Syy hoitojen huonolle teholle paljastui: Unettomuutta onkin viittä eri tyyppiä

The Lancet Psychiatry -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus paljastaa, että unettomuutta ei ole vain yhtä ainutta laatua. Unettomuustyypin määrittely voi auttaa löytämään yleiseen vaivaan sopivan hoidon ja ehkäistä masennuksen syntymistä, tutkijat toivovat.

Unettomuus on valtaisa ongelma, josta kärsii jopa yksi kymmenestä ihmisestä. Suomalaisten unta eniten häiritsee stressi. Stressillä itsellään on lukuisia haittapuolia, minkä lisäksi siitä johtuva unettomuus voi aiheuttaa pitkään jatkuneena aiheuttaa muun muassa keskivartalolihavuutta, aikuistyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Jo yhden yön unettomuus aiheuttaa muutoksia kehon aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan.

Unettomuutta voi yrittää hoitaa elämäntapoja muuttamalla, mutta kaikkien kohdalla niksit eivät tehoa. Hollantilaistutkijat lähtivät selvittämään, miksi unettomuuteen on niin vaikeaa löytää hoitoa ja mitä kaikkea unettomuuden takana voi piillä.

Viisi eri unettomuustyyppiä 

Yli 4000 ihmisen täyttämistä kyselylomakkeista kävi ilmi, että unettomuudella on useampia muotoja kuin vain yksi.

– Vaikka olemme aina pitäneet unettomuutta yhtenä häiriönä, todellisuudessa se edustaa viittä erilaista häiriötä, sanoo tutkimusta tehnyt Tessa Blanken tiedotteessa.

Unettomuuden eri muodot eivät tarkoita erilaisuuksia unettomuuden oireilussa, vaan unettomuudesta kärsivän persoonallisuudessa.

Näin tutkijat määrittelivät viisi eri unettomuustyyppiä:

  1. Hyvin ahdistunut: Henkilö on neuroottinen ja altis tuntemaan itsensä jännittyneeksi tai ahdistuneeksi.
  2. Kohtuullisesti ahdistunut ja herkkä palkitsemiselle: Henkilö on vähemmän ahdistunut ja reagoi voimakkaasti palkitsemisiin ja myönteisiin tapahtumiin.
  3. Kohtuullisesti ahdistunut, muttei palkitsemisherkkä: Henkilöllä on vähemmän ahdistunut, mutta hän ei reagoi vahvasti palkitsemisiin ja myönteisiin tapahtumiin.
  4. Hieman ahdistunut ja herkkä reagoimaan: Henkilöllä on vähän jatkuvaa ahdistuneisuutta, mutta hän on hyvin herkkä stressaaville tapahtumille.
  5. Hieman ahdistunut ja vähemmän herkkä reagoimaan: Henkilöllä on vähän jatkuvaa ahdistuneisuutta, eikä hän ole herkkä stressaaville tapahtumille.

Unettomuustyyppi vaikutti hoidon tehoon

Kun osallistujat täyttivät kyselyn uudelleen viiden vuoden kuluttua, useimmat heistä olivat edelleen samaa unettomuustyyppiä. Tämä viittaa siihen, että unettomuustyyppi näkyy aivoissa. Aivosähkökäyrätutkimuksissa paljastuikin, että erilaiset unettomuustyypit vaikuttivat ympäristöärsykkeiden aiheuttamiin vastareaktioihin.

Unettomuuden tyyppi vaikutti siihen, miten unettomuuden hoitoon käytetyt lääkkeet sekä terapia tehosivat ihmiseen. Myös masennusriski vaihteli unettomuustyypin mukaan.

Tutkijat toivovat löydöstensä auttavan unettomuuteen käytettyjen hoitojen räätälöinnissä ja masennuksen ehkäisemisessä.

Lue myös:

    Uusimmat