Pikkujoulujen pahimmat kaloripommit – katso taulukko!

Loppuvuosi on täynnä pikkujouluja, joissa tulee naposteltua herkkuja aivan huomaamatta. Näillä vinkeillä pidät linjasi kurissa myös pikkujouluaikana.

Pikkujouluihin kuuluvat pienet naposteltavat ja kuplivat juhlajuomat. Pikkujoulutarjoilu on painontarkkailijan painajainen: kaloreita on lähes mahdoton laskea. Pienillä muistisäännöillä pystyy kalorit pitämään kuitenkin kurissa pikkujoulunakin.

Pipari on joulupöydän kevyin

Kun makeita herkkua kuitenkin tulee syötyä, kannattaa keskittyä pipareihin. Yhdessä piparissa on kaloreita noin 35, siinä missä yhdessä joulutortussa niitä on peräti 170! Yhdessä joulutortussa on siis pipariin verrattuna energiaa viisinkertainen määrä.

Lehtitaikinaleivonnaisia ja viinereitä kannattaa muutenkin välttää. Alle sadan kalorin herkkuja ovat muun muassa seuraavat: pala kuivakakkua (90 g), kanelikorppu, suklaapikkuleipä ja vesirinkeli. Kuivakakkuun verrattuna esimerkiksi juustokakku on varsinainen kaloripommi: alle sadan gramman palassa juustokakkua on lähes 300 kaloria.

Kaikkein pahimpia kaloripommeja ovat uppopaistetut leivonnaiset, kuten munkit. Yhden munkin kalorimäärä vastaa lähes kymmentä piparia!

Petolliset joulusuklaat

Suklaa on petollista, sillä sitä tulee syötyä pieniä määriä kerrallaan pitkin iltaa. Jo yhdessä suklaakonvehdissa on kuitenkin kaloreita yli 40 ja rasiallisesta konvehteja tulee jo helposti täytettyä koko päivän energiantarve.

Paras tapa rajoittaa suklaan syömistä on päättää etukäteen, montako konvehtia illan mittaan ottaa. Tumma suklaa on hieman kevyempää kuin maitosuklaa, mutta vain hieman.

Suklaan sijaan voi makeanhimoon napsia myös hedelmiä. Esimerkiksi jouluomena, vaikka olisikin kanelilla ja sokerilla maustettu, on jo huomattavasti kevyempi jälkiruoka kuin rasiallinen suklaakonvehteja.

Hedelmälautanen viinirypäleillä, mansikoilla ja kiivinpaloilla sopii hyvin pikkujoulupöydän kevyeksi vaihtoehdoksi.

Juhlajuomien piilokalorit

Juomien kalorit tulee helposti unohdettua kokonaan. Esimerkiksi glögi sopii juhlajuomaksi, mutta sitä on parempi nauttia vain lasillinen tai kaksi.

Jo lasillisessa viiniglögiä on kaloreita yli sata. Väkevät ovat vielä pahempia: 100 millilitraa brandya sisältää energiaa 260 kcal ja saman verran makeaa likööriä yli 300 kcal.

Myös alkoholittomassa glögissä on yllättävän paljon kaloreita. Verrattuna esimerkiksi omenamehuun voi määrä olla kaksinkertainen.

Paras tapa välttää pikkujoulujuomien kaloreita on juoda välillä vettä. Kuiva valkoviini on kevyempi vaihtoehto glögille ja makeille likööreille. Alkoholittomasta glögistä puolestaan on saatavilla myös light-versioita.

Muista myös kuluttaa

Pikkujouluja ei kannata viettää pelkästään herkkupöydän vieressä lasi kädessä notkuen – tällöin kaloreita on lähes mahdoton välttää.

Tanssiminen kuluttaa kaloreita tunnissa 250 – 800 temposta riippuen. Ahkeralla tanssimisella voi siis kuluttaa hyvin osan illan kaloreista. Muista myös hyötyliikunta: kävely ja portaiden nouseminen.

Pikkujoulujen kaloritaulukko:

Makeat herkut:

Kahvikeksi, tyyppi Marie (1 kpl) 25 kcal
Piparkakku (1 kpl) 35 kcal
Suklaapikkuleipä (10 g) 45kcal
Hedelmäkakku, kuiva (1 pala) 55 kcal
Sokeri- tai kanelikorppu (1 kpl) 70 kcal
Joulutorttu (1 kpl) 170 kcal
Kermaleivos (1 kpl) 200 kcal
Sacherkakku (1 pala: 50 g) 214 kcal
Juustokakku (1 pala: 92 g) 280 kcal
Munkki (1 kpl) 290 kcal
Suklaakonvehti (1 kpl) 45 kcal

Suolaiset herkut:

Kinkku (1 viipale) 185 kcal
Mäti (1 rkl) 25 kcal
Lipeäkala (120g) 34 kcal
Savulohi (1 viipale) 100 kcal
Sini- tai valkohomejuusto (10g) 35 kcal

Juomat:

Punaviiniglögi (100 ml) 112 kcal
Brandy (100 ml) 260 kcal
Makea likööri (100 ml) 310 kcal
puna- tai valkoviini (12 cl) 95 kcal
Alkoholiton glögi (1 dl) 65 kcal
Alkoholiton glögi light (1 dl) 8 kcal

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat