Pitävätkö syöpään liitetyt myytit paikkansa? Lääkäri vastaa

Tänään 4. helmikuuta vietetään Maailman syöpäpäivää.

Syöpä on pelottava ja yleinen sairaus. On siis melko luonnollista, että on kehittynyt monia syövän syntyä selittäviä myyttejä. Syöpätautien dosentti Outi Saarni kertoo, pitävätkö nuo myytit paikkansa.

1. Kännykkään puhuminen altistaa syövälle

On tutkimuksia, joissa aktiivinen puhelimen käyttö on liitetty aivokasvaimeen. Jopa World Health Organization on luokitellut runsaan kännykään puhumisen mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi.

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin mukaan matkapuhelimen karsinogeeniset vaikutukset johtuvat radiotaajuusenergiasta, jota matkapuhelin säteilee lähellä olevaan kohteeseen. Säteilyn voimakkuus riippuu puhelimen teknologiasta ja etäisyydestä lähimpään tukiasemaan.

Tekstiviesteillä tai handsfree-laitteilla ei ole vastaavaa syöpäriskiä lisäävää vaikutusta.

2. Ehkäisypillerit lisäävät rintasyöpäriskiä

Ehkäisypillereiden ei ole todettu aiheuttavan syöpää, vaikka esimerkiksi Yasmin-yhdistelmäpillereiden tuoteselosteessa mainitaan, että pillerinsyöjillä on suhteellisesti aavistuksen kohonnut rintasyövän riski. Hormonikorvaushoidot sen sijaan aiheuttavat syöpää, mikä on ohjannut epäilemään yhteyttä myös e-pillereiden ja syövän välille.

Ehkäisypillereiden karsinogeenisiä vaikutuksia on nykyään hankalaa tutkia, koska niin monet käyttävät niitä. Koska lähes kaikki ovat syöneet e-pillereitä jossain vaiheessa elämäänsä, pillereitä syömättömien vertailuryhmää voi olla vaikeaa löytää.

3. Grilliruoka aiheuttaa syöpää

Mitään ei kannata polttaa karrelle tai grillata mustaksi, sillä poltettu ja palanut ruoka aiheuttaa vatsasyöpää. Palaneen ruoan karsinogeeninen vaikutus perustuu siihen, että limakalvoilla käynnistyy myrkytysreaktio palaneesta ruoasta. Vastaava reaktio syntyy tupakkaa polttaessa.

4. Nanopartikkelit imeytyät verenkiertoon ja voivat johtaa syöpään

Esimerkiksi aurinkorasvoista tuttujen nanohiukkasten ei ole todettu aiheuttavan syöpää. Nanopartikkeleiksi kutsutaan yleisesti kaikkia todella pieniä nanometriluokan hiukkasia. Niitä esiintyy luonnossa, mutta usein hiukkaset pienennetään tarkoituksella – aurinkorasvan tapauksessa siksi, että titaanioksidi saadaan imeytymään kunnolla.

Vaikka nanoteknologian käytön muut riskit eivät ole täysin tiedossa ja niitä vielä tutkitaan, syöpää nanopartikkelit eivät aiheuta.

5. Syöpälääkkeet ovat pahempia kuin itse syöpä

Huhutaan, että solumyrkyt ovat elimistölle niin myrkyllisiä, että syöpää hoidettaessa käydään taistelua siitä, kuoleeko ihminen vai syöpä ensin. Se ei pidä paikkansa. Syöpälääkkeet ovat lääkkeitä, ja niitä annetaan parantavassa mielessä parantavin vaikutuksin.

Nykyään on niin hyviä tukihoitoja ja pahoinvoinnin estolääkityksiä, että syöpäpotilaat voivat varsin hyvin. Syöpähoidoissa käyminen ei välttämättä edes näy ulospäin. Lääkkeet eivät siis ole missään tapauksessa pahempia kuin itse syöpä.

Juttu on julkaistu alun perin syyskuussa 2013. Uusinta on ajankohtainen Maailman syöpäpäivän takia.

Katso myös muusikko Harri Halmeen koskettava haastattelu siitä, miten eturauhassyöpä voi iskeä yllättäen.Miten rajusta diagnoosista selviää? Olisiko siihen voinut varautua?

Lue myös:

    Uusimmat