Oligarkkien pakotteilla pyritään pysäyttämään Putin, mutta häntä vastaan kääntyminen on valtava riski: "Omaisuus ja turvallisuus riippuu presidentistä"

Jäädytetyn omaisuuden toivotaan olevan porkkana oligarkeille, pakoteasiantuntija arvioi.

Euroopan unionin, Yhdysvaltojen ja muiden valtioiden määräämiä Venäjän-vastaisia pakotteita on kuvailtu historiallisen koviksi ja laaja-alaisiksi.

Pakotteiden alle ovat joutuneet niin Venäjän poliittinen johto, yritykset kuin oligarkitkin.

Näillä kaikilla pakotteilla on julkilausutusti yksi tavoite: Pysäyttää Venäjän nyt yli kolme viikkoa kestänyt suurhyökkäys Ukrainaan.

Keskeinen tavoite on estää oligarkkien merkittävän omaisuuden käyttäminen Putinin sotakoneiston tukemiseen, toteaa MTV Uutisille Solid Plan Consultingin pakoteasiantuntija Aleksi Pursiainen.

"Turvallisuus riippuu presidentistä"

Oligarkkien avulla merkittävän poliittisen muutoksen aikaansaaminen ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa. Vaikka Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla voi olla mukavemmat oltavat, jos oligarkit vapaaehtoisesti tukevat häntä, niin tie on kaksisuuntainen.

– Heidän omaisuutensa ja kenties turvallisuutensa riippuu presidentistä ja hänen väkivaltakoneistostaan, Pursiainen sanoo.

Selvää kuitenkin on, että pakotteet ovat oligarkeille kivuliaita. Kiinteistöjä ja jahteja on takavarikoitu, pankkitilejä jäädytetty. Sellainen herkästi vähintäänkin vaikeuttaa upporikkaiden oligarkkienkin toimintaa.

Pursiaisen mukaan henkilöpakotteilla on huomattava vaikutus niiden piiriin joutuville.

– Kaikki omaisuus, joka heillä on länsimaissa ja esimerkiksi Japanissa pannaan jäihin. Lisäksi on matkustusrajoitteita, jotka estävät nauttimisen täkäläisestä elämänlaadusta, Pursiainen muistuttaa.

Huomioitavaa on, että vaikka oligarkia perinteisesti tarkoittaa harvainvaltaa, niin uskotaan, että Venäjän oligarkeilla ei välttämättä ole sellaista määrää poliittista valtaa kuin termi perinteisesti antaa ymmärtää.

Venäjän yhteydessä oligarkeilla viitataankin oikeastaan kaikkiin niihin henkilöihin, jotka ovat kerryttäneet Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen miljardiomaisuuden.

Putin tuomitsi sotaa vastustavat oligarkit

Jonkinlaisia viestejä oligarkkien muuttuneesta suhtautumisesta Putiniin saatiin tällä viikolla, kun presidentti totesi, että sotaa vastustavat oligarkit "syljetään ulos kuin suuhun vahingossa lentänyt itikka".

Putin sanoi tämänkaltaisen "itsepuhdistuksen" olevan luonnollinen ja tarpeellinen koko Venäjän yhteiskunnalle.

– Tämä vahvistaa yhteiskuntaamme, yhteishenkeämme ja valmiuttamme tarttua toimenpiteisiin, Putin totesi.

Oligarkkeja on Venäjän pakotelistalla Pursiaisen mukaan reilu kymmenkunta. Uusia nimiä ollaan "koko ajan" lisäämässä.

– Vähemmälle huomiolle on jäänyt tämmöinen ryhmä vaikutusvaltaisia henkilöitä, jotka eivät ole keränneet miljardiomaisuutta, mutta joilla on vaikutusvaltaisia positioita sekä valtioissa että valtio-omisteisten yritysten hallituksissa. Myös näihin on kohdistettu pakotteita, Pursiainen kertoo.

Pakotteisiin on ikään kuin sisäänrakennettu porkkana. Omaisuudet on suurimmaksi osaksi jäädytetty, ei otettu pois. Jos oligarkit lopettavat Putinin tukemisen, voidaan jäädytetyt omaisuudet palauttaa ikään kuin palkkioina.

– Tarkoituksena on osaltaan luoda sellainen tilanne, jossa oligarkit havaitsevat hyötyjä Putinin tukemisesta luopumisessa, Pursiainen katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat