Miestenlehti Men’s Health kysyi lääkäreiltä, mistä johtuvat miehelle muutamassa viikossa kertyneet kilot.
Ihmisen painossa tapahtuva muutaman kilon vaihtelu ei ole terveyden kannalta merkityksellistä, kertoo Terveyskirjasto. Esimerkiksi kuukautisten aikaan naisten paino voi nousta jopa neljällä kilolla.
Miehillä yli kahden kilon yllättävä painonnousu viikoissa tai jopa päivissä voi kuitenkin olla merkki muutoksista elämäntavoissa tai terveydentilassa. Painon nousun syy kannattaa selvittää erityisesti silloin, jos vaa’an lukemat ovat aiemmin pysyneet tasaisina.
Näistä syistä nopea painonnousu voi johtua.
1. Syöt liikaa suolaa
Runsas suolan käyttäminen saa kehon varastoimaan itseensä vettä. Suolaan sitoutunut vesi saa painon nousemaan nopeasti, jos suolaista ruokaa syö runsaasti. Esimerkiksi ravintolaruoat, juustot, leikkeleet, einekset ja suolaiset naposteltavat sisältävät runsaasti suolaa.
Lue myös: Tuliko syötyä liikaa suolaa? Näillä vinkeillä selätät turvotuksen
2. Lääkityksesi lihottaa
Monet lääkkeet voivat aiheuttaa painonnousua. Esimerkiksi masennuslääkkeiden yksi tunnettu sivuseuraus on lihominen. Myös sydänsairauksiin käytetyt beetasalpaajat voivat kerryttää kiloja, kertoo Sydan.fi-sivusto. Lisäksi allergialääkkeiden ja kortisonin käytön seurauksena paino saattaa nousta.
Lääkkeiden lisäksi hormoneilla on vaikutusta. Steroidit ja muut testosteronin tuotantoa lisäävät valmisteet voivat saada painon nousuun nopeastikin.
3. Syöt liikaa ja liikut liian vähän
Mitä enemmän syö ja vähemmän liikkuu, sitä todennäköisemmin kiloja alkaa kertymään. Joo 500 ylimääräistä kilokaloria viikossa näkyy ajan mittaan vaa’alla, sanoo Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health -yliopiston professori Lawrence Cheskin.
Ja jos kuntosaliharrastus ei enää maistu, alkaa kehon lihasmassa vähenemään ja elimistön aineenvaihdunta hidastumaan. Aineenvaihdunnan hidastuminen vähentää kehon kykyä polttaa kaloreita.
Mikäli lisäkilojen uskoo olevan ylimääräisten kilokaloreiden ja vähentyneen fyysisen aktiivisuuden seurausta, kannattaa kiinnittää huomionsa elintapoihinsa. Ovatko annoskoot suurentuneet? Kuluuko alkoholia tavallista enemmän? Onko kuntosalikortti jäänyt käyttämättä? Käveletkö vähemmän kuin aiemmin? Kun tavat tiedostaa, niitä on mahdollista muuttaa.
Lue myös: Miehet söivät 6000 kilokaloria päivässä seitsemän päivän ajan – tämä oli lopputulos
4. Olet juuri laihtunut
Nopea painonpudotus sekoittaa aineenvaihdunnan. Laihtuminen hidastaa aineenvaihduntaa, eikä se välttämättä enää palaa normaalille tasolle. Laihtuessa myös ruokahalua stimuloivat hormonit aktivoituvat ja saavat olon nälkäiseksi. Biologia tavallaan yrittää nostaa painon takaisin.
Lisäksi moni palaa laihdutuskuurin jälkeen takaisin vanhoihin ruokailutapoihinsa. Onkin varsin yleistä, että kertaalleen karistetut kilot palaavat.
5. Sinulla on piilevä sairaus
Piilevät sairaudet voivat aiheuttaa lihomista. Esimerkiksi unihäiriöt, kuten unettomuus ja uniapnea, kroonista kipua aiheuttavat sairaudet, kuten reuma tai iskias sekä Cushingin oireyhtymä eli kortisolin liikatuotanto voivat nostaa painoa.
Tyypillisesti sairaudesta johtuvaan painonnousuun liittyy muitakin oireita. Päiväväsymys, nivel- tai selkäkipu sekä lihasheikkous yllättävän painon kohoamisen yhteydessä ovat syitä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Lähteet: Men's Health, Terveyskirjasto, Sydan.fi