Seinä kupruilee ja likatahrat kuultavat – vältä nämä yleisimmät maalausmokat

Olohuoneen seinän maalipinnasta löytyy karvoja, väri on epätasainen ja pinta kupruilee. Tällainen voi pahimmillaan olla kodin uuteen ilmeeseen tähtäävän maalausurakan lopputulos. Tältä vältytään, kun maalaamisen suunnittelu ja pohjatyöt tehdään huolella.

Kotiaan maalaavat oikovat eniten juuri välttämättömissä pohjatöissä. Niiden laiminlyönnillä säästetään aikaa, mutta se näkyy vääjäämättömästi epäsiistinä lopputuloksena.

– Kaikkein tärkeintä on maalattavan pinnan puhdistaminen. Likaiseen pintaan maali ei tartu tasaisesti ja voi syntyä värivirheitä. Lisäksi tahrat saattavat alkaa kuultaa läpi, kertoo Teknoksen maalarimestari Martti Kopisto.

Olohuoneen seinän puhdistamiseen riittää usein vedellä kostutettu liina, mutta keittiön seinän rasvatahroihin kannattaa käyttää maalinpesuainetta. Lisäksi nauloista ja taulukoukuista jääneet reiät pitää kitata umpeen, jotta seinään ei jää epäsiistejä muhkuroita. Jos seinä on kovin epätasainen, se on hyvä vielä tasoittaa ja hioa.

Maalaamisen ajankohta kannattaa miettiä huoneen käytön ja myös valon mukaan. Nykyaikaiset vesiohenteiset maalit ovat lähes hajuttomia, joten monta tuntia kestävää tuuletusta ei tarvita. Esimerkiksi makuuhuone on kuitenkin hyvä maalata aamulla, jotta seinät ovat illalla nukkumaan mennessä kuivat.

– Kannattaa huolehtia, että huoneessa on maalatessa myös riittävä valaistus. Hyvässä valossa näkee värisävyn heti, ja ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Riittävästi maalia telaan

Huolellisesti tehtyjen pohjatöiden jälkeen onnistuneeseen lopputulokseen auttavat hyvät välineet. Näissä ei kannata pihistellä, sillä laadukkaat siveltimet ja telat kestävät oikein huollettuna vuosia, jopa vuosikymmeniä.

– Nykyaikaiset keinokuitusiveltimet sopivat sisätiloissa käytettäville vesiohenteisille maaleille parhaiten. Luonnonkarvasiveltimet sen sijaan imevät itseensä vettä ja turpoavat, mikä vaikeuttaa maalaamista, Kopisto vinkkaa.

Tasaisen maalipinnan saamiseksi siveltimessä tai telassa tulee olla riittävästi maalia.

– Kun telan nostaa astiasta, maalia ei saa valua, mutta sitä pitää olla runsaasti. Näin lopputuloksesta tulee tarpeeksi peittävä ja tasainen.

Maalarinteipistä apua rajauksiin

Tarkat ja täsmälliset rajaukset ovat hyvän maalarin merkki. Hankalissa kulmissa ja katonrajassa hyvänä apuvälineenä toimii esimerkiksi maalarinteippi. Teippi täytyy muistaa poistaa heti maalauksen jälkeen, jotta kuivuneeseen maalipintaan ei tule halkeamia.

Viimeisteltyyn lopputulokseen pääsee paitsi tarkalla suunnittelulla myös harjoittelemalla.

– Nykyaikaiset maalit ovat helppoja maalattavia, mutta pieni harjoittelu kannattaa aina. Kun maalaa hosumatta, niin tulee varmasti hyvää jälkeä, Kopisto kannustaa.

Vältä nämä mokat, vinkkejä tee-se-itse maalarille

- Pese maalattava pinta hyvin likaisuudesta riippuen vedellä tai maalinpesuaineella, anna kuivua.
- Tasoita reiät umpeen, hio hyvin: maalin läpi näkyvät lähes kaikki epätasaisuudet.
- Ennen maalaamista poista tapetti, sillä kostuessaan tapetti kupruilee. Varsinkin repeämät ja kohokuviot näkyvät maalin alta.
- Siistein lopputulos saadaan poistamalla katto- ja lattialistat, mutta ne voidaan suojata myös maalarinteipillä. Teippaa myös esimerkiksi katkaisijat ja pistorasiat.
- Suojaa lattia hyvin, ettei siihen jää maaliroiskeita.
- Teloihin ja siveltimiin saa jatkovarsia, jolloin korkeammatkin kohteet onnistuvat. Hankaliin kulmiin saa myös omia telojaan.
- Jos huone on hämärä, varaa riittävästi lisävaloa.
- Usein yksi maalikerros riittää, mutta värin vaihtuessa on hyvä varata maalia kahteen maalauskertaan.
- Käytä maalia riittävästi, jottei seinään jää maalittomia kohtia.
- Maalisivellin tai tela pestään käytön jälkeen hyvin vedellä ja saippualla.

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox.com

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat