Asiantuntijat kertovat, miten tunnesyömisestä on mahdollista päästä eroon..
Jotkut saattavat reagoida stressiin syömällä liikaa. Tunnesyömistottumuksesta on kuitenkin mahdollista päästä eroon.
Ravitsemusasiantuntija Melissa Majumdar ja amerikkalaisen syömishäiriökeskuksen johtaja Dena Cabrera kertovat Health-sivuston artikkelissa vinkkejä tunnesyömistottumuksen päihittämiseen. Lisäksi vinkkejä tarjotaan esimerkiksi yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämällä Terveyskylä-sivustolla, jonne aiheesta kirjoitti artikkelin ravitsemusasiantuntija Anita Valkama.
Lue myös: Nämä seikat voivat kertoa siitä, että ruokavaliosi on liian rajoittava: "Yleisesti ottaen ei ole hyvä idea..."
Tunteita käsitellään syömällä
Terveyskylän mukaan tunnesyömisellä tarkoitetaan sitä, että ihminen reagoi tunteisiin ensisijaisesti syömällä ja että tunteet toimivat syömisen laukaisijana. Tunnesyömisessä ihminen voi myös jättää syömättä samasta syystä. Syöminen fysiologiseen eli kehon nälkään ei ole tunnesyömistä.
Tunnesyöminen voi muodostua tavaksi ja pahimmillaan noidankehäksi, jossa vuorottelevat erilaiset tunteet: laihduttamisajatuksiin liittyvä nälissään oleminen, tätä jaksoa seuraava liiallinen syöminen ja tästä aiheutuva häpeä ja syyllisyys.
Tunnesyömisen taustat ovat hyvin moninaisia ja yksilöllisiä. Usein syyt löytyvät jo lapsuudesta.
Terveyskylän sivuilla muistutetaan, että satunnainen tunnesyöminen on normaalia. Mikäli käytösmalli muuttuu toistuvaksi, voi siitä muodostua kenties omien tunteiden käsittelemisen keino. Tässä tapauksessa olisi hyvä pysähtyä tarkastelemaan omia tunteita.
Sivustolla muistutetaan, että syöminen tai syömättä jättäminen ei ratkaise taustalla piilevää ongelmaa vaan helpottaa tunnetilaa ainoastaan hetkeksi.
Lue myös: Ravitsemusterapeutti kertoo, mikä on paras aika nauttia illallinen
Vinkkejä toisenlaiseen syömiseen
Health-sivusto ja Terveyskylä antavat käytännön ohjeiksi seuraavia vinkkejä.
1. Syö säännöllisesti
Huolehdi siitä, että syöt säännöllisesti. Siten kroppa tietää saavansa ruokaa tasaisin väliajoin. Monille hyvä ateriaväli on 3–5 tuntia, kertoo Terveyskylä.
Säännöllinen syöminen auttaa sinua hallitsemaan annoskokoja ja rajoittaa haluasi syödä stressiin. Mitä pidempään olet syömättä, sitä todennäköisemmin syöt liikaa, olit ahdistunut tai et, muistutetaan Health-sivustolla.
2. Riittävästi ja monipuolisesti ruokaa
Muista syödä jokaisella aterialla riittävästi ja monipuolisesti. Aterioiden koostamisessa voit hyödyntää vaikkapa monille tuttua lautasmallia, vinkkaa Terveyskylä.
3. Älä ole ehdoton!
Terveyskylän mukaan itselleen kannattaa sallia kaikenlaiset ruoat, jotta mistään tietystä ruoasta ei tulisi mörköä.
4. Stop laihduttelulle ja ruokailun tarkkailulle
Yritä lopettaa laihduttelu ja jatkuva painon tarkkailu, suosittelee Terveyskylä. Jos syöt liian vähän tai liian harvoin, tunnesyöminen vain vahvistuu.
5. Ole tietoisesti läsnä ruokailuhetkessä
Keskity kaikessa rauhassa ruokailuun, ilman muuta oheistoimintaa, neuvoo Terveyskylä. Nautiskele ruoasta joka aistillasi.
Health-sivusto vinkkaa, että tietoisempaa syömistä voi harjoittaa seuraavin keinoin: syö tarkoituksella hitaammin, hengitä syvään useita kertoja ennen jokaista ateriaa ja laske ruokailuväline käsistäsi jokaisen suupalan välillä.
6. Kiinnitä huomiota ruokailuympäristöön
Health-sivustolla kehotetaan luomaan turvallinen ruokailympäristön eli syömään jossain muualla kuin telkkarin ääressä tai puhelinta tuijottaen. Siirry ruokailemaan vaikkapa keittiön pöydän ääreen.
Kokeile myös laittaa ruoka pois esiltä sen jälkeen, kun se on tarjoiteltu. Näin et niin herkästi palaa takaisin hakemaan toista tai kolmatta annosta.
7. Kulje eri teitä – kirjaimellisesti
Health-sivusto neuvoo muuttamaan kulkureittejä tunnesyömisen ehkäisemiseksi ja tarkoittaa sitä jutussaan kirjaimellisesti. Mikäli olet stressaantunut, älä aja suosikkipikaruokalasi ohi kotimatkalla.
Tunnetaidoillakin merkitystä
Terveyskylän mukaan tasapainoinen ruokailu mahdollistaa sen, että ajan myötä kehosi luontaiset kylläisyys- ja nälkäviestit palautuvat. Samalla vapautuu voimavaroja tunnetaitojen työstämiselle, mikä on sekin asia, johon tunnesyöjän kannattaa kiinnittää huomiota. Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä ilmaista, säädellä ja havaita tunteita.
Terveyskylä antaa sivuillaan muutamia teemoja pohdittavaksi tunnetaitoihin liittyen:
- Yritä tunnistaa ennen syömistä, onko sinulla todella nälkä vai onko kyseessä mieliteko tai tunneperäinen tarve
- Pohdi, millaista tarvetta tunnesyöminen oikeasti palvelee. Jos onnistut selvittämään tunnesyömisen todelliset taustatekijät, saatat löytää jonkin muun vaihtoehtoisen toimintatavan sitä korvaamaan.
- Mieti, millä tavalla voisit tulevasi vaikkapa lohdutetuksi tai palkituksi. Olisiko sinun mahdollisesti itse lohduttaa tai palkita itseäsi jotenkin?
- Opettele omaan myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Itsemyötätuntotaitojen avulla pystyt kenties sietämään paremmin kielteiset tunteet ja vastoinkäymiset.
- On suositeltavaa, että opettelet kohtaamaan omat tunteesi ja tutustumaan niihin kaikessa rauhassa. Tunteiden säätely voi helpottua, kun kohtaat ja nimeät ne.
Terveyskylä muistuttaa, että tunnesyömismuutos vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tunnesyömisen hoitaminen edellyttää sitä, että tunnistat ongelman ja myönnät sen itsellesi. Lisäksi sinun tulee lopettaa laihdutteleminen ja tarkastella omaa syömistä ja tunnetaitojasi tarkemmin.
Alla olevalla videolla Johanna Harlin puhuu syömishäiriöstään.
1:28
Lue myös: Kesäkunnon tavoittelulla karuja seurauksia – varo tällaisia dieettejä: "Hälytysmerkki"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Health, Terveyskylä