Supo ja sisäministeriö eri mieltä: Liittyvätkö tihutyöt Suomessa valtiolliseen tahoon?

Suojelupoliisi (supo) kertoo STT:lle, ettei se ole havainnut viitteitä siitä, että Suomessa viime aikoina tapahtuneiden tihutöiden tai droonihavaintojen taustalla olisi valtiollista toimijaa. 

Supo totesi asian aiemmin syyskuussa toimittajille järjestetyssä taustoittavassa tilaisuudessa ja tänään tiistaina suposta vahvistettiin STT:lle sähköpostitse, ettei arvio ole muuttunut.

– Meidän arviomme on pysynyt täysin samana kuin syyskuussa, eli valtiollisesta toimijasta ei ole ollut näissä Suomen tapauksissa viitteitä, supon viestinnästä kirjoitetaan.

Supo asettuu asiassa julkisesti eri kannalle kuin sisäministeriö. 

Eilen maanantaina järjestetyssä ministeriön tilaisuudessa liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps.) sanoi, että valtionjohdossa epäillään Venäjän liittyvän Suomessa viime vuosina tapahtuneisiin epäiltyihin sabotaasitapauksiin. Asiasta uutisoi muun muassa Ilta-Sanomat.

Ranteen mukaan ei ole selviä todisteita Venäjän yhteydestä esimerkiksi Suomessa tapahtuneisiin vesihuollon murtoihin, mutta aihetodisteet viittaavat Venäjään.

– Tutkinnat ovat kesken monilta osin, mutta kun nojaa tietonsa siihen, mitä sotilas- ja siviilitiedustelutietoa on, on selkeää, että viitteitä on, Ranne sanoi IS:n mukaan.

Poliisiosaston ylijohtaja varoitti valtiollisesta toimijasta

Samansuuntaisen viestin antoi sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Tomi Vuori maanantaina varkauksista ja lennokkihavainnoista puhuttaessa.

– Sanotaan näin, että kuukaudessa tulee useita tapahtumia, joille ei ole muuta selitystä kuin se, että siinä on jokin valtiollinen toimija takana, sanoi Vuori sisäministeriön taustatilaisuuden yhteydessä maanantaina.

Vuoren mukaan havaintoja on tehty lähellä kriittistä infrastruktuuria, johon kuuluvat muun muassa vesi- ja energialaitokset. Havainnot eivät selity Vuoren mukaan sillä, että yksityiset ihmiset käyttävät lennokkeja enemmän.

Droonien ohella huolta ovat Vuoren mukaan herättäneet varkaudet, joita ei voida selittää normaalilla rikollisuuden logiikalla, sillä merkittävää rahallista hyötyä ei välttämättä ole.

Lue myös:

    Uusimmat