Näin tulet onnellisemmaksi – jo kahden minuutin harjoitus riittää

hengitys metsä mies
Yksinkertainen hengitysharjoitus on mahdollista tehdä niin olohuoneen sohvalla kuin keskellä metsäpolkuakin. Shutterstock
Julkaistu 16.10.2016 11:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Miksi valitamme ja kärsimme, jos vaihtoehtona on onnellisuus? Jutta Gustafsberg neuvoo, kuinka voimme valmentaa mieltämme kohti onnellisempaa elämää. 

Negatiiviset tuntemukset, kuten ahdistus ja kiukku, johtuvat Nordic Fitness Expossa luennoineen Jutta Gustafsbergin mukaan usein siitä, että emme keskity elämään nykyhetkessä.

Menneen tai tulevan murehtimisen saattaa aiheuttaa meissä jopa fyysisiä stressireaktioita, kuten sydämen tykytystä tai pahoinvointia. Tähän ongelmaan on Gustafsbergin mukaan olemassa kuitenkin yksinkertainen apu. Meditaatio.

Yksinkertainen harjoitus vaikuttaa koko kehoon

Meditaatiolla on Suomessa hieman vieroksuttu maine. Gustafsberg muistuttaa, että meditaatiossa on pohjimmiltaan kyse ainoastaan hengittämisestä. 

– Se on ensimmäinen asia, mitä teimme, kun synnyimme tähän maailmaan. Meditaatiossa ei ole kyse muuta kuin siitä, että voimme laskea kierroksia alaspäin. Olla rauhassa ja hengitellä vähän aikaa, Gustafsberg toteaa. 

sohva, nainen, kirja

Pienet päivittäiset ovat askel kohti onnellista elämää. 

Jos istumme alas ja päätämme olla tekemättä mitään, mielemme alkaa aivan taatusti harhailla. Gustafsberg kutsuukin mieltämme apinanmieleksi, jolla täytyy olla koko ajan jotain ajateltavaa. Hengittämiseen keskittyminen onkin oiva tapa rauhoittua, sillä keuhkoihin virtaavaan ilmaan keskittyvä mieli ei pääse harhailemaan yhtä helposti. 

– Laske sisäänhengittäessä viiteen ja uloshengittäessä taas viiteen. Anna ajatusten tulla mieleen, mutta älä keskity niihin, vaan anna niiden mennä. 

Pyri harjoittamaan tätä yksinkertaista hengitysharjoitusta kaksi minuuttia päivässä. Tämä harjoitus on myös oiva apu rauhoittua stressaavan tilanteen keskellä.

Kiitollisella asenteella iloa elämään

Gustafsbergin mukaan myös kiitollisuus vaikuttaa paljon kokemaamme onnellisuuteen. 

– Jos opit arvostamaan asioita ja olet kiitollinen, pystyt olemaan myös onnellinen.

Nainen kehottaa kaikkia meitä miettimään joka ilta kymmenen asiaa, josta olemme kiitollisia. Positiiviset ajatukset vähentävät ahdistusta ja auttavat kehoa rentoutumaan, jolloin myös unikin tulee paremmin. 

Jos mietit joka ilta kymmenen erilaista kiitollisuutta aiheuttavaa asiaa, se tekee 70 asiaa viikossa. Pian huomaat, kuinka yhä pienemmät ja pienemmät asiat aiheuttavat sinulle kiitollisuutta.

– Miksi kärsisit ja valittaisit, jos voisit olla kiitollinen ja onnellinen? Gustafsberg toteaa. 

Videolla onnellisuustutkija Emma Seppälä neuvoo, kuinka kiireisen elämän keskellä on mahdollista voida hyvin. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Stressi