Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi ristisanatehtävien tai Sudokujen ratkominen ei suojaa ihmistä muistisairauksilta. Tutkimuksesta kertovat muiden muassa BBC sekä Medical Xpress.
Kognitiivinen reservi, eli aivojen kestävyys ja kyky ylläpitää normaaleja toimintoja ikääntymisestä ja sairauksista huolimatta, on aiemmin yhdistetty pienentyneeseen muistisairauksien riskiin sekä niiden ilmenemisen lykkääntymiseen. Kognitiivista reserviä kerryttää esimerkiksi aivojen monipuolinen käyttö läpi elämän.
Tuore skotlantilaistutkimus todistaakin, että halki elämän jatkuneet älylliset harrasteet ylläpitävät mielen mutkatonta toimintaa. Tutkimus ei kuitenkaan osoittanut, että ristisanatehtävien tai sudokujen ratkominen suojaisi muistisairaudelta.
LUE MYÖS: Kymmenen merkkiä alkavasta muistisairaudesta
Älylliset aktiiviteetit eivät ole hyödyttömiä
BMJ-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa tarkasteltiin liki viittäsataa vuonna 1936 syntynyttä ihmistä, jotka olivat tehneet älykkyystestin 11-vuotiaina. Tutkimus alkoi, kun osallistujat olivat noin 64-vuotiaita. Osallistujat tekivät 15 vuoden aikana viidesti muistia ja mielen toimintojen nopeutta mittaavat testit.
Testien perusteella selvisi, etteivät ongelmanratkaisuun liittyvät harrastukset suojanneet osallistujia mielen rapautumiselta muistisairauksien yhteydessä.
Älylliset aktiviteetit olivat kuitenkin yhteydessä ihmisen kykyyn oppia uutta ja muistaa aiemmin oppimansa ikääntyessäänkin. Tämän ansiosta kognitiivinen taso on korkeampi ja "pudotusvaraa" enemmän.
Terveelliset elämäntavat avainasemassa
Muistisairauksien ennaltaehkäisyssä olennaista on liikunta sekä ravitsemus. Myös sosiaalisen ja henkisen aktiivisuuden on todettu vähentävän muistisairauksien vaaraa, kuten myös tupakan ja alkoholin käytön sekä stressin välttelyn.
Harrastuksilla uskotaan olevan jonkin verran vaikutusta muistin säilymiseen. Esimerkiksi musiikin kuuntelun ja tuottamisen on huomattu aktivoivan aivoissa alueita, jotka auttavat muistamaan paremmin.
LUE MYÖS: 10 tapaa ehkäistä Alzheimerin tautia – asiantuntijoiden vinkit
Lähteet: BBC, Medical Xpress