Saako grilliä ja pizzauunia käyttää puistossa? Näin vastaa Helsingin kaupunki

Auringonpaiste ja leppoisat lomapäivät houkuttelevat ihmisiä viettämään aikaan puistoissa. Moni tyytyy tavallisiin piknikeväisiin, mutta aina välillä näkee matkassa mukana kertakäyttögrillejä, nykyään jopa pizzauuneja. Vaikka puistoissa on lupa grillata, pitää se tehdä tietyin ehdoin.

Helsingin kaupungissa on useita yleisiä grillipaikkoja ja muutaman viime vuoden aikana niitä on tehty vielä lisää. Helsinkiläiset ovat itse niitä toivoneet, sillä varsinkin korona-aika lisäsi grillipaikkojen kysyntää entisestään. 

– Mantereen puolella on reilu 10 kappaletta ja saaristossa vielä toiset saman verran. Näitä on aika paljon, kertoo Helsingin kaupungin vihervalvoja Susanna Wall. 

Aina ei kuitenkaan grillipaikkaa ole lähellä tai sinne ei muuten vain haluta mennä. Joskus on myös niin, että vaikka grillipaikka olisi, siitä ei netissä ole tietoa. Ajantasaiset tiedot uusista grillipaikoista saattavat laahata useamman kuukauden perässä. Turhauttavaa, mutta totta.

Puistoalueita Helsingistä kyllä löytyy, joten potentiaalisia grillauspaikkoja on runsaasti. 

– Viheralueita ja puistoalueita on reilut 900 hehtaaria Helsingissä. 

Puistossa saa grillata, MUTTA...

Saako sitten puistossa grillata vai ei? Yksinkertainen vastaus on, että saa. 

– Lähtökohtaisesti puistoissa saa grillata. Poikkeuksena on Suomenlinna ja luonnonsuojelualueet, joissa ei saa grillata. Ensisijaisesti palamattomalla alustalla tulee grillata. Nuotiota ei saa missään nimessä tehdä missään, Wall sanoo.

Vähemmän yksinkertainen vastaus onkin sitten se, miten grillauksen puistossa toteuttaa. 

– Grilliä ei saa nurmikolle laittaa. Hiekka tai asfalttialusta on kaikkein paras, joka ei syty, vihervalvoja jatkaa.

Kertakäyttö- ja pallogrillien joukkoon on tullut uusi tuttavuus – pizzauuni. Senkin käyttö on luvallista puistossa.

– Ei ole ainakaan vielä linjattu, että ne olisivat mitenkään kiellettyjä. 

Muista kerätä roskat

Puistogrillailu aiheuttaa joskus närkästystä myös muissa ihmisissä, sillä herkästi roskaaminen lisääntyy, ainakin pidemmissä illanvietoissa.

Lemmikinomistajat ovat myös välillä näreissään siitä, että erityisesti maisiintähkiä ja kananluita jää grillailujen jäljiltä puistoon lojumaan. Tämä tietää koiralle todellista vaaran paikkaa, sillä lemmikki voi pahimmillaan tukehtua niihin. 

– Linnun luut ovat todella vaarallisia koiralle. Omat jätteet tulee aina kerätä. 

Millaisen haasteen hanhet aiheuttavat tällä hetkellä Helsingin alueen puistoille? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat