Pitääkö talvitakki oikeasti riisua aina autoon noustessa?

4:14img
Näin säädät ajoasennon kohdalleen. Muista, että paksu talvitakki voi olla riski.
Julkaistu 03.12.2022 10:58
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Pitääkö talvitakki oikeasti riisua aina autoon noustessa? Mitä haittaa siitä on, jos niin ei tee?

Vastaus: Lämmintä vaatetta on aina syytä varata matkaan mukaan. Turvavyön toiminta suunnitellulla tavalla, parempi perstuntuma ja auton helpompi hallinta puoltavat kuitenkin paksun vaatetuksen vähentämistä ajon ajaksi. 

Monesti kuulee ihmisten perustelevan heppoista vaatetustaan ”menen lämpimällä autolla” -ajattelulla. Mutta entäpä sitten, jos matkalla tapahtuu jotain yllättävää, kuten auto hajoaa, joudutaan onnettomuuteen tai pysähtymään onnettomuuspaikalle? Moottorin sammuttua auto kylmenee pakkasella todella nopeasti. Avun saanti taas saattaa kestää yllättävän kauan. Jotta kuljettaja ja matkustajat eivät kylmettyisi apua odottaessaan, pitää heillä olla keliin sopiva vaatetus.

Lue myös: Tämän alemmas ammattilainen ei antaisi rengaspaineiden laskea – muista tärkeä toimenpide pakkasilla

Turvavyö tiukasti kehoa vasten

Paksut toppavaatteet saattavat kuitenkin tuntua tukalilta autossa silloin, kun matka sujuu suunnitelmien mukaan. Kannustankin riisumaan toppatakin pois ja laittamaan sen takaistuimelle tai tavaratilaan. Näin toimien kiinni oleva turvavyö on helppo kiristää tiukasti kehoa vasten vetämällä sen vinosta osasta yläviistoon. Käsin kunnolla kiristettynä turvavyö toimii varmimmin suunnitellulla tavalla – siitäkin huolimatta, että nykyaikaisissa autoissa käytetään myös turvavyön esikiristimiä. 

Arjen realismia ei tietenkään ole, että takista luovuttaisiin lyhyillä matkoilla, auton ollessa kylmä. Tällöin toimivana ratkaisuna on takin avaaminen ja turvavyön pujottaminen sen sisäpuolelle. Myös takin liepeet on tällöin syytä vetää pois turvavyön lanneosan alta, minkä jälkeen kiristys tehdään samalla tavalla kuin ilman takkia ajettaessa.

Perstuntuma paranee

Paksujen toppavaatteiden riisumisesta tai avaamisesta on toki muitakin hyötyjä: Auton hallinta helpottuu ja matkustusmukavuus sekä kuljettajan perstuntuma tiehen paranevat. Mitä varhaisemmassa vaiheessa kuljettaja aistii auton yllättävät liikkeet, sitä paremmat ovat hänen toimintamahdollisuutensa hallinnan menetyksen ehkäisemiseksi.

Olennaista on huomata, että takin riisumisen jälkeen on syytä tarkastaa ajoasennon oikeellisuus: kun selkänojan ja selän välistä häviää paksu toppakerros, saattaa ainakin selkänojan kaltevuuden ja ohjauspyörän syvyyden säätäminen osoittautua tarpeellisiksi.

1:00img

KATSO MYÖS: Nämä tavarat tulisi löytyä jokaisen auton takakontista talvella.

Lue myös: Autoilija! Älä valita huurtuvista ikkunoista, jos olet itse sortunut näihin virheisiin

teppoboksi teppo vesalainen

Tuoreimmat aiheesta

Autot