Bidenin vetäytyminen ajaa demokraatit kriisiin – "Harrisilla on nyt elämänsä tilaisuus"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti X-viestipalvelussa luopuvansa tulevan syksyn presidentinvaalien ehdokkuudesta. Paine Bidenin ympärillä kasvoi yksinkertaisesti liian suureksi, sanoo Helsingin yliopiston professori Mikko Saikku.

Saikun mukaan presidenttiehdokkuudesta luopuminen on aina yllättävä ratkaisu, vaikka Bidenin kohdalla vetäytymistä osattiinkin ennakoida.

– Onhan tämä kovan luokan liike, jota on vaikea uskoa. Nyt on vaan tullut niin hurjaa painetta, että Biden katsoi parhaaksi tehdä näin, Saikku sanoo viitaten presidentti Bidenin viimeaikaisiin sekoiluihin.

Saikun mukaan demokraattien elokuussa pidettävästä puoluekokouksesta tulee varmasti erittäin mielenkiintoinen. Joe Biden itse ilmoitti antavansa täyden tukensa varapresidentti Kamala Harrisille.

– Kamala Harrisin ehdokkuus on tällä hetkellä enemmän kuin todennäköinen, mutta kuten viime aikoina on nähty, niin asiat voivat muuttua nopeasti.

Muista potentiaalisista demokraattiehdokkaista Saikku nimeää esimerkiksi Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin sekä Pennsylvanian kuvernöörin Josh Shapiron.

Demokraattien piirissä kytee Bidenin vetäytymisen seurauksena nyt todellinen kriisi.

– Tilanne on täysin auki. Tämän selvittäminen tulee viemään paljon aikaa, mutta Harrisilla on nyt elämänsä tilaisuus näyttää mistä hänet on tehty.

Tällä hetkellä demokraattien tilanne näyttää varsin heikolta vaalivoiton suhteen, mutta Saikku ei julista kisaa vielä päättyneeksi.

– Kuten olemme viimeisen puolen vuoden aikana nähnyt, niin mitä vaan voi tapahtua.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat