Nordean mainoksessa oli kuusivarpainen vauva – näin yritys vastaa hämmästelijöille

Helsingin Sanomissa julkaistussa Nordean mainoksessa oli tänään lauantaina kuusivarpainen vauva. Nordea selittää mainosta viestipalvelu X:ssä.

Finanssialan yrityksen Nordean Helsingin Sanomissa tänään lauantaina julkaisema mainos sai monet hieraisemaan aamulla silmiään. Kuva julkaistiin eilen perjantaina myös sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Mainoksen vauvalla nimittäin oli kuusi varvasta molemmissa jaloissa.

Sosiaalisessa mediassa arveltiin kuvaa yleisesti tekoälyn tuotokseksi tai taitamattoman kuvankäsittelijän virheeksi. Koneellisessa kuvanluonnissa esimerkiksi raajojen rakenne saattaa mennä sekaisin.

– Olisiko tekoäly syönyt vääriä sieniä? yksi mainosta kommentoinut tviittaaja totesi.

Vauva on aito

Nordean mukaan kuvan vauva ja hänen kaikki varpaansa ovat aitoja.

– Kuva on aito, ylimääräiset sormet ja varpaat tunnetaan polydaktyliana. Nordea vaalii monimuotoisuutta, ja myös kuvamaailmassamme voi näkyä ihmisiä, joilla on erilaisia identiteettejä, taustoja ja toimintakyvyn ulottuvuuksia, Nordean asiakaspalvelu kommentoi viestipalvelu X:ssä.

Nordean viestintäjohtaja Riikka Taivassalo vahvistaa myös Helsingin Sanomille kuvan olevan aito. 

Kuva on tiettävästi poimittu kuvapankki Getty Imagesin valikoimasta. Kuvan on ottanut Yhdysvaltojen Floridassa työskentelevä valokuvaaja Chrystal Bolin, joka on portfolionsa perusteella erikoistunut perhekuvaukseen. Varpaiden lähikuvassa mainitaan, että lapsella on polydaktylia.

HS:n haastattelema Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa arvelee mediakritiikin kertovan yleisen epäluuloisuuden selvästä kasvusta.

Lisäksi kritiikkiin on voinut vaikuttaa se, että Nordea on ollut viime aikoina otsikoissa lähinnä it-ongelmiensa takia.

Mikä on polydaktylia?

Polydaktylialla tai hyperdaktylialla eli monisormisuudella tarkoitetaan anatomista poikkeavuutta, jossa yksilöllä on ylimääräisiä varpaita tai sormia.

Länsimaissa ylimääräiset sormet ja varpaat yleensä poistetaan kirurgisesti lapsena, koska ylilukuisissa sormissa voi olla moninaisia hoidollisia haasteita, Terveyskylän artikkelissa kerrotaan.

Tavoitteena on mahdollisimman normaali käden toiminta ja ulkonäkö.

Polydaktyliaa esiintyy noin kahdella lapsella tuhannesta.

Lue myös:

    Uusimmat