Lapsen kehitykselle näyttäisi olevan suotuisampaa, jos lelujen määrä on rajallinen.
Katso yllä olevalta videolta ohjeet kotitekoisen limalelun tekemiseen!
Moni vanhempi saattaa tuskastua lelumeren keskellä, mutta tavaraa kertyy silti aina vain lisää.
Lelujen määrää ei kuitenkaan Toledon yliopiston tutkimuksen mukaan olisi syytä kerryttää – päinvastoin.
LUE MYÖS: Kuuden lapsen äidin koti on aina putipuhdas – näin hän tekee sen: "Jos et käytä sitä, se lähtee"
Tutkijoiden mukaan lelujen vähäinen määrä lisää nimittäin leikin laatua. Muutamalla lelulla leikkiminen kehittää pienen lapsen kykyä keskittyä entistä luovempaan ja mielikuvituksellisempaan leikkiin.
Tulosten perusteella tutkijat uskovat, että vain muutamalla lelulla leikkiminen edesauttaa lapsen mielikuvituksen, itseilmaisun, motoristen kykyjen ja ongelmanratkaisukyvyn kehitystä.
Pitkällä tähtäimellä lelujen niukkuus voisi tutkijoiden mukaan auttaa myös kognitiivisten taitojen kehittymisessä. Kognitiivisilla taidoilla tarkoitetaan kykyä tiedon vastaanottamiseen, käsittelemiseen, tuottamiseen ja välittämiseen.
Lelujen runsas määrä voi häiritä lasta
Tutkimuksessa tarkasteltiin 36 taaperoa, joiden iät vaihtelivat puolestatoista vuodesta kahteen ja puoleen vuoteen. Lapsille annettiin joko neljä tai 16 lelua.
Tutkijoiden mukaan kahden eri ryhmän leikeissä oli havaittavissa ”merkittävä ero”: pienemmällä lelumäärällä leikkineet lapset muuntelivat lelujen käyttötapoja sekä leikkivät niillä pidempään kuin useammilla leluilla leikkineet lapset.
– Tulokset antavat ymmärtää, että lelujen runsaus saattaa olla häiriötekijä, kirjoittaa tutkimuksessa mukana ollut Alexia Metz.
Metzillä on kokemusta asiasta myös tutkimuksen ulkopuolelta.
– Toimintaterapeuttina ja vanhempana olen huomannut, että virikkeitä täynnä oleva ympäristö saa lapset säntäilemään ympäriinsä. Lapsen on vaikea keskittyä, kun ympäristö ei siihen kannusta, Metz sanoo.
Tiesitkö, että lelut voivat olla myös vaarallisia lapsen terveydelle ja ympäristölle?
Lähde: Psychology Today, Toledo Blade
***
1:33