Parisuhde vai sinkkuelämä - kumman sinä haluat?

Etsivätkö kaikki sinkut viime kädessä parisuhdetta ja kaipaavatko kaikki parisuhteessa elävät ainakin hetkittäin sinkkuelämää? Parisuhde ja sinkkuelämä ovat toistensa vastakohtia, joista kummastakin löytyvät omat hyvät ja huonot puolensa.

Ruoho tuntuu olevan aina vihreämpää aidan toisella puolella. Tämä vanha totuus pätee usein myös ihmissuhteissa. Sekä parisuhdetta että sinkkuelämää idealisoidaan helposti. Sinkkuelämää pidetään villinä, vapaana, kun todellisuus voi olla riipaisevaa yksinäisyyttä. Parisuhdetta puolestaan markkinoidaan ihanana yhdessäolona ja rakkauden symbioosina, vaikka usein se on kaukana siitä.

Ihanaa vapautta... vai?

Sinkkuelämä on ollut viime aikoina muodissa. Kertoohan sen jo esimerkiksi Sinkkuelämää-sarjan huima menestys. Vai kertooko? Todellisuudessa monien sinkkujen elämä on varmasti kaukana sarjan päähenkilöiden bileiden, miesten ja shoppailun täyteisestä elämästä. Ja toisaalta pariutuivathan sarjankin kaikki päähenkilöt loppujen lopuksi. Etsivätkö kaikki sinkut siis kuitenkin sitä suurta rakkautta?

28-vuotias Neea haluaa kyllä ennen pitkää löytää elämänkumppanin, mutta tärkeää on ensin pitää hauskaa. "Nautin sinkkuelämästä. Haluan kyllä pariutua jossain vaiheessa, mutta sen aika ei ole vielä pitkään aikaan. En koe olevani yksinäinen, koska ympärilläni on niin paljon hyviä ystäviä."

Sinkkuuteen liittyy olennaisena etuna vapaus. Voi olla kenen kanssa haluaa, milloin haluaa ja missä haluaa. Omaa tilaa ja rauhaa riittää. Toisaalta sinkkuelämän kääntöpuolelta löytyy usein yksinäisyys. Erityisen ikävä sinkun tilanne on silloin, jos on kaveriporukassa ainoa laatuaan, kuten 23-vuotias Kati. "Kaikki ystäväni ovat varattuja ja itse olen sinkku. He eivät koskaan halua lähteä kanssani baariin, vaan nyhjäävät kaiket illat kotona kultansa kanssa. Ymmärrän heitä, mutta oma tilanteeni ei ole kovin hyvä, kun bailuseuraa ei tunnu löytyvän."

"Parempi sinkkuelämä kuin huono parisuhde", kommentoi 27-vuotias Laura. Suhteeseen ei kannata yrittää hakeutua keinolla millä hyvänsä, koska parisuhteen ihanuuteen vaaditaan tietysti oikeanlaisen vastakappaleen löytäminen.

Aina saman kanssa

"Seurustelin ihanan miehen kanssa. Olimme vielä nuoria, joten mies ei halunnut sitoutua. Hän sanoi haluavansa vielä kokeilla muita ennen sitä. Minä olin kuulemma hänelle täydellinen nainen, mutta sekään ei riittänyt, kun halu kokeilla muita oli niin kova." Näin kertoo 30-vuotias Rita, ja hän ei varmasti ole ainoa, jonka parisuhde on päättynyt sitoutumispelkoon. Monia pelottaa ajatus, että on yhden ihmisen kanssa ikuisesti eikä voi enää saada ketään muita.

Parhaimmillaan parisuhde on ihanaa yhdessäoloa, sitoutumista, ymmärrystä, turvallisuutta ja rakkautta. Toisaalta toiseen sitoutumisesta seuraa myös rajoituksia. Enää ei voi niin vapaasti flirttailla vastakkaisen sukupuolen kanssa, puhumattakaan mistään pidemmälle menevästä.

24-vuotias Jenna on kokenut parisuhteen huonoja puolia. "Laivalle on tosi tylsä mennä tyttöporukassa, jossa kaikki ovat varattuja. Kaipaan sinkkuelämässä juuri sitä, että saa vapaasti flirttailla muille miehille. Toisaalta en mistään hinnasta luopuisi parisuhteestani."

Molempi parempi?

Monet parisuhteessa elävät ovat joskus kokeilleet hetkittäistä sinkkuilua, usein tuhoisin seurauksin. Monen ihanne olisi, jos voisi saada molemmat: parisuhteen rakkauden ja turvallisuuden sekä sinkkuelämän villiyden ja vapauden.

"Tärkeintä on lopulta kuitenkin, että elämästään nauttii, elipä sitten sinkkuna tai parisuhteessa. Kukin tallaa tyylillään", kiteyttää 40-vuotias Anne. Sinkkuelämä voi olla jollekin juuri sitä mitä haluaa. Jos sen sijaan kaipaa kipeästi vakiintumista ja parisuhteen tuomaa turvallisuutta, voi sinkkuelämä ja kumppanin etsiminen kääntyä piinaavaksi ja ahdistavaksi ravintoloissa palloiluksi.

Useamman vuoden seurustelusuhteesta juuri eronnut 26-vuotias Mikko vetää lopuksi yhteen sinkkuelämän hyviä ja huonoja puolia.

+Kun tulee kotiin, ei ole ketään valittamassa tai mäkättämässä.
+Voi heittää vaatteet sohvan nojalle ja jättää siihen viikoksi.
+Voi katsoa TV:stä mitä haluaa, milloin haluaa ja miten myöhään tahansa.
+Kämpille saa tuoda kenet haluaa milloin haluaa.
+Voi kuunnella mitä musaa haluaa ilman että kukaan häiriintyy.
+Voi tehdä tai olla tekemättä läksyjä häiriöittä.
+Hiljaisuus. Jos sitä kaipaa niin sitä saa.
+Oma rauha. Sitäkin saa niin paljon kun sielu halajaa.
+Omat maneerit. Jos vaikka haluan yhtäkkiä pelata minigolfia kotona jääkiekkomailalla ja pingispallolla, niin siitä ei kukaan pääse sanomaan.
+Voi lähteä ulos ja tulla niin myöhään takaisin kun haluaa, seuran kanssa tai ilman.

- Kun tulee kotiin, ei ole ketään tervehtimässä ja ottamassa ilolla vastaan.
- Kun tulee kotiin ja heittää kaikki vaatteensa viikoksi lojumaan sohvannojalle, kukaan ei valita siitä.
- Saa katsoa TV:tä niin myöhään ja niin paljon kuin ikinä haluaa, yleensä yksin.
- Kämpille saa tuoda kenet tahansa, mutta rakkaudeksi sitä ei useinkaan voi sanoa.
- Musan kuuntelussa pätee sama ongelma kuin TV:n katselussa. Se kuitenkin on yksinäistä hommaa paitsi jos on bileet.
- Voi valitettavasti tehdä läksyjä ilman häiriöitä. Ne häiriöt mitä toinen aiheuttaa on yksi siisteimpiä osuuksia läksyissä.
- Hiljaisuus. Se muistuttaa aina välillä yksinäisyydestä.

Teksti: Maria Hiltunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat