Näinkin voit säästää – sähkötemput joita et tiennyt!

Kotitalouksissa voi tehdä paljon tekoja sähkön säästämiseksi ilman, että omasta asumismukavuudesta tarvitsee tinkiä. Energia-asiantuntija uskoo, että useiden talouksien sähkölaskuissa olisi mahdollista säästää jopa kymmenen prosenttia.

Huonelämpötilan laskeminen on monen mielestä vanha virsi, mutta energia-asiantuntija Jussi Laitinen painottaa sitä, että se on äärimmäisen tärkeä seikka – erityisesti puhuttaessa esimerkiksi omakotitalon sähkölaskusta, josta suurimman osan muodostaa talon sähkölämmitys.

– Meidän pitäisi opetella pois siitä ajatuksesta, että jokaisessa huoneessa täytyisi olla sama lämpötila. Niissä huoneissa, joissa oleskellaan harvemmin, voi huoletta pitää alempaa lämpötilaa. Ainakin autotallin ja varaston lämpötiloja laskemalla esimeriksi viiteentoista asteeseen voi saada kymmenien eurojen säästöt aikaan, Laitinen kertoo.

Ilmantiiveys on toinen tärkeä asia erityisesti talviaikaan. Kun sisällä yrittää pitää yllä tasaista lämpöä, on älytöntä jos ikkunankarmit ja ovet vuotavat niin, että tuuli tuivertaa sisälle. Ikkunoiden tiivisteet olisi hyvä uusia noin viiden vuoden välein, sillä tiivistekumin kimmoisuus vähenee vuosien myötä.

– Kannattaa kiinnittää huomiota myös ikkunoita ympäröiviin rakenteisiin, joihin on voinut jäädä kylmiä kohtia. Sellaiset voi selvittää helposti pintalämpömittarin avulla, niitä saa esimerkiksi lainata kirjastoista tai ostaa kaupoista edullisesti.

Uusi sytytystekniikka tuo säästöä

Takka ja erityisesti varaava takka on sähkölämmittäjän paras ystävä. Puulla tehty lämpö on huomattavasti halvempaa kuin sähkölämmitys, vaikka puuklapit ostaisikin markkinahintaan paikalliselta klapikauppiaalta. Puhumattakaan, jos takkapuita löytyy omasta takaa. Jos haluat saada takasta kaiken hyödyn irti, ei ole yhdentekevää, miten sen sytyttää.

– Uusi tapa on niin kutsuttu päältä sytytys -tekniikka. Puut asetellaan takkaan vaakasuoraan, ja niiden päälle asetellaan muutama sytytyspala. Näin päältä sytyttäessä tulen palokaasut pääsevät vapautumaan kunnolla, ja puista saadaan enemmän energiaa irti. Lämmityskustannukset ja pienhiukkaspäästöt vähentyvät, Laitinen sanoo.

Takan lisäksi toinen sähkölämmittäjän ystävä on ilmalämpöpumppu. Parhaimmillaan lompakko kiittää säästöstä, mutta pahimmillaan sadattelee kohonneita kustannuksia. Vaikka pumppu olisi asennettu oikein sellaiseen paikkaan, josta ilma pääse leviämään koko asuntoon vapaasti ja muutenkin kaikki olisi kohdillaan, voi yksi nappi muuttaa säästösuunnitelman tuhlaukseksi.

– Missään nimessä ei pidä käyttää sellaista automaattiasentoa, jossa pumppu pitää tietyn lämpötilan yllä koko ajan ja tarvittaessa viilentää. Silloin kaikki pumpun termostaattiin kulkeutuva lämpö, esimerkiksi takasta, saunasta tai ruuanlaitosta, saa automaattiviilennyksen päälle. On hölmöläisen hommaa lämmittää asuntoa puiden poltolla ja samalla viilentää ilmalämpöpumpulla.

Tuliko espressokupillinen kalliiksi?

Kun uunin laittaa päälle, on moni tarkka siinä, että uuninlämpöä tulisi käytettyä mahdollisimman paljon hyödyksi samalla kerralla. Mutta vaikka uunia ei käyttäisi koskaan, voi kahvinystävä kuluttaa vuodessa huomaamatta yhtä paljon sähköä kuin uuni kuluttaa.

– Uudet kodinkoneet, esimerkiksi kahvikoneet, jotka ovat valmiustilassa koko ajan, vievät energiaa huomaamatta. Toki kulutus on laitekohtaista. Esimerkiksi jatkuvasti valmiudessa oleva espressokone saattaa viedä vuodessa enemmän energiaa kuin sähköuuni. Toinen piiloenergiasyöppö on tavallinen pöytätietokone, joka voi kuluttaa vuodessa enemmän sähköä kuin saunan kiuas.

MTV3 / Jokakoti

Lähde: Deski

Lue myös:

    Uusimmat