Naton puolustusministerit koolla – Zelenskyiä odotetaan paikalle

Naton pääsihteeri ei ollut keskiviikkona valmis ilmaisemaan tukeaan Volodymyr Zelenskyin voitonsuunnitelmalle kokonaisuudessaan.

Nato-maiden puolustusministerit kokoustavat torstaina ja perjantaina Brysselissä. Paikalle odotetaan myös Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä, jonka on aiemmin torstaina määrä esitellä voitonsuunnitelmaansa EU-maiden poliittisille johtajille huippukokouksessa.

Naton pääsihteeri Mark Rutte ei keskiviikkona ilmaissut tukeaan Zelenskyin rauhansuunnitelmalle kokonaisuudessaan, vaan puhui tässä yhteydessä lisätietojen tarpeesta.

– Se olisi hieman vaikeaa, koska on monia asioita, joita tietenkin täytyy ymmärtää paremmin, Rutte sanoi täyden tuen ilmaisemisesta.

Hän puhui keskiviikkona Naton päämajalla kokousta ennakoivassa tiedotustilaisuudessa.

Naton pääsihteeri Mark Rutte Brysselissä keskiviikkona. Hän ei ole vielä antanut täyttä tukeaan Zelenskyin suunnitelmalle.
Naton pääsihteeri Mark Rutte Brysselissä keskiviikkona. Hän ei ole vielä antanut täyttä tukeaan Zelenskyin suunnitelmalle.

Zelenskyi puolestaan haluaisi asiasta julki tulleiden tietojen mukaan muun muassa rajata alueluovutukset pois ja saada Ukrainalle käytännössä heti kutsun Natoon.

Myös Naton indopasifisen alueen kumppanimaiden on määrä osallistua kokoukseen ensimmäistä kertaa. Tämä kertoo Naton tiivistyvistä yhteistyösuhteista alueella, jossa huolena on ennen kaikkea Kiina. 

Eri maiden Nato-diplomaatit ovat silti toistuvasti puhuneet siitä, että Naton tulee kaikesta huolimatta säilyä nimenomaan euroatlanttisena järjestönä.

Ukrainan ja indopasifisen alueen maiden lisäksi tarkoituksena on kokoustaa myös Naton sisäisesti liittokunnan pelotteesta ja puolustuksesta. Sen ytimessä on Venäjän uhkaan varautuminen.

Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) eduskunnassa 1. lokakuuta 2024.
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) eduskunnassa 1. lokakuuta.

Lue myös:

    Uusimmat