Näin varaudut, ettei lomastasi tule painajainen

Loma on rentoutumisen aikaa, mutta joskus odotukset vapaan suhteen ovat niin suuret, että lomasta tulee painajainen. Suomen Rosenterapeutit ry:n puheenjohtaja Helena Alm kertoo, kuinka lomaan kannattaa varautua, ja mitä tehdä, jos loma ei menekään unelmien mukaan.

Suomen Rosenterapeutit ry:n puheenjohtaja Helena Alm toteaa, että suomalainen odottaa lomalta hurjan paljon. Etenkin kesälomaa odotetaan kuin kuuta nousevaa ja samalla paineet kasvavat.

- Arjessa puurtaminen peittää monta ongelmaa. Jos loma on lastattu täyteen suorittamista eli puurtaminen vain siirtyy toisiin oloihin, ongelmat pulpahtavat helposti esille.

Alm tietää, että jos esimerkiksi parisuhteesta ei ole pidetty huolta jo kotona, ylenpalttinen vapaa-aika yhdessä voi tuottaa pettymyksen. Ihmisen pitäisi hänen mukaansa pysähtyä välillä oman elämänsä kanssa kasvotusten ja ryhtyä hoitamaan itseään ja suhteitaan ajoissa.

- Mitä enemmän elämässä on sellaista, mitä ei ole käsitelty, kohdattu ja katseltu, sitä todennäköisempää on, että lomakaan ei ole niin miellyttävää kuin on toivonut. Olisi hyvä olla itsetutkiskelun kautta jatkuvasti paremmassa kytkennässä siihen, mitä on meneillään ja minkälaisissa asioissa elämä takkuaa.

Elämä ranttaliksi

Toiset pyrkivät hoitamaan vapaalla ollessaan fysiikkaansa ja mieltään tehostetusti. Toiset antavat kaiken repsahtaa jo viikonloppulomalla. Molemmissa tavoissa on puolensa, painottaa Helena Alm.

- Olemme niin erilaisia, että kaikki vaihtoehdot ovat tarpeen. Jos elämä on muuten äärimmäisen järjestelmällistä ja kelloaikataulussa, täydellinen heittäytyminen tekemättömyyteen ja aikatauluttomuuteen, parin viikon ranttali, voi olla äärimmäisen tärkeää.

Jos taas on tyypiltään rennompi, elämää voi Almin mukaan tasapainottaa jokin lomalla käyty kiva kurssi tai taideleiri, jossa on selkeät puitteet.

- Tärkeintä on, että ihminen oppii ottamaan vastuun itsestään ja tekemään valintoja sen mukaan, mikä voisi palvella häntä parhaiten.

Siedätyshoitoa työelämään

Rosen-hoito perustuu kosketuksen voimaan ja siihen, että ihminen kantaa mielensä huolia myös ruumissaan. Helena Alm uskoo, että Rosenista on apua myttyyn menneen loman jälkipuinnissa ja töihin paluun siedätyshoidossa.

- Uskon, että Rosen-menetelmästä on ihmiselle apua missä tilanteessa tahansa. Jos ihminen suo itselleen mahdollisuuden sisäänpäin katselun, niin että terapeutti on tilanteessa hänelle peilinä, eheytyminen ja elämänlaadun koheneminen ovat mahdollisia.

Alm arvelee, että ihmisten välinen kosketus on niin intiimi asia, että se tuo paitsi toisen myös oman itsen lähemmäksi.

- Tuolloin ihminen joutuu valinnan tilanteeseen: lähdenkö huoltamaan ja hoitamaan itseäni, vai painelenko silmät ummessa, niska tiukkana, keho jännittyneenä eteenpäin, kunnes tulee seinä vastaan.

Ota utelilias ote elämään

Rosen-hoitokerta kestää noin tunnin. Helena Almin mukaan on mahdotonta sanoa, miten monta hoitokertaa tarvitaan, että elämä näyttää taas mukavammalta.

- Koskaan ei voi tietää, mitä hoitotilanteessa nousee pintaan ja kuinka syvällisistä asioista on kyse. Jos ihmisestä tuntuu siltä, että tämäntyylinen menetelmä sopii hänelle, kuulostellaan yhdessä, tuleeko hän uudestaan mahdollisesti jo viikon kuluttua – ei lyhyemmällä välillä – vai annetaanko asian hautua rauhassa.

Joskus pinnalle nouseva asia on siis niin iso, että se voi yllättää.

- Täytyy olla hyvin sensitiivinen sen suhteen, millä vauhdilla edetään. On hyvä jättää asiakkaalle mahdollisuus kuunnella ajan kanssa, mitä hän on nähnyt itsessään ja mihin suuntaan se häntä vie.

Jos töihin paluu loman jälkeen ahdistaa erityisen paljon tai ensimmäiset lomaviikot ovat olleet nihkeitä, Helena Alm suosittaa uutta asennetta.

- Siinä voisi olla jotain taikaa, että kyselee itseltään, kuinka voisin katsella kaikkea myönteisemmästä ja huvittuneemmasta näkökulmasta ja uteliaammin tunnelmin. Olisi hienoa, jos voisi lähteä niin lomalle kuin töihinkin kuin tutkimusmatkalle!

Teksti: Kati Hyttinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat