Televisioiden ominaisuudet ovat kehittymässä kovaa vauhtia. Muutamia vuosia sitten taulutelevisiot syrjäyttivät markkinoita vuosikymmeniä hallinneet kolossaaliset kuvaputkitelevisiot. Nyt uusiin taulutelevisioihin on ympätty lukuisia palveluita ja verkko-ominaisuuksia. MTV3 testasi Samsungin uuden Smart TV 3D -älytelevision ja perehtyi uuden sukupolven laitteen tarjoamiin ominaisuuksiin.
Testissämme oli Samsungin 7-sarjaan kuuluva UE46D7005LU-malli, jossa on 46-tuuman 1920 x 1080 Full HD led-näyttö.
Näyttö on kokoisekseen todella kevyt ja siro. Näyttöpaneelia kiertää erittäin ohut kehys. Kehyksessä on uloimpana noin sentin vahvuinen, osittain läpinäkyvä muovinen osio. Näyttöä lähimpänä olevassa osassa on vielä noin puolen sentin vahvuinen musta raami. Laitteen kehys on täten monien tietokonenäyttöjenkin kehyksiä kapeampi ja hyvin tyylikkään näköinen. Siro olemus myös helpottaa laitteen sijoittamista kodissa. Smart TV on myös yllättävän kevyt ja sitä voi vaivatta siirrellä yksinkin. Näytön paksuuskin on vain pari senttiä. Kaiuttimet ovat näytön takana.
Monipuolinen liitäntävalikoima
Laitteen takaa löytyvä liitäntävalikoima on kattava: Neljä 1.4 HDMI-liitäntää, 3 USB-liitäntää, verkkoliitäntä, antenniliitännät, CI-moduulipaikka (korttisovitin toimitetaan mukana), kuulokeliitäntä, PC-äänisisäänmeno, digitaalinen äänilähtö, ext-rgb, ext-AV ja pc-liitäntä. Televisiossa on myös sisäänrakennettu Wi-Fi -yhteys langatonta verkkoyhteyttä varten.
Kahden Scart-adapterin avulla myös vanhempia laitteita voi asentaa HDMI-liitäntöihin. Mukana tulee myös AV/Komponenttisovitin. 3D-katselua varten on yhdet 3D-aktiivilasit. Monipuolisten liitäntöjen lisäksi näytön sivusta takaa löytyvät yleisimmin käytetyt hallintapainikkeet
Jalusta ruuvataan laitteeseen kiinni ennen käyttöönottoa. Tietenkin näytön voi halutessaan asentaa myös seinään, tosin seinäteline ei kuulu toimitukseen.
Nopeasti käyttövalmiina
Smart TV:n käyttöönotto on helppoa. Verkkoyhteyden ja alkuasetusten tekeminen on yksinkertaista selkeiden valikkotoimintojen kautta. Television ominaisuuksista pääseekin nauttimaan varsin nopeasti virran kytkemisen jälkeen.
Myös kaukosäädin on hyvin yksinkertainen, kun ottaa huomioon television monet ominaisuudet. Kaukosäätimessä on valaistut näppäimet, mikä on kätevää pimeissä katselutiloissa. Näytön valikoissa suunnistaminen on loogista.
Kuvanparannus ei tarkoita välttämättä miellyttävämpää kuvaa
Kuvanlaatu television oletusasetuksilla aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia. Laitteessa on oletuksena kytketty päälle erilaisia kuvanlaatua parantavia ominaisuuksia. Niiden avulla vaikkapa tavallisen digilähetyksen kuvanlaatua ja liiketoistoa saa näennäisesti parannettua, mutta samalla näkymä muuttuu erikoisesti. Esimerkiksi elokuvat näyttävät hieman siltä, kuin ne olisi kuvattu tavallisella kodin teräväpiirtokameralla. Kuva siis saadaan näyttämään terävältä, mutta siitä katoaa elokuvan tuntu ja syvyys, jolloin se näyttää tietyllä tavalla halvemmalta.
Kokeilun perusteella kuvan saa luonnollisemmaksi kun asetuksista otetaan pois päältä liikevalaisu, reunojen parannus, sekä liiketoistoa sulavoittava motion plus -asetus. Samalla voi myös poistaa käytöstä MPEG-kohinansuodattimen. Moni tosin saattaa pitää kuvaa terävöittävistä lisäominaisuuksista, kyse on pitkälti makuasiasta. Joka tapauksessa eri asetusten kokeilu kannattaa ja se on helppoa: Valikkotoiminnot ovat erittäin monipuoliset ja kuvan säätö eri makutottumuksiin onnistuu mukavasti.
Eväät veitsenterävään kuvaan
Kun säädöt on saatu mieleisekseen voi Smart TV:n kuvan todeta olevan yksinkertaisesti vaikuttava. Ja luonnollisestikin vielä vaikuttavammaksi näyttö muuttuu, kun siihen kytkee teräväpiirtokuvan. Kuva on veitsenterävä ja mukaansatempaava. Televisiot ovat todella kehittyneet muutamassa vuodessa hurjilla harppauksilla.
Pieni ongelmakohta tosin on läsnä: Hämärässä tilassa täysin mustia taustoja katsellessa huomaa pientä valovuotoa näytön reunoista ja keskialueen alareunassa. Tämä tarkoittaa, että mustilla taustoilla näkyy paikoitellen taustavalon aiheuttamia hieman vaaleampia laikkuja. Kyseessä ei ole kuitenkaan kovinkaan häiritsevä ongelma.
Testailun perusteella kuvanlaatu on kokonaisuudessaan erinomainen. Myös katselukulma on riittävän laaja.
Sukellus kolmiulotteisuuteen
Hypätäänpä sitten kolmiulotteisuuden kiehtovaan maailmaan, eli laitetaan laitteen mukana tulleet 3D-lasit nenän päälle. Kulmikkaasti muotoillut lasit sopivat myös tavallisten silmälasien päälle. Valitettavasti television mukana toimitetaan vain yhdet lasit, joten lisälasien hankinta tulee nopeasti ostoslistalle, ellei sitten pidä 3D-elokuvien katselusta omassa yksinäisyydessään.
Smart TV:ssä on ominaisuus, jonka avulla laite tekee keinotekoisesti tavallisesta kuvamateriaalista kolmiulotteista. Näin saadaan kieltämättä luotua kolmiulotteinen vaikutelma, mutta tosiasia on, että 2D-kuva kannattaa katsella sellaisena kuin se on tarkoitettukin.
Television 3D-ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa varta vasten tehdyllä materiaalilla. Kolmiulotteinen katseluelämys on oikeaan elokuvateatteriin verrattava, niin hyvässä kuin pahassakin: Jos elokuvateatterissa 3D-lasien aiheuttama mahdollinen kuvan värinä on häirinnyt jollakin tavalla, niin sama ilmiö on läsnä myös kotikatsomossa.
Ilmiö on kuitenkin käytetyn tekniikan seurausta, eikä sitä voi lukea Smart TV:tä koskevaksi viaksi. Eivätkä kaikki elokuvateatterissakaan huomaa ylimääräistä kuvan värinää 3D-lasien käytössä. 3D-toisto toimiikin juuri kuin se on tarkoitettukin ja silmät kyllä tottuvat nopeasti kolmiulotteiseen tekniikkaan. Näytön kirkkaus ja kontrasti riittävät moitteetta kolmiulotteisen materiaalin katsomiseen. Yleisarvosana Smart TV:n tarjoamasta kolmiulotteisesta elämyksestä on täten hyvä.
Kolmiulotteista materiaalia katsoessa tunnelma paranee, mitä hämärämmässä tilassa ja suuremmalta näytöltä materiaalia katsotaan. Testaamamme 46-tuumainen näyttö riittää jo mainiosti, mutta ei suuremmastakaan näytöstä haittaa olisi.
Television omat kaiuttimet riittävät peruskäyttöön, mutta mitään ääninautintoa ei litteään näyttöön liitetyiltä äänilähteiltä tietenkään voida odottaa. Moni varmastikin liittää television kotiteatterijärjestelmäänsä tai stereoihin.
Runsaasti verkkopalveluita yhteen kasattuna
Nyt päästäänkin Smart TV:n valttikorttiin, eli verkko-ominaisuuksiin. Kaukosäätimessä on erillinen Smart Hub -painike, jonka kautta näyttöön ilmestyy palveluvalikko monine verkkopalveluineen. Valikon kautta pääsee vaikkapa surffailemaan verkkosivuilla, kuuntelemaan nettiradioita ja katsomaan säätietoja erillisistä sovelluksista. Television selain pyörittää vaivatta myös Flash-videoita. Mm. YouTubelle, Facebookille ja Twitterille löytyvät myös omat sovellukset.
Valikosta löytyy myös erilaisia pelejä sekä SF Anytime -videovuokrauspalvelu, jonka kautta videoita voi vuokrata katsottaviksi verkon kautta suoraan omalle televisiolle. Ennen vuokrausta voi katsastaa vielä elokuvien mainosvideot. Vuokrauspalvelun valikko jumitti testin aikana kerran niin, että televisio oli suljettava käynnistettävä uudelleen.
Lisäksi palveluvalikoista löytyy 3D-demoja ja 3D-elokuvatrailereita, joiden kautta pääsee tutustumaan kolmiulotteiseen materiaaliin ilmaiseksi, mikäli ei vielä omista tarvittavaa soitinta. Smart Hubiin voi myös ladata lisää haluamiaan sovelluksia.
Kaukosäädin ei pärjää surffaillessa hiirelle ja näppäimistölle
Smart TV:n kaikkien nettitoimintojen ohjaus suoritetaan television omalla kaukosäätimellä, joka toimii hyvin loogisesti. Verkkoselaimen kanssa kaukosäätimen avulla surffailu on kuitenkin ajoittain turhan kankeata ja myös itse selain saattaa välillä hidastella. Kaukosäätimen valintanäppäin toimii myös pienenä kosketusalustana kursorin liikutteluun, mutta senkään käyttötuntuma ei ole aivan paras mahdollinen. Sivun selaaminen tai osoitteiden kirjoittaminen pelkän kaukosäätimen numeronäppäimistön avulla on hidasta puuhaa. Olisi hienoa, jos pelkästään kaukosäädintä liikuttelemalla voisi liikuttaa myös nettiselaimen osoitinta.
Omalle Android-puhelimelle voi kuitenkin ladata erillisen kaukosäädinsovelluksen, jonka kautta oman kännykän kosketusnäyttö muuttuu kaukosäätimeksi laitteita yhdistävän DLNA-yhteyden kautta. Kännykän kautta verkkosivuilla surffailukin helpottuu jonkin verran, sillä se mahdollistaa mm. nettiselaimen kursorin liikuttamisen kännykän suurempaa kosketuspintaa käyttämäen. Kännykän avulla myös tekstiä ja osoitteita voi kirjoittaa suoraan puhelimen näytölle ilmestyvän QWERTY-näppäimistön kautta.
Kännykässä olevia videoita, musiikkia ja kuvia voi myös toistaa langattomasti television kautta. Toki tiedostoja voi katsoa USB-tikuilta tai vaikkapa ulkoisilta kovalevyiltä kytkemällä ne television takana oleviin USB-liitäntöihin.
Smart TV:n verkko-ominaisuudet eivät korvaa varsinaista tietokonetta, mutta ne luovat kyllä hyvän lisän. Monipuoliset ominaisuudet on saatu ryhmiteltyä helppokäyttöisiksi ja kaiken ohjaaminen tapahtuu kaukosäätimellä sohvan perukoilta.
Täysiveristä mediakeskusta rakentavan kannattaa kuitenkin pohtia varsinaisen tietokoneen liittämistä näyttöön. Testasimme tietokoneen liittämistä HDMI-kaapelilla ja kuvanlaatu on loistava. Tietokoneille löytyy erilaisia mediaohjelmistoja, joiden kautta erilaiset verkkopalvelut saa muokattua vielä monipuolisemmin juuri haluamallaan tavalla.
