Oletko siivonnut nämä kotisi kuhisevat bakteeripesäkkeet?

Sitä on kaikkialla – likaa, tahroja, pölyä ja mikroskooppisen pieniä bakteereja. Katso kotisi pahimmat bakteeripiilot ja kuinka ne tulisi siivota.

Alla oleva lista paljastaa kodin yllättävätkin bakteerien kasvualustat ja suositukset, kuinka usein mikäkin pitäisi putsata.

1. Kaukosäädin

Tämä laite kerää itseensä huomaamattomasti järkyttävät määrät bakteereja! Suositeltavaa olisikin, että kaukosäädin puhdistettaisiin vähintään kahden päivän välein desinfioivalla liinalla, mutta riittää, että teet kaukosäätimen puhdistuksen edes kerran-pari kuukaudessa. Jos valmistat ruokaa, vältä kosketusta kaukosäätimen kanssa!

2. Käsilaukun sisus

Käsilaukun sisällä voivat pesiä ainakin salmonella- ja kolibakteerit. Erityisen bakteerikyllästettyä aluetta laukussasi ovat ainakin mahdolliset irralliset kolikot ja setelit, jotka ovat kiertäneet monesta kädestä käteen. Kaikista törkyisin asia laukussa ovat setelit, jotka voivat säilöä flunssavirusta jopa 17 päivää. Älä siis koskaan säilytä mitään ruokatavaraa irrallaan käsilaukussasi, ja puhdista laukku säännöllisesti ainakin imurilla.

3. Käsilaukun ulkopinta

Ota tavaksesi ripustaa käsilaukkusi esimerkiksi naulakkoon tai tuolin selkänojalle sen sijaan, että laskisit sen aina lattialle. Pyri puhdistamaan laukun ulkopinta materiaalista riippuen joko kostealla liinalla tai nahanhoitoaineella, niin vältät pahimpien bakteerien pesimisen ja leviämisen.

4. Alusvaatteet

Jokaisessa alusvaatteessa on ainakin mikroskooppisen pieniä jäämiä ulosteesta – mikä tarkoittaa myös kolibakteerin pesimisvaaraa. Jotta onnistuisit tappamaan mahdollisimman paljon mikrobeja ja välttämään niiden leviämisen, pyri pesemään alusvaatteet aina erillään muusta pyykistä. Anna alusvaatteiden kuivua täysin kuivaksi, sillä märässä pyykissä bakteerit vain leviävät.

5. Rintaliivit

Asiantuntijoiden mukaan rintaliivejä olisi hyvä käyttää vain pari-kolme kertaa ennen uutta pesua. Jos kuitenkin hikoilet päivän aikana, ei ole kannattavaa kuivattaa rintaliivejä ja jatkaa niiden käyttöä ilman pesua, vaan pese liivit suosiolla, jotta mikrobien kasvu ja leviäminen minimoituisi.

6. Joogamatto

Aivan kuin käsilaukkusi, joogamatto suorastaan imee maassa, hiessäsi, käsissäsi tai jaloissasi olevat bakteerit. Varmista, että levität maton aina samoin päin lattialle, jolloin "bakteeriosa" on aina lattiaa kohden. Treenien jälkeen huuhtele matto vanhaa kunnon tiskiainetta ja maton pesuun varattua sientä tai harjaa käyttäen.

7. Kasvot

Jokainen kerta kun kosketat juomamukiasi, siirrät kaikki päivän aikana keräämäsi bakteerit siihen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi olla pesemässä kasvojasi tuon tuosta, sillä se voi aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa. Pese kasvot siis kerran päivässä ja huuhtele ne haalealla vedellä.

8. Kynnet

Vaikka osaammekin pestä käsiä aina WC-käynnin yhteydessä ja muulloin, kynsiin jää usein muhimaan ikäviä bakteereja, kuten ripulia aiheuttavaa streptokokkia. Kynnet ja niiden aluset olisikin hyvä pestä päivittäin niille erikseen varatulla kynsi- tai hammasharjalla sekä antiseptisella saippualla.

9. Puiset lattiat

Kaikki, minkä läpi kävelet päivän aikana, tulee kenkien mukana myös kotiisi. Tärkeä keino onkin jättää ulkokengät heti eteisessä olevalle matolle tai kenkätelineeseen. Jos puulattiasi ei ole erityisen herkkää materiaalia, saat bakteerit eliminoitua lattioista viinietikan avulla. Sekoita etikkaa kuumaan pesuveteen ja puhdista!

10. Sienet ja kuurausharjat

Jos annat esimerkiksi tiskisienesi seistä kosteana päivät läpeensä, annat sen myös kasvattaa itselleen mittavat bakteerivarastot. Itse asiassa nämä puhdistusvälineet ovat yksi bakteeririkkaimmista asioista kotonasi, ja ne kasvattavat ainakin streptokokki- ja kolibakteereja. Minimoidaksesi inhottavat bakteerit pese myös sienet ja kuurausharjat jokaisen käytön jälkeen tiskikoneen yläosassa.

11. Jääpalamuotti

Vaikka bakteerit eivät kasva pakkasessa, vedellä on ikävä tapa imeä muita jääkaapin tai pakastimen aromeja itseensä. Jos et siis halua jääteesi maistuvan aivan pakastepitsalta, jääpalojen vesi tulisi vaihtaa vähintään kuukauden välein. Saat muotin myös desinfioitua laittamalla siihen vettä ja lorauksen viinietikkaa. Anna muotin seistä pöydällä muutama tunti, huuhtele ja ota taas käyttöön.

(MTV3)

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat