Oletko kuormittunut tietämättäsi? Maaret Kallio: ”Hirveän moni nielaisee sen ajatuksen, että mä nyt olen vähän tällainen takakireä”

shutterstock_194688752
Kuormitus rasittaa ihmistä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 02.09.2018 19:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Moni on kuormittunut tietämättään, uskoo psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio. Ongelmaan puuttuminen on tärkeää, sillä uupumus syö hyvinvointia ja ihmissuhteita.

Videolla toimittaja ja tietokirjailija antaa vinkkinsä syyllisyydestä eroon pääsemiseen.

Maaret Kallio muistuttaa, että kuormittuminen on haastava ongelma, joka heikentää kykyä tehdä viisaita valintoja niin oman terveyden kuin läheisten hyvinvoinnin suhteen.

– Kun on hyvässä kierteessä, meidän on helppo tehdä hyviä ja kestäviä valintoja suhteessa itseemme, Kallio muistuttaa.

Kallio uskoo, että ihmiset eivät riittävän hyvin tunnista kuormittumisen merkkejä. He voivat ajatella ajatella niiden olevan osa luonnettaan, mutta elämäntilanteen rauhoittuessa huomaavatkin, ettei kyse ollutkaan persoonallisuudesta vaan harteille kasautuneesta taakasta.

– Meillä on ikään kuin koko ajan liikaa meneillään.

Kallio listasi merkkejä, jotka moni kuormittunut sivuuttaa olankohautuksella.

1. Vetäytyneisyys

shutterstock_129038348

Jos kavereille ei jaksa vastata, on aika pohtia omaa kuormittuneisuuttaan. Kuvituskuva.

Jos huomaa alkavansa vetäytyä sosiaalisista tilanteista, voi olla syytä olla huolissaan omasta jaksamisestaan.

– On huolestuttavaa, jos ei jaksa nähdä muita tai jaksa olla muiden kanssa. Se on eri asia kuin että kaipaan omaa hiljaista aikaa. Tuntuma on erilainen, Kallio sanoo.

2. Negatiivisuus ja kiukkuisuus

– Hirveän moni nielaisee sen ajatuksen, että mä nyt olen vähän tällainen takakireä tai tiukkapipo tai negatiivinen, toteaa Kallio.

Hän kuitenkin kertoo, että monesti elämäntilanteen rauhoittuessa ihminen huomaa, ettei äkäisyys olekaan perusluonto. Negatiivisuuden takana on henkilön kuormittuminen ja väsyminen sekä tuska siitä, ettei tule nähdyksi ja kuulluksi.

3. Myötätunnottomuus

shutterstock_635835485

Kuormittuneisuus rasittaa ihmissuhteita. Kuvituskuva.

Pitkään jatkunut henkinen kuormitus alkaa painaa ihmissuhteita.

– Jos on itse kauhean vähillä voimavaroilla, se vähentää kykyä lukea toista ihmistä, Kallio sanoo.

Kyky lukea toisen ihmisen tunteita ja nähdä tunteita käytöksen takana ovat avainasemassa esimerkiksi parisuhteessa tai vanhemmuudessa. Kiukun tai äkäisyyden taakse näkeminen tyynnyttää tulistunutta osapuolta ja tekee hyvää ihmissuhteelle.

4. Tunnottomuus

Toinen pitkään jatkuneen kuormituksen merkki on tunnottomuus: mikään ei jaksa enää tuntua miltään – ei hyvältä eikä huonolta.

– Sitten ollaan jo aika väsyksissä ja aika kuormittuneita, kun joudutaan turruttamaan omaa tunne-elämäänsä, Kallio kertoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Stressi