Politiikan tutkija: Stubbin arvio tarpeetonta pelottelua

Professori Tapio Raunio ei jaa presidentti Stubbin näkemystä siitä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan erimielisyyksiä käytettäisiin aina Suomea vastaan.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio pitää hallituspuolueiden ja hallituksen ja presidentin välillä viime päivinä käytyä ulkopoliittista keskustelua tervetulleena, sillä se on riisunut salamyhkäisyyden verhoa ulkopolitiikan harjoittamisen yltä.

Ulkopolitiikkaa on Suomessa perinteisesti harjoitettu yksimielisyyden fasadia varjellen, mutta nyt kipinät ovat sinkoilleet, kun eri osapuolet ovat kommentoineet ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöstä Suomen jäämisestä Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle ja toisaalta Suomen äänestyskäyttäytymistä YK:n Israel-äänestyksessä.

– Politiikan läpinäkyvyyden ja demokratian toteutumisen näkökulmasta on parempi, että nämä erot tulevat julkisuuteen. Vielä parempi olisi, jos vaikka eduskunnan täysistunnossa käytäisiin kunnollista keskustelua Suomen ulkopolitiikan peruslinjoista tai sen arvopohjasta, Raunio sanoo STT:lle.

– Ymmärrän, että pääministerin ja muiden päätöksentekijöiden kannalta olisi mieluisampaa, että nämä linjaerimielisyydet eivät tulisi julkisuuteen, mutta yhteiskunnallisen keskustelun kannalta on parempaa, että ne tulevat, Raunio jatkaa.

– Jos ajatellaan minkälaista salailua ja salamyhkäisyyttä on Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittynyt, tällaiset askeleet normaalimman politiikan suuntaan ovat mielestäni tervetulleita.

Eri linjalla Stubbin kanssa

Presidentti Alexander Stubb yritti tyynnytellä ulkopoliittista debattia perjantaina sanomalla tiedotustilaisuudessaan, että "joka kerta, kun me olemme julkisuudessa eri mieltä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, niin joku jossain käyttää sitä meitä vastaan".

Raunio ei allekirjoita presidentin arviota, vaan pitää sitä tarpeettomana pelotteluna.

– Pidän tällaisia erimielisyyksiä ja julkista keskustelua normaaliin demokratiaan kuuluvana asiana. En lähtisi suurentelemaan sitä mainehaittaa tai muita haittoja mitä tällaisesta mahdollisesti tulee. Tämä on normaalia politiikkaa, Raunio tiivistää.

– Stubbin kommentti on jatkoa perinteiselle suomalaiselle retoriikalle, jonka mukaan ulkopolitiikan pitäisi jotenkin olla puoluepolitiikan yläpuolella. Sehän on väitteenä aivan järjetön. Tietenkin ulkopolitiikka ja turvallisuuspolitiikka ovat osa normaalia politiikkaa.

Raunion mielestä ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan välinen rajanveto on nykyisin perin hankalaa, kun ulkopolitiikkaan kytkeytyy erilaisia esimerkiksi maahanmuuttoon, ilmastonmuutoksen torjuntaan tai vaikkapa vähemmistöjen asemaan liittyviä arvokysymyksiä.

Raunion mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksessa tullaan todennäköisesti jatkossakin näkemään ulkopolitiikkaan liittyviä kiistatilanteita, siinä määrin eri puusta veistettyjä hallituspuolueet arvomaailmoiltaan ovat.

Katso myös video: Presidentti Stubb: Tuki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on osa Suomen ulkopolitiikkaa

Lue myös:

    Uusimmat