Taiteilija rikkoo tabuja Suomen historiasta – katso vaikuttavat kuvat

Studio55.fissä vierailleen ympäristotaiteilija Kaisa Salmen mukaan sisällissota on yhä tabu Suomessa. Hänen aiheestaan luomaan performanssiin osallistui noin 10 000 ihmistä

Kaisa Salmi on taiteilija, joka rakentaa taideteoksensa julkisille paikoille, ihmisten luo. Häntä kutsutaan usein ympäristötaiteilijaksi, mikä on osuvaa niin taideteosten toteutustavan kuin teemankin puolesta. Hänen työnsä ottavat kantaa usein ympäristön ja julkisen tilan puolesta.

Salmi käyttää taideteoksissaan usein kukkia. Hän oli suunnitellut kukittavansa Mannerheimin patsaan, mutta ilmeni yllättäviä esteitä. Hän oli saanut jo hyväksynnän teoksensa toteuttamiselle Helsingin taidemuseolta, kun museo pyysi toista arviota. Asiantuntijat päätyivät lopputulokseen, että kukkien kiinnitys aiheuttaisi värivaurioita patsaaseen.

– Ruinasin edes yhtä päivää, Salmi kertoo Studio55.fi-keskusteluohjelmassa.

Salmi ei saanut lupaa kukittaa patsasta edes päiväksi. Hän ei usko sen johtuvan todellisuudessa patsaan kunnosta.

– Minulta kysyttiin, minkä takia kukat ovat punaisia, hän toteaa.

Salmi ymmärsi sisällissodan olevan edelleen tabu, joka kaipaa käsittelyä. Hän tutki historiaa ja löysi Fellmanin pellon, jossa oli Suomen suuri punavankileiri ja jolla kuoli lukuisia ihmisiä. Havainto johti hänen tähänastisen uransa tunnetuimpaan taideteokseen. Osallistavassa performanssissa yli 10 000 ihmistä kokoontui Lahdessa sisällissodan uhrien muistoa kunnioittamaan.

– Olin jo aiemmin miettinyt, miten ihmisillä voisi tehdä performanssin. Tässä paikka, historia ja osallistuvuus olivat selkeitä ja ajattelin, että tämä on hyvä juttu, Salmi kertoo teoksen synnystä.

– Tapahtui varmaan joku joukkosuggestio, koska melkein kaikki paikalle saapuneet tekivät koreografian mukaisia liikkeitä. Melkein kaikki osallistuivat.

Lue myös:

    Uusimmat