Seksuaalirikoslainsäädäntöön ollaan tekemässä suuria uudistuksia, ja osa ehdotuksista on herättänyt kärkästäkin keskustelua.
Oikeusministeriössä on valmisteltu seksuaalirikoslainsäädännön uudistamista ja ehdotus on käynyt lausuntokierroksella.
Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jos ehdotus toteutuisi tällaisenaan, niin se heikentäisi 12–16-vuotiaiden lasten ja nuorten asemaa silloin, kun he joutuvat seksuaalirikoksen uhriksi.
MTV:n Uutisaamussa vierailleen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisella on tarkoitus parantaa rikoksen uhrin asemaa.
– Suojaikärajana säilyisi 16 vuotta. Oikeastaan ne tässä ehdottaa, että tulisi vielä erityinen suojaikäraja alle 12-vuotiaille, ja tästä on syntynyt se hämmennys. Mutta ole siis nyt todella varovainen siinä mielessä, että haluan myös katsoa tarkasti kaikki lausuntopalautteen läpi, Henriksson sanoo.
Lue myös: Odotettu seksuaalirikoslainsäädännön uudistus saa kovaa kritiikkiä: osaa ehdotuksista pidetään uhrin asemaa heikentävinä ja jopa irvokkaina
Oikeusministeri kertoo, että tällä hetkellä lakiehdotuksen tilanne on se, että työryhmän tekemä ehdotus on ollut lausuntokierroksella ja lausuntoja on tullut yli 50. Seuraavaksi lausuntopalaute käydään läpi oikeusministeriössä ja siitä tehdään lausuntotiivistelmä. Sen jälkeen lainvalmistelu jatkuu virkamiestyönä.
– Minusta on myös jokseenkin hämmentävää, että meillä on ollut työryhmä, jossa on ollut paljon asiantuntijoita, on ollut edustusta niin yliopistotasolta kuin oikeuslaitoksesta, syyttäjälaitoksesta, asianajajaliitosta ja niin edelleen. Eli ilmeisesti tässä on myös oikeustieteilijöillä vähän eri käsitys, että miten tämä, mitä työryhmä on ehdottanut, tulkittaisiin, Henriksson sanoo.
– Nyt meidän pitää jatkaa siis sillä tavalla, että hälvennetään, saadaan pois kaikki tämä epäluulo ja saadaan pykälät kirjoitettua siihen muotoon, että tämmöistä väärinkäsitystä ei pääse syntymään. Ja että me saadaan laki, jota meidän tuomarit ja syyttäjät pystyvät soveltamaan niin, että päästään siihen tulokseen, mihin tähdätään.
Lakiehdotuksen on määrä edetä eduskuntaan syksyllä 2021.