Naisilla huolestuttava ongelma ulkonäön kanssa – sorrutko tähän?

Miksi naiset ovat tyytymättömiä ulkonäköönsä, ja mikä voi olla todellinen ongelman ydin? Ravitsemusterapeutin mukaan ulkonäköpaineiden taustalla voi olla vakavia asioita.

AVAn kyselyn mukaan 54 prosenttia lukijoista on tyytymättömiä omaan ulkonäköönsä. Syitä löytyy monia.

"Olen tyytymätön hyvinkin monesta syystä. Mutta ei mitään hätää. Ongelmat ovat poistuneet kun olen hävittänyt sekä peilit että vaa'an", kertoo AVAn lukija.

"Olen normaalipainoinen mutta aina pitäisi olla laihempi, kiinteämpi, luonnoton virheetön lehtikansien tapainen olento", miettii toinen ulkonäköönsä tyytymätön lukija.

Ulkonäköön tyytymättömyyden taustalla ovat myös esimerkiksi liian lyhyet hiukset, iän näkyminen ulkonäössä ja ennenaikainen vanheneminen. Suurin huolenaihe on kuitenkin oman kehon koko. Liikakilot, pyöreät kasvot, unelmat hoikemmasta ja kiinteämmästä kehosta, sekä veltto takapuoli ja reidet joissa on selluliittia, ovat AVAn lukijoiden huolenaiheina. Silti normaali tai hoikka vartalokaan ei ole tarpeeksi.

"En ole tyytyväinen, koska vaikka olen hoikka, haluaisin olla myös timmissä kunnossa niin, että kropasta näkisi kuinka sen eteen on tehty töitä", ajattelee AVAn lukija.

Lukijat ottavat kantaa myös naisiin kohdistuviin odotuksiin.

"Media luo kuvan, jolta naisen "pitäisi" näyttää ja naiset kuvittelevat sen olevan oikeassa – minäkin kuvittelen niin. Tosin aina välillä on niitäkin hetkiä, jolloin tiedän, että eivät ne miehet pelkkää ulkonäköä katsele, mutta silloin silmiini osuu taas joku kauniimpi nainen, jolta haluan näyttää, jolta pitäisi näyttää. En uskalla käydä edes rannalla, koska häpeän vartaloani. En näe itsessäni mitään hyvää, enkä usko, että kukaan voisi koskaan rakastaa minua", kertoo lukija.

Naiset kokevat olevansa väärän kokoisia

Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vastaanotolle tullaan monien ongelmien kanssa, ja paino ja painonhallinta on niistä yksi.

– Selkeästi tuntuu siltä, että naiset yleensä kokevat olevansa aina väärän kokoisia tai vääränlaisia. Esimerkiksi painonsa kanssa kamppaileva +50-vuotias nainen huomaa, ettei ole koskaan ollut painoonsa ja ulkonäköönsä tyytyväinen. Silti hän on ollut normaalipainoinen, kaunis ja viehättävä, Anette Palssa kertoo.

Laihduttamisen kierre on ongelmallinen, sillä suuri osa naisista haluaisi painaa vähemmän, riippumatta siitä, minkä painoinen on.

– Vastaanotolle tulee normaalipainoisia, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja vääränkokoisia, ja haluavat vieläkin laihduttaa. Silloin keskustelu on pakko kääntää siihen, mikä on oikeasti ongelman ydin, sillä kilot se ei ole.

Tolkuton, loputon tie

Huolestuttavaa on se, että ulkonäköpaineisiin puretaan muuta huonoa mieltä. Ulkonäköpaineet voivat todellisuudessa olla oire muusta ongelmasta mielen sopukoissa.

– Elämässä voi olla helpompi keskittyä ulkonäköön, kuin niihin asioihin, joihin ei oikeasti ole tyytyväinen. Jos elämässä on tapahtunut pahoja asioita joita ei ole käsitellyt, voi syyn vierittää siihen, että on vatsamakkara tai pari kiloa liikaa. Taustalla voi olla isoja ongelmia nykyhetkessä tai menneisyydessä, Palssa muistuttaa.

Ihminen ei kuitenkaan välttämättä tietoisesti ajattele purkavansa ongelmiaan ulkonäköpaineisiin, vaan kyseessä on suojamekanismi.

– Pahaa mieltä aiheuttava ahdistus keskitetään omaan itseen, se on luonnollista. Ajatellaan, että ulkonäköön minä voin vaikuttaa. Se on tolkuton loputon tie, joka ei tuota mielihyvää. Jos yritämme laihduttamalla tai kehon muokkaamisella poistaa sisäistä pahaa oloa, mikään ei koskaan ole riittävästi. Aina jossain on liikaa kiloja.

Havahtuminen tosiasioiden tiedostamiseen ja myöntämiseen on tärkeää. Silloin ulkonäköongelmista voi alkaa siirtyä todellisiin ongelmiin. Joskus asioiden selvittäminen vaatii pitkää tietä ja ammattiapua, kuten terapiaa.

– Tyytyväisyys ei koskaan tule laihduttamalla, jos syy on jossain muualla.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat