Punainen skorpioni (Red Scorpion)

Soul Media / Pan Vision, 2011. Valmistusvuosi 1988. Ohjaus Joseph Zito. Kuvaformaatti 4:3. Ääni DD 5.1. Kesto 100 min.

Ruotsalaisen Hans ”Dolph” Lundgrenin ura toimintatähtenä käynnistyi lopullisesti Rocky IV –leffan neuvostoliittolaisena pahiksena. Ivan Dragon roolin jälkeen karatemestari näytteli nivaskassa parempia ja heikompia actionpläjäyksiä.

Punainen skorpioni on tuttua kasarihuttua, paitsi sankari on tällä kertaa neuvostoliittolainen sotilas ja tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan. Jenkit siis kuvasivat tällä kertaa ”rautaesiripun toisella puolella”. Lundgren on luutnantti Nikolai Ratshenko, kovimmista kovin neukkusolttu, joka saa komennuksen Afrikkaan, fiktiiviseen maahan, jossa kommunistiset joukot yrittävät pitää paikalliset kapinalliset kurissa. Ratshenkon tehtävänä on eliminoida kapinallisten johtaja.

Spetznaz-joukkojen eliittiä oleva Ratshenko saakin vakuutettua kapinallisten kakkosmiehen ja tämän ystävän, jenkkiläisen toimittajan olevansa neuvostojoukkojen hylkiö ja karkuri. Varsinainen tehtävä kuitenkin epäonnistuu. Pakko sanoa, että lopullinen toteutus oli Nikolailta todella surkea. Kapinalliset jättävät miehen autiomaahan, josta takaa-ajossa olevat neukut ja kuubalaiset hänen löytävät. Tunnetusti näillä tyypeillä ei suunnitelmat menneet missään vaiheessa pieleen eikä epäonnistumista hyväksytä, joten neuvostokoneiston malliesimerkki voidaan pistää syrjään yhden pienen virheen jälkeen.

Nikolai kuitenkin on kovempi kuin tavis-soltut, joten hän pistää teloitusporukan nippuun ja lähtee hänet hylänneiden joukkojen perään kosto mielessään. Räiskintää ja mätkintää piisaa koko leffan ajan ja huonoja vitsejä. Niistä vastaa lähinnä jenkkitoimittaja Dewey Ferguson, jota näyttelee monista leffoista (mm. Fletch, Superhulttio ja On aika tappaa) tuttu M. Emmet Walsh, on pullea rääväsuu, joka rakastaa rock’n’rollia ja demokratiaa. Pahisten puolella nähdään loistava, ikävä kyllä jo aikaa sitten edesmennyt mutrunaama Brion James (kuvassa yllä), jonka uran suurin hetki taisi olla Luc Bessonin scifi-leffa Fifth Element – Puuttuva tekijä.

Kovista odotuksista huolimatta Punainen skorpioni ei ole kovin hyvä elokuva eikä se yllä aikakautensa parhaiden toimintaleffojen listan kärkeen. Dolph on kyllä roolissaan uskottava ja Brion aina yhtä ärsyttävä, mutta muuten ei tästä ole paljoa kerrottavaa.

DVD:llä ei ole ekstroja.

Leffa: * * *
Ekstrat: -

Lue myös:

    Uusimmat