Kyssäkaalia, munakoisoa ja ruusukaalia – tällaisia reseptejä Joona Hellman sai Olet mitä syöt -jaksossa.
Olet mitä syöt -sarja palasi ruutuun 18. huhtikuuta 6. tuotantokauden jaksoin. Kauden starttijaksossa Pippa Laukka valisti sokerikierteessä olevaa Joona Hellmania sokerin vaaroista.
Katso alta, millaisia reseptejä kauden ensimmäisessä jaksossa nähtiin:
Ruusukaalipasta
4 annosta
Valmistus, alle 30min
1 rs (300g) ruusukaalia
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
15 tuoretta salvianlehteä
1 ps (400g) pennepastaa (täysjyvä)
1 rs (180g) maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
1 (luomu) sitruunan kuori raastettuna
½ dl oliiviöljyä
50g parmesaanijuustoa
1/2tl sormisuolaa
ripaus mustapippuria
Huuhdo ruusukaalit, siisti kannat ja leikkaa kaalit puoliksi. Laita kaalit kulhoon, lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille.
Paahda ruusukaaleja 225-asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia. Lisää sitten salvianlehdet ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Pane tuorejuusto kulhoon. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi, sitruunankuori ja parmesaani. Lisää öljy voimakkaasti puuhaarukalla vatkaten. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valuta pasta. Lisää tuorejuustoseos ja osa ruusukaaleista kuuman pastan joukkoon. Jaa pasta kulhoihin ja lisää loput ruusukaaleista. Höylää pinnalle vielä parmesaania.
Kyssäkaali-omenasalaatti
6 annosta
Valmistus, alle 30min
2 (450g) kyssäkaalia
2 (200g) hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
Jogurttikastike
1 prk (200g) Turkkilaista jogurttia
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 (luomu) sitruunan kuori raastettuna
2 tl sitruunanmehua
1 tl juoksevaa hunajaa
¼ tl suolaa
Lisäksi
½ ruukkua tuoretta minttua
ripaus mustapippuria
Kuori kyssäkaalit ja leikkaa ne ohuksi viipaleiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Viipaloi myös omenat ohuiksi kiekoiksi.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Kokoa salaatti kerroksittain tarjoilulautaselle. Laita ensin kerros kyssäkaaliviipaleita, lisää sitten kastiketta ja omenaviipaleet. Nypi väliin myös mintun lehtiä ja rouhi päälle mustapippuria. Toista kerrokset näin, kunnes kaikki aineet on käytetty. Tarjoa salaatti lisäkkeena tai raikkaana alkusalaattina rapean leivän kanssa.
Babaganoush
6 annosta
Valmistus, 30-60min
1 (n.400g) munakoiso
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
½ - ¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria
½ dl persiljaa
1-2 rkl oliiviöljyä
Halkaise munakoiso pitkittäin. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes munakoiso on pehmennyt. (Voit myös grillata munakoisot pehmeiksi.) Lusikoi munakoison sisus kulhoon tai irrota kuori munakoisosta vetämällä. Soseuta munakoiso.
Hienonna valkosipulinkynsi veitsellä. Yhdistä kaikki tahnan ainekset keskenään. Tarjoa vaalean leivän kanssa.
Ruusukaalit uunissa
4 annosta
300g ruusukaalia
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria rouhittuna
1 kpl rosmariininoksa
Huuhtele ruusukaalit. Siisti tarvittaessa kannat ja poista uloimmat lehdet. Halkaise kaalit niin, että molempiin puolikkaisiin jää pieni pala kantaa.
Laita ruusukaalit pieneen uunivuokaan. Valuta öljy, hunaja ja balsamiviinietikka kaaleille. Sekoita. Lisää mausteet ja rosmariininlehdet.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita ruusukaaleja pari kertaa kypsentämisen aikana. Tarkista kypsyys ja jatka kypsentämistä tarvittaessa. Jos kaalit tummuvat liikaa, peitä vuoka foliolla.
Napostele kaalit sellaisinaan dippikastikkeen kanssa tai tarjoa pääruoan lisukkeena.
Vegaaniset tex-mex uunimunakoisot
4 annosta
2 munakoisoa
¼ tl suolaa
Tuoresalsa
3 tomaattia
1 punasipuli
1 punainen chilipalko
1 limen mehu
1 ruukku tuoretta korianteria/basilikaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Pinnalle
1 prk (230g) esikeitettyjä kikherneitä valutettuina
1 rkl rypsiöljyä
10g taco mausteseosta
1 ps mozzarellaraastetta
8 nachos-chipsejä
Halkaise munakoisot ja asettele ne uunivuokaan leikkuupinnat ylöspäin. Ripottele suolaa leikkuupinnoille ja paista uunin keskiosassa 200 asteessa puoli tuntia.
Valmista salsa. Hienonna tomaatit, sipuli ja chili. Mausta limen mehulla, korianterilla ja ripauksella suolaa sekä pippuria. Jaa salsa esipaistettujen munakoisojen pinnalle.
Paista valutetut kikherneet pannulla öljyssä rapsakoiksi. Mausta. Lisää mausteset kikherneet munakoisojen päälle. Ripottele lopuksi pinnalle Veggie raaste sekä murskattuja nachoja.
Laita täytetyt munakoisot takaisin uuniin ja paista vielä 200 asteessa puoli tuntia.
Gratinoitu kyssäkaali
800 g kyssäkaalia
voita/oliiviöljyä paistamiseen
1-2 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
jauhettua muskottipähkinää
1 kpl kananmuna
Kuori kyssäkaali ja leikkaa pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi viipaleiksi.
Kääntele kyssäkaalia hetki kuumassa voissa, lisää kermaa ja keitä kyssäkaali kypsäksi.
Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Anna kyssäkaalin jäähtyä hetken, lisää keltuainen ja levitä kyssäkaalimuhennos annosvuokiin tai yhteen vuokaan.
Ripottele pinnalle raastettua emmental-juustoa. Kuorruta kyssäkaali nopeasti kuumassa 250-asteisessa uunissa.
Munakoiso-minipizzat
15-20 kpl
1 pitkä kapea munakoiso
suolaa
2 kananmunaa
Jauholeivitys
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
Juustoleivitys
1 dl korppujauhoja
¾ dl raastettua parmesaania
Päälle
1 pieni sipuli
½ vihreä paprika
½ dl mustia oliivirenkaita
1 dl kaupan valmista pastakastiketta
4 rkl raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa
Leikkaa munakoiso noin sentin paksuiksi kiekoiksi vierekkäin leivinpaperin päälle uunipellille. Hiero pintaan suolaa ja anna ”itkeä” noin 20 minuuttia. Huuhtele ylimääräinen suola pois viileällä vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Riko kananmunat yhdelle lautaselle ja vatkaa haarukalla tasaiseksi. Yhdistä jauholeivityksen ainekset toiselle lautaselle ja juustoleivityksen ainekset kolmannelle. Kasta munakoisoviipaleet ensin jauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi juustokorppujauhoseokseen.
Kuumenna öljy isolla paistinpannulla ja paista erissä keskilämmöllä noin 3 minuuttia per puoli, kunnes kiekot ovat kullanruskeita. Siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista noin 15 minuuttia.
Kuori ja suikaloi sillä aikaa sipuli ja paloittele paprika pieneksi.
Ota munakoisokiekot uunista ja lusikoi päälle pastakastiketta. Nosta kiekoille kasviksia ja ripottele päälle parmesaania ja basilikan lehtiä. Laita vielä uuniin noin 10 minuutiksi.