimerkiksi vetäytyneisyys tai ärtyisyys on pitkäaikaista, se vaikuttaa kaikkien osapuolien tunteisiin. Yksittäinen syy erota masennus ei kuitenkaan ole.
– Masennus sairautena ei voi missään nimessä olla se ainut asia koskaan. Mutta se voi olla asia, joka tuo näkyväksi joitakin teemoja, kun elämä on muuttunut, Laru sanoo.
Katso yllä olevalta videolta, mitä neuvoja asiantuntijat antavat masentuneen puolisolle, jotta tämä muistaisi pitää myös omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan huolta. Entä mitä tehdä tilanteessa, kun masennus koettelee parisuhdetta?