Näin kohtalokkaasti stressi vaikuttaa ihoon

Ihon kunnon yhtäkkinen heikentyminen voi johtua niinkin yksinkertaisesta syystä kuin stressistä. Jos ihon luontainen hehku katoaa tai yllättävät iho-ongelmat vaivaavat, kannattaa katse kääntää myös stressin määrään.

Stressin on todettu erinäisissä tutkimuksissa vuosien saatossa vaikuttavan negatiivisesti ihon kuntoon ja terveyteen ylipäänsä. Pahimmillaan stressi lisää todennäköisyyttä sairastua tiettyihin vakaviin sairauksiin, heikentää immuunipuolustusta ja tekee ihmiset alttiimmiksi masennukselle. Kaikkien näiden negatiivisten vaikutusten lisäksi harteilla kannetut murheet vaikuttavat myös ihon kuntoon.

– Kroonisesta stressistä kärsivät ihmiset sekä näyttävät väsyneiltä että tuntevat olonsa väsyneeksi, stressiin erikoistunut amerikkalaislääkäri David Posen kertoo.

Ihoon tulee epäpuhtauksia

Toiset saavat jo hetkellisen stressin vaikutuksena iholleen helposti finnejä ja muita epäpuhtauksia. Kortisolin vapautuminen elimistöön saattaa lisätä entisestään ihon luontaisen öljyn tuotantoa ja siten tukkia erityisen helposti ihohuokosia.

Kasvot menettävät kimmoisuutensa

Kun ihminen stressaa, on korkeampi todennäköisyys, että tulee syötyä epäterveellisiä ruokia ja nukuttua tavallista huonommin. Näillä molemmilla voi olla voimakkaita vaikutuksia myös ihon kuntoon. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan miehet pitävät vähemmän viehättävinä naisia, joiden stressihormonien taso on korkea. Stressihormoni kortisolin vapautuminen elimistössä vaikuttaakin ulkonäköön yllättävän paljon. Tutkimuksen mukaan evoluutio on kehittynyt siten, että miehet suosivat kumppaneita, joiden stressitasot ovat alhaiset. Vastaavan, vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan myös naiset viehättyvät helposti miehistä, jotka eivät ole erityisen alttiita stressille.

Ikääntymisprosessi nopeutuu

Tutkimusten mukaan stressi kiihdyttää ikääntymisprosessia – ja tämähän vasta näkyykin ihossa. Etenkin työhön liitetyn stressin on todettu vaikuttavan suoraan soluihin, jotka vaikuttavat vanhenemiseen. Ryppyjen ilmaantuminen ja ihon haurastuminen voivat siis kieliä korkeista stressitasoista.

Iho kuivuu ja haurastuu

Erityisen kuiva iho voi kertoa siitä, että stressi vaikuttaa voimakkaasti ihoon. Erityisen kuiva iho on yhdistetty joissain tapauksissa suoraan stressiin. Journal of Investigative Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan stressi voi jopa heikentää ihon kykyä säilyttää luontainen kosteustasapaino.

– Kortisoli aiheuttaa ihon luontaisen pinnan toiminnan heikentymistä, joka johtaa ihon kuivumiseen siksi, että kosteus pääsee haihtumaan tavallista helpommin, amerikkalainen ihotautilääkäri Jessica Krant kertoo.

Kynsien rakenne heikentyy

Samaan tapaan kuin ihokin, kynnet heijastavat helposti ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. Tästä johtuen krooninen stressi voi aiheuttaa kynsien liuskottumista ja haurastumista. Mayo-klinikan mukaan kehon stressitila voi johtaa siihen, että keho keskittyy elimistön tärkeimpien toimintojen kannalta olennaisimpien kehon toimintojen ylläpitämiseen ja tästä syystä esimerkiksi kynsien kunto saattaa heikentyä.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat