Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä suoraan että epäsuorasti. Suomalaisetkaan eivät ole haitoilta suojassa, Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola muistutti Uutisaamussa
Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon, mutta harvemmin keskusteluun nousee se, millaisia vaikutuksia elinympäristöjen muuttumisesta ja luontokadosta ihmisten terveydelle seuraa.
Haitat ovat mittavia: on paahtavia helleaaltoja, maasto- ja metsäpaloista aiheutuvia ilmansaasteita, puhtaan veden puutteesta johtuvia vesivälitteisiä epidemioita, kuivuuden aikaansaamia ruoantuotannon ongelmia, infektiosairauksien leviämistä, sään ääri-ilmiöiden aiheuttamia onnettomuuksia, sisäilmaongelmia, mielenterveyshaasteita.
Suomessa kuumuus aiheuttaa tällä hetkellä jopa 200–400 ihmisen kuoleman vuosittain. Mikäli lämpötilat nousevat ja helleaallot yleistyvät, uhkaa luku kasvaa. Myös esimerkiksi ilmastoa lämmittävät päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun jo nyt.
– Meillä on aika paljon epidemiologista tutkimusta tehty myös suomalaisessa väestössä. Voidaan todeta, että nykyisillä pienhiukkaspitoisuuksilla sekä typpidioksidi- ja otsonitasoilla aiheutuu terveyshaittoja aikuisille, mutta myös raskauden aikainen altistus vaikuttaa sikiön kehitykseen. Meillä on ihan tuoreita tuloksia näistä haittavaikutuksista, Jouni Jaakkola sanoo.
Miksei monella tapaa terveyteen vaikuttavaan ilmastonmuutokseen reagoida samalla tapaa kuin koronapandemiaan? Katso Jaakkolan koko haastattelu yllä olevalta videolta.
Globaalit haitat heijastuvat myös Suomeen
Ilmastonmuutoksen terveyshaitat kohdistuvat etenkin jo ennestään huono-osaisille alueille. Aasiassa ja Afrikassa kärsitään puhtaan veden puutteesta, aliravitsemuksesta, ilmansaasteista ja luonnonkatastrofeista.
Maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta ympäristömuutoksen globaalit terveyshaitat heijastuvat myös länsimaihin, Suomi mukaan lukien.
– On tutkimustuloksia siitä, että nämä ilmastokriisit saattavat lisätä myös sotilaallisia konflikteja ja ristiriitaisuuksia yhteiskunnassa. Ne johtavat herkästi pakolaisuuteen ja ylipäätään väestön muutoksiin, Jaakkola sanoo.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– On mahdollista, että jos ilmastokriisi pahenee, myöskin väestön liikkuvuus lisääntyy merkittävästi.
Ilmastonmuutoksen uskotaan esimerkiksi jouduttaneen arabimaiden kansannousua, niin sanottua arabikevättä, 2010-luvun alussa. Poikkeukselliset sääolosuhteet nostivat ruoan hintaa, mikä puolestaan lisäsi kansalaisten tyytymättömyyttä. Eurooppaan arabikevät heijastui pakolaismäärien kasvuna.
Väestön liikkumiseen puolestaan liittyy monenlaisia terveyskysymyksiä, kuten tautien leviämistä ja taistelua olemassa olevista resursseista.
Videolla kerrotaan kaksi tapaa vähentää lihansyöntiä – kestävää ja terveellistä! Juttu jatkuu videon alla.
1:05KATSO VIDEO: Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä.
Kestävät elintavat tukevat myös terveyttä
Yksilöt voivat vaikuttaa niin ilmastonmuutoksen hillintään kuin terveydentilaansa omilla elintavoillaan. Keskeisimpiä kestäviä ja terveellisiä elintapoja ovat kasvisvoittoisen ruokavalion noudattaminen, automatkojen korvaaminen hyötyliikunnalla sekä tupakoimattomuus.
Pyöräily tai kävely ajamisen sijaan vähentää ilmansaasteita ja ilmaston kuormitusta samalla kun elimistö saa tarvitsemaansa liikettä. Kasvispainotteinen ruokavalio puolestaan kuormittaa ilmastoa vähemmän kuin eläinperäinen, ja se on tutkitusti myös selvästi terveellisempää.
Tupakka on yksi tunnetuimmista terveydelle haitallisista aineista, minkä lisäksi sen viljely valtaa runsaasti maa-alaa ja heikentää hiilidioksidin sitoutumista.
Joskus sanotaan, ettei suomalaisilla ole osaa eikä arpaa ilmastonmuutoksen etenemisessä kansakuntamme pienuuden vuoksi. On kuitenkin laskettu, että jos kaikki omaksuisivat suomalaisille tyypilliset kuluttamistavat, tarvitsisi ihmiskunta yli kolme ja puoli maapalloa.
– Henkilöä kohden meidän kuormamme saattaa olla jopa kaksi kertaa suurempi kuin kiinalaisten, Jaakkola sanoo.
– Voimme löytää terveellisiä elintapoja, jotka ovat hyviä myös ympäristön kannalta.
Lue myös: Tiian, 27, muutoskuva osoittaa yleisen harhaluulon kasvissyönnistä vääräksi
Lue myös: Näitä ruokia koronaa sairastavan olisi hyvä välttää
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää puoli kiloa kasviksia päivässä – punnitsimme neljä erilaista vaihtoehtoa.
1:26KATSO VIDEO: Tältä käytännössä näyttää päivän aikana kertyvä puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.