Republikaanit vaativat Bidenin eroa ja syrjäyttämistä

Aiemmin edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson vaati Bidenia eroamaan välittömästi presidentin tehtävistä.

Yhdysvalloissa kongressin republikaaniedustaja Nancy Mace vaatii varapresidentti Kamala Harrisia syrjäyttämään Joe Bidenin perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Mace kertoi X-viestipalvelussa aikovansa maanantaina tehdä edustajainhuoneelle esityksen asiasta.

– Jos Joe Biden ei ole kognitiivisesti kykenevä pyrkimään toiselle kaudelle, hänellä ei ole kognitiivista kyvykkyyttä jatkaa tehtävässään kautensa loppuun, Mace perusteli esitystään.

Aiemmin edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson vaati Bidenia eroamaan välittömästi presidentin tehtävistä. Johnson sanoi X-viestipalvelussa, että jos Biden ei kykene olemaan ehdolla presidentiksi, tämä ei myöskään kykene toimimaan presidenttinä.

Biden on kertonut aikovansa jatkaa presidenttikautensa loppuun asti.

25. lisäykseen tuskin vedotaan

Yhdysvaltain perustuslain 25. lisäyksen mukaan varapresidentti voi hallituksen enemmistön tuella viedä presidentin valtaoikeudet, mikäli presidentti olisi kykenemätön hoitamaan tehtäviään. 

Presidentti voisi haastaa päätöksen, minkä jälkeen kongressin molempien huoneiden olisi hyväksyttävä presidentin syrjäyttäminen kahden kolmasosan enemmistöllä.

Lisäyksen kyseinen pykälä on aikanaan laadittu sellaisia tapauksia varten, joissa presidentti on esimerkiksi koomassa. Sen käyttämistä pidetään Bidenin kohdalla erittäin epätodennäköisenä.

Yhdysvaltalaislehti Hill arvioi jo heinäkuun alussa, että lisäyksen laatimisvaiheessa kynnys sen käyttämiseksi suunniteltiin erittäin korkeaksi ja että Bidenin hallituksen edustajien halu vedota lisäykseen olisi käytännössä olematon.

Vuoden 2021 tammikuussa demokraatit vaativat silloista varapresidentti Mike Penceä syrjäyttämään viimeisiä päiviään ensimmäistä presidenttikauttaan istuneen Donald Trumpin 25. lisäyksen nojalla. Taustalla oli Trumpin kannattajien tammikuun 6. päivän hyökkäys Capitol-kukkulalle, mikä tapahtui demokraattien mukaan Trumpin yllyttämänä.

Lue myös:

    Uusimmat