Hyvin toimiva paketti siroissa kuorissa
Smart TV on kokonaisuudessaan laadukas ja toimiva paketti. Kuvanlaatu on terävä ja miellyttävä. Ainoa pieni miinus tulee hienoisesta valovuodosta, jonka voi huomata pimeissä katselutiloissa tummissa kuvataustoissa.
3D-ominaisuudet toimivat niin hyvin kuin nykytekniikkaa vain sallii. Mitä isompi näyttö, sen vaikuttavampi kolmiulotteinen vaikutelmakin syntyy. Valikoista löytyy erittäin monipuoliset säätömahdollisuudet selkeästi ryhmiteltyinä ja selitettyinä.
Laitteen omat verkkopalvelut ovat monipuoliset ja ne toimivat perinteisesti toteutetulla kaukosäätimellä niin hyvin kuin voi odottaa. Verkossa surffaamiseen pelkkä kaukosäädin on kuitenkin paikoitellen hieman liian kömpelö, jolloin rinnalle kaipaa hiirtä ja näppäimistöä.
Smart TV toimii myös loistavasti tietokoneeseen liitettynä kodin mediakeskuksen näyttölaitteena. 46-tuuman näyttö vaikuttaa yllättävän sirolta kapeiden kehysten ansiosta.
Uusimmat
-
19:26
MTV seuraa Liiga-kierrosta: Pelicans murjottiin jäänrakoon pikana – Porissa mielenkiintoinen videotilanne
-
19:20
Itämeren pohjassa kummittelevat kuolleet alueet – edessä on vuosikymmenten urakka
-
19:18
Venäjältä tullut jo kaksi noottia, kerrotaan ulkoministeriöstä
-
19:14
Nyt tuli tieto NHL-supertähti Connor McDavidin poissaolon pituudesta
-
19:12
Stubb on hylännyt lähes kaikki rikollisten anomukset – armahduksen on saanut vain yksi
-
19:09
Ismo Leikolan Ritva-äiti: "Hän oli ujo, arka ja hiljainen poika"
-
19:03
TPS todella hurjana Turussa – Pelicans-luotsi raivosi omilleen
-
19:02
Suomi jää jatkuvasti jälkeen visaisen tuottavuusongelman takia – ei ole noussut 15 vuoteen
-
19:01
Miesten siittiöiden määrä laskee niin kovaa vauhtia, että maailmalla puhutaan jo "spermageddonista"
-
18:41
Apulaisprofessori takavarikoista: "Venäjä on sitonut omia käsiään"
-
18:07
Yle: Poliisi tutkii Stora Enson raakkuvahinkoa Puolangalla luonnonsuojelurikoksena
-
18:05
Ensitreffit-Tainan ahdistunut olemus huolestuttaa – vodcast: "Matti, tajua jo!"
-
18:04
Meteorologi: Näin Espanjan tappavat rajuilmat syntyivät – yli puolen vuoden sateet vuorokaudessa
-
17:50
"Kärki lyöty sisälle, tilanne hyvin huolestuttava" – Venäjän voimakas panssarihyökkäys murtautunut rintamaan
-
17:48
Joel Naukkarisen puhelin täyttyi soitoista ja viesteistä: puoliso kertoi sokeeraavan tiedon – "Siellä on tänään ollut puoli sukua paikalla"
-
17:45
Florida-pomo nousi Jarmo Kekäläisen siipien suojista NHL:n kultasormeksi – "En olisi tässä ilman heitä"
-
17:45
MM-kultamaa Tshekki luottaa SM-liigapelaajiin – jopa alkukauden floppi mukana Karjala-turnauksessa
-
17:43
Puolustusministeri kiittelee Niinistön raporttia, korostaa jäsenmaiden vastuuta: "Ei auta, vaikka olisi mitä uusia virastoja"
-
17:29
Neljä hurjan helppoa halloween-herkkua – uskallatko kokeilla?
-
17:24
Luuri korvaan venäjäksi: Näin takavarikoiduissa kiinteistöissä suhtauduttiin MTV:n puheluihin
-
Lataa lisää