Suomen Sisun kirjastossa natseja ja rotuoppeja – "Kirjalista oli naiivi ja epäonnistunut ajatus"

Äärinationalistisella Suomen Sisu -järjestöllä on ollut web-kirjasto, johon se on kerännyt jäseniensä kiinnostavana pitämiä teoksia.

Kokoelma sisältää useita kyseenalaisena pidettäviä teoksia, kuten useita natsi-Saksan vaikuttajien teoksia sekä rotueroja käsittelevää kirjallisuutta.

Kirjalista piti järjestön sivujen mukaan sisällään noin 60 teosta. Enää kirjastosta ei löydy mainintoja Suomen Sisun sivuilta, vaan tiedot kirjaston sisällöstä ovat peräisin sivujen arkistoiduista versioista.

Kansallissosialistien kirjallisuutta

Arveluttavampaa materiaalia ovat muun muassa natsi-Saksan nuorisokasvattaja Helmut Stellrechtin Hitler Jugendille kirjoittama Usko ja teot ja Nürnbergin oikeudenkäynneissä kuolemaan tuomitun natsi-ideologi Alfred Rosenbergin Uutta Eurooppaa kohti.

Teokset olivat alaotsikon "Pohjoisen sielun avaimet" alla. Muuten otsikon alta löytyy perinteisiä eurooppalaisia kansantaruja Kalevalasta Beowulfiin.

Kyseenalaisia väitteitä holokaustista

Muita kokoelman alaotsikoita ovat esimerkiksi Filosofia, Historia ja Viihde.

Eräs otsikko on nimeltään "Ihmislajin taksonomisten ryhmien eroista", jonka alla usea teoksista käsittelee rotuoppeja ihmisryhmien välisistä älykkyyseroista.

Historia-osiossa kyseenalaisin teoksista lienee saksalaisen Ernst Gaussin holokaustin kieltävä teos Dissecting the Holocaust. Lisäksi listalta löytyy muun muassa Ku Klux Klanissa vaikuttanut David Duke.

Kokoelma ei ole pyhitetty pelkästään oikeistokirjallisuuden arveluttavimmalle laidalle. Kokoelmasta löytyy muun muassa Kommunistinen manifesti, Pertti Linkolaa ja kotimaista viihdekirjallisuutta. Listalla on useita klassikoita George Orwellin Eläinten vallankumouksesta Machiavellin Ruhtinaaseen.

Suomen Sisu: Kirjalista ei kuvaa yhdistyksen arvoja

Suomen Sisun varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen kertoo, että kirjalista ei kuvannut yhdistyksen virallisia arvoja.

– Tarkoituksena oli kerätä ihmisiltä kiinnostavia kirjoja, joita jäsenet voivat lukea ja tehdä omat johtopäätöksensä. Listaan tulevia kirjoja ei kukaan seulonut, Lahtinen kertoo.

Lahtisen mukaan yhdistykselle tuli kuitenkin sisäisiä ja ulkoisia ongelmia joidenkin tulkitessa kirjojen ajatukset suositeltaviksi. 

Osa jäsenistöstä teki kirjojen perusteella myös johtopäätöksiä, jotka eivät Lahtisen mielestä vastanneet yhdistyksen näkemystä kansallismielisyydestä. Hän ei ole kertomansa mukaan tutustunut puoleenkaan listan teoksista.

– Suomen Sisu ei suosittele eikä ennenkään suositellut hyväksymään teosten ajatuksia. Ihmisten tulee lukea monenlaista, mutta ajatella itse. Kirjalista oli naiivi ja epäonnistunut ajatus, ja se poistui sivuja uudistettaessa.

Lue myös:

    Uusimmat