Raha-asiat kunnossa? Vältä nämä yleiset virheet!

Velaksi elämisen kulttuuri, Taitamattomuus talousasioissa ja lisääntyneet tavat tuhlata ovat pääsyitä siihen, että suomalaiset velkaantuvat. Talouden tasapainossa pitäminen on taitolaji, jota voi kuitenkin itse harjoittaa ja kehittää.

1. Älä osta luottokortilla tuhlaillen

Luottokortin myötä totuttaudut ajatukseen, että voit ostaa mitä tahansa milloin tahansa, vaikkei tililläsi olisi ostohetkellä penniäkään rahaa. Luottokortti saa ihmiset usein tuhlaamaan enemmän, kuin mihin heillä olisi oikeasti varaa. Koska et joudu vastaamaan tuhlauksesi seurauksista heti, et välttämättä tiedosta kuinka paljon milloinkin tuhlaat. Kuukauden ajalta puolihuolimattomasti eri ostoksista suureksi kertynyt luottokorttilasku tuleekin monelle usein ikävänä yllätyksenä.

Tämä velaksi ostamisen tuoma "varallisuuden illuusio" puolestaan johtaa sinut velkakierteeseen ennen kuin huomaatkaan. Fiksuin asia minkä voit tehdä, on siis luopua välittömästi hankkimastasi luottokortista. Opettele tästä lähin ostamaan ainoastaan pankkikortilla ja käteisellä. Näin tajuat konkreettisesti kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä, etkä sorru yhtä helposti ylilyönteihin.

2. Älä sorru pikavippeihin

Pikavipit ovat yksi suuri syy siihen miksi nuoret päätyvät velkakierteeseen ja saavat maksuhäiriömerkintöjä. Lainojen helppo saanti houkuttaa nuoria hankkimaan lainaa, jota heillä ei ole valmiuksia maksaa. Älä siis sorru ottamaan pikavippiä rahojesi ollessa lopuillaan, sillä tästä lyhytaikaisesta avusta saattaa aiheutua sinulle suuresti haittaa tulevaisuudessa.

Pikavippi on yksikertaisesti liian helppoa rahaa ollakseen totta, ja maksat siitä kalliisti myöhemmin!

3. Älä elä yli varojesi

Asiantuntijoiden mukaan nuorten velkaantuminen, rahavaikeudet ja maksuhäiriömerkinnät ovat usein enemmän merkki huonoista taloudenhallintataidoista ja väärästä asenteesta kuin todellisesta varattomuudesta.

Nuoret aikuiset ihannoivat usein varallisuustasoa, joihin heillä ei todellisuudessa ole varaa. Nuoret, juuri itsenäisen elämän aloittaneet nuoret haluavat usein kaiken heti ja nyt, sen sijaan että jaksaisivat säästää asioiden eteen.

Pienilläkin rahamäärillä pystyy elämään täysipainoista arkea, mikäli opettelee käyttämään rahansa luovasti. Tulisi hyväksyä se tosiasia, ja että hetken kestävästä tuhlauksesta koituu kauaskantoisia seurauksia joita joutuu makselemaan takaisin pahimmillaan koko loppuelämänsä.

4. Käytä käteistä

Korteilla usein ostoksiaan maksavat ihmiset unohtavat helpommin seurata kulutuskäyttäytymistään, kuin ne jotka pyrkivät maksamaan ostoksensa käteisellä. Kun maksat konkreettisella rahalla, olet koko ajan tietoisempi siitä kuinka paljon rahaa mihinkin käytät.

Huomaat heti kun lompakossasi ei ole enää rahaa, mutta tililtäsi korttimaksujen myötä hupenevista rahoista kertyvää yhteissummaa et pääse yhtä helposti seuraamaan. Näin unohdat sen, mitä kaikkea oletkaan jo tänään kortilla ehtinyt maksella, ja jatkat kortin vinguttamista huoletta siihen asti kunnes tilisi näyttää nollaa.

5. Aloita "pahan päivän varalle" säästäminen

Todella moni nuori elää suoraan palkasta palkkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että koko kuukauden palkka käytetään saman kuun aikana, ja pankkitili hohkaa tyhjyyttään juuri ennen palkkapäivää. Jokaisella aikuisella olisi kuitenkin hyvä olla aina hieman rahaa säästössä pahan päivän varalle. Mikäli menetät yhtäkkiä työpaikaksi, sairastut, tai sinulle ilmestyy uusia, odottamattomia menoeriä, tulisi sinulla olla säästössä rahaa tästä selviytymiseen.

Avaa itsellesi siis jo huomenna säästötili, ja ala heti seuraavasta palkastasi lähtien laittaa joka kuukausi tietty summa rahaa sinne jemmaan. Palkkasi suuruudesta riippuen valitse summaksi jotain 50 ja 200 euron väliltä. Saadessasi ylimääräistä rahaa, laita rahaa säästöön isompi summa. Taloutesi ollessa normaalia tiukemmalla voit laittaa tilille hieman pienemmän summan. Oleellista on että alat säästää – heti!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat