Näin käy, jos treenistä pitää viikon joululoman

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Venyttely on jouluun sopivaa lempeää liikuntaa – katso ohjeet dynaamiseen venyttelyyn.

Joulu on oiva hetki antaa elimistölle palautumisaikaa, sillä kehokin tarvitsee taukoa ja lepoa liikunnasta.

Jouluna on helppo syödä enemmän kuin elimistö energiaa tarvitsisi. Dieettikulttuurin keskellä voi tuntua vaikealta olla potematta syyllisyyttä syödyistä herkuista ja löhöilystä. Ajatus kompensoivasta pitkästä lenkistä tai tiukasta salitreenistä voi alkaa houkuttaa.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta olisi kuitenkin parempi, jos urheiluharrastuksesta pystyisi pitämään joululomaa. Ainakaan treenaamattomuudesta ei kannata itseään soimata.

– Joskus lepo on tehokkainta, mitä ihminen voi tehdä, amerikkalaispsykologi Alyssa Vela sanoo Huffington Postille.

Kehokin tarvitsee lepoa

Säännöllinen liikunta tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin, mutta myös palautumiselle on paikkansa. Lepopäivän kuuluisi olla osa viikon treeniongelmaa, sillä tällöin kuormittuneet lihakset korjaantuvat entistä vahvemmiksi.

Elämäntapojaan kannattaakin tarkastella laajemmasta näkökulmasta: joulun ja uudenvuoden väliä merkittävämpää on uudenvuoden ja joulun väli.

Kuukausien ja vuosien aikana saavutettu kehitys ei häviä parissa päivässä tai muutamassa viikossa. Viikon treenitauon jälkeen kroppa voi toki tuntua hieman "pehmeämmältä", kun lihassäikeet alkavat heiketä ja kehoon kerääntyy ylimääräistä nestettä, Prevention-sivusto kertoo.

Aktiivisuuttaan voi ylläpitää esimerkiksi läheisten kanssa tehdyillä kävelylenkeillä, jotka sopivat mainiosti joulun vieton happihyppelyiksi. Myös lempeä jooga tai venyttely on hyvää vaihtelua rankalle treenille. Kun normaaleihin liikuntarutiineihinsa palaa muutaman viikon sisällä, ei suorituskyvyssään todennäköisesti huomaa eroa – ainakaan huonompaan suuntaan.

Viikon tauko liikuntaharrastuksesta voi tehdä hyvää, sillä levänneen kehon ja mielin voimin treeni saattaa kulkea jopa paremmin. Tauon aikana myös motivaatiota treenata voi kasvaa, eikä urheilu tunnu pakkopullalta.

Ankara treenaaminen voi olla hälytysmerkki

Syötyjen kaloreiden ja löhöilyn kompensoiminen rankalla treenillä on ongelmallista, sillä se ruokkii häpeää ja syyllisyyttä hyvinvoinnin lisäämisen sijaan. Lisäksi ankara treenaaminen ilman lepopäiviä altistaa vammoille, väsymykselle sekä suorituskyvyn heikkenemiselle.

Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että toistuvat yli 90 minuutin liikuntarupeamat voivat olla jopa liikkumattomuutta haitallisempia. Äärimmäinen treenaaminen voi kertoa ihmisen olevan riippuvainen liikunnasta.

Mikäli treenistä on vaikeaa löysätä loman ajaksi, voi kyseessä olla mielenterveyden ongelma, josta olisi hyvä puhua ammattilaisen kanssa. Tasapaino on tärkeää liikunnassakin.

Alla olevalla videolla kerrotaan, milloin flunssan jälkeen uskaltaa lähteä treenaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat