Pelkäätkö, että lääkärisi tuomitsee sinua? Jenkkitutkimus selvitti: "Tulos oli yllättävä ja rehellisesti sanottuna masentava"

Tutkimus paljasti lääkäreiden asenteissa parantamisen varaa.

Mietitkö koskaan, mitä lääkärisi sinusta ajattelee? Medical Decision Making -lehdessä julkaistu tutkimus tuo huonoja uutisia kaikille, jotka jännittävät lääkärinsä reaktiota tai pelkäävät tämän tuomitsevan valintojaan.

Tutkijoiden analyysissa selvisi, että lääkärit todella ajattelevat potilaistaan negatiiviseen sävyyn, mikäli nämä ovat omaksuneet esimerkiksi outoja terveysuskomuksia. Asenne koveni, jos väärä tieto liittyi henkilön sairauteen, jota oltiin hoitamassa.

– Ihmiset pelkäävät, että lääkäri ylenkatsoo heitä, ja nyt näyttää siltä, että kyseinen huoli on aivan rationaalinen, tutkimusta tehnyt Samantha Kleinberg kommentoi tiedotteessa.

– Tutkimuksemme mukaan lääkärit todella tuomitsevat potilaita rankastikin, jos nämä jakavat tietoja tai uskomuksia, joiden kanssa lääkäri on eri mieltä.

Mitä omituisempiin terveysväittämiin ihminen uskoi, sitä negatiivisemmin häntä arvioitiin

Stevensin teknologiainstituutin selvityksessä tutkittiin yli 350 potilasta ja 200 lääkäriä. Osanottajat vastasivat kysymyksiin siitä, mitä he ajattelisivat ihmisistä, joilla on tietynlaisia lääketieteellisiä uskomuksia.

Uskomukset vaihtelivat faktatiedosta omituisiin uskomuksiin, joita olivat esimerkiksi "sokeri aiheuttaa diabetesta" ja "porkkanamehulla voi parantaa diabeteksen". Mukana oli myös salaliittoteorioita.

– Se, miten paljon terveydenhuollon ammattilaisilla oli kielteisiä käsityksiä potilaista, jotka ovat omaksuneet väärää tietoa, yllätti meidät. Tulos viittaa siihen, että lääkärit voivat tarvita lisätukea ja -resursseja tällaisten potilaiden tehokkaaseen hoitoon, tutkimusta tehnyt Onur Asan kommentoi.

Katso myös: Taru laihdutti pari vuosikymmentä – lääkäri tarjosi painonpudotusta lääkkeeksi "vaivaan kuin vaivaan". Juttu jatkuu videon alla.

Mitä omituisempiin terveysväittämiin ihminen uskoi, sitä negatiivisemmin häntä arvioivat sekä "tavikset" että terveysalan ammattilaiset. Lääkärit suhtautuivat negatiivisesti myös ihmisiin, jotka ilmaisivat virheellistä tietoa terveysaiheista.

– Tulos oli yllättävä ja rehellisesti sanottuna masentava, Kleinberg myöntää.

– Ei voi olettaa, että maallikoilla olisi lääketieteellistä asiantuntemusta, joten lääkäreiden on usein oikaistava virheellisiä uskomuksia terveysasioista. Tämän ei pitäisi saada lääkäreitä suhtautumaan potilaisiin negatiivisemmin.

"Lääkäreiden on päästävä yli taipumuksestaan tuomita potilaita"

Tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä uskoo ainakin jonkinlaiseen väärään terveystietoon. Yleinen uskomus oli esimerkiksi se, että C-vitamiinin ottaminen parantaa flunssan.

Kleinbergin mukaan olisi tärkeää, että väärät tiedot oikaistaan, mutta tämä vaatii mahdollisuutta ja uskallusta ilmaista uskomukset lääkärille. Koska maallikko ei välttämättä voi tietää, mikä uskomus on väärä ja mikä oikea, hän saattaa olla kertomatta edes faktapohjaisia asioita lääkärilleen tuomitsemisen pelossa.

– Lääkäreiden on päästävä yli taipumuksestaan tuomita potilaita. Heidän tulee rohkaista potilaita aktiivisesti jakamaan ajatuksiaan, myös vääriä, paljon vapaammin kuin he tällä hetkellä tekevät, Kleinberg kuittaa.

Katso myös: Nämä kuusi piirrettä paljastavat salaliittoteorian – osa ihmisistä levittää valheita tarkoituksella

Lue myös:

    Uusimmat