Stubb tapaa Naton päämajassa uuden pääsihteerin – vieraslistalla myös kuningas

Stubbista tulee ensimmäinen Naton päämajalla vieraillut valtionpäämies Mark Rutten kaudella.

Presidentti Alexander Stubb tapaa tänään Brysselissä Belgian kuningas Philippen ja Naton pääsihteerin Mark Rutten. Samalla Stubbista on tulossa ensimmäinen valtionpäämies, joka vierailee Naton päämajalla tapaamassa Ruttea tämän kaudella.

Aiheina Nato-vierailulla ovat muun muassa Washingtonin huippukokouksen päätösten toimeenpano, Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen sekä Ukrainan tukeminen.

Naton pääsihteeri: "Ukraina on lähempänä Natoa kuin koskaan aiemmin"

Rutte aloitti kautensa Naton pääsihteerinä lokakuun alussa, mitä ennen hän ehti toimia lähes 14 vuotta Hollannin pääministerinä. Ensimmäisen vierailunsa hän teki Kiovaan, jossa hän tapasi muun muassa presidentti Volodymyr Zelenskyin.

– Ukraina on lähempänä Natoa kuin koskaan aiemmin. Ja jatkaa tällä tiellä, kunnes teistä tulee liittokuntamme jäsen, Rutte sanoi tiedotustilaisuudessa vierailullaan.

Zelenskyi puolestaan on jo pitkään halunnut länneltä pitkän kantaman aseita, joiden käyttöä Venäjän sotilaskohteisiin ei rajoiteta.

Myös Naton pääsihteerin vierailun aikana Zelenskyi toisti tämän pyynnön. Niin ikään hän haluaisi läntisten kumppaniensa tuhoavan Venäjän ohjuksia ja lennokkeja Ukrainan ilmatilasta.

Ennen Rutten tapaamista Stubbin ja kuningas Philippen on määrä keskustella kuninkaallisessa palatsissa turvallisuusympäristöstä Euroopassa ja Lähi-idässä sekä Suomen ja Belgian suhteista.

 

Lue myös:

    Uusimmat