Onko sinulla palautumisvajetta? Moni suomalainen nukkuu, muttei palaudu

unettomuus
Shutterstock
Julkaistu 08.02.2017 16:32

MTV LIFESTYLE

Henkinen kuormitus näkyy suomalaisten unessa, kertoo suomalaisyritys.

Suomalaisista 37 prosenttia ei koe nukkuvansa riittävästi. 44 prosenttia raportoi kokevansa stressiä. Luvut käyvät ilmi suomalaisyrityksen selvityksestä.

Suomalainen sykevälianalyysien kehittämisyritys Firstbeat mittasi viime vuoden aikana yli 30 000 pääosin työssäkäyvän suomalaisen unta, stressiä ja palautumista. 

Sykevälivaihtelu on peräkkäisten sydämenlyöntien välisen ajan vaihtelua.

Rauhallisen ja hyvässä kunnossa olevan ihmisen sydämen sykevälivaihtelu on yleensä levossa suurta, mutta sairaana tai stressaantuneena sykevälivaihtelu vähenee. Muitakin siihen vaikuttavia tekijöitä on runsaasti, esimerkiksi ikä, vartalon asento, ahdistus, veren rasvaprofiili ja sokerit sekä terveydentila. 

Pelkän sykevälivaihtelun perusteella onkin vaikeaa analysoida, mikä vaihtelun perimmäinen syy on.

Mittausten perusteella suomalaiset nukkuvat keskimäärin 7 tuntia 37 minuuttia yössä. Tulosten taustalla on sykevälimittaukseen perustuva Firstbeat Hyvinvointianalyysi.

Kaikki uni ei ole palauttavaa; palautuminen voi jäädä liiallisen henkisen tai fyysisen kuormituksen myötä lähes olemattomaksi pitkistä yöunista huolimatta.  Otannan mukaan palauttavan unen osuus unijaksosta on suomalaisilla keskimäärin 60 prosenttia.

Henkinen kuormitus näkyy niin ikään suomalaisten unessa. Vaikka stressiä pidetään yleisenä syypäänä uniongelmiin, nostaa myös unenaikainen heikko palautuminen stressitasoa.

Paljon stressaavat nukkuvat puoli tuntia vähemmän palauttavaa unta kuin vähän stressaavat. Stressiongelma ei ole uusi: jo Unettomuus 2012 -tutkimuksessa suomalaiset arvioivat stressin olevan ylivoimaisesti suurin unettomuuden aiheuttaja.

Tilapäinen unettomuus kuuluu elämään

Terve aikuinen tarvitsee vuorokaudessa keskimäärin 7–8 tuntia unta, mutta luontainen unentarve vaihtelee yksilöittäin. Tilapäinen unettomuuskin kuuluu terveeseen elämään.

Unessa on monia erilaisia vaiheita: neljä non-REM-vaihetta, sekä REM-unen vaihe. Nimi tulee sanoista rapid eye movements, suom. nopeat silmänliikkeet. Voimakkaan rasituksen jälkeen syvän unen määrä lisääntyy: aivot lepäävät syvän unen aikana.  REM-unella on myös merkitystä psyykkisen tasapainon kannalta.

Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään! 75 ikävuoteen mahtuu noin 25 vuotta unta.

Terveelliset ja säännölliset elämäntavat sekä riittävä määrä liikuntaa edistävät hyvää ja laadukasta, palauttavaa unta. Iltaisin unen tuloa edistävät rauhalliset ja rentouttavat rutiinit, kuten lukeminen, musiikin kuuntelu ja erilaiset rentoutusharjoitukset, kuten syvähengittäminen. 

Firstbeatin tulokset perustuvat yli 90 000 mittauspäivään vuoden ajalta. Mitattavien keski-ikä oli 43 vuotta. Miehiä ja naisia oli molempia suhteessa saman verran. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Firstbeat, PolarLaakarilehti.fi, Terveyskirjasto 

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen