Tällainen oli surmattu Hamas-johtaja Ismail Haniyeh – nousi vankeuden ja karkotuksen jälkeen valtaan, menetti ison osan lapsistaan keväällä

Äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh on korkea-arvoisin Hamas-johtaja, joka on kuollut Gazan sodan aikana. 

Iranilaisen uutistoimisto Farsin mukaan 62-vuotias Haniyeh sai surmansa ilmaiskussa. 

Hän oli CNN:n mukaan avainasemassa käynnissä olevissa tulitaukoa ja panttivankien vapauttamista koskevissa neuvotteluissa. 

Asema äärijärjestössä nousi tasaiseen tahtiin

Haniyeh syntyi pakolaisleirillä Gazan kaistalla vuonna 1963. Hän opiskeli Gazan yliopistossa arabiankielistä kirjallisuutta ja johti opiskeluvuosinaan islamistista opiskelijayhteisöä. 

Hamasiin hän liittyi 1980-luvun lopulla, ja oli useaan otteeseen vangittuna Israelissa kansannousun vuoksi. Vuonna 1992 Haniyeh karkotettiin monien muiden Hamas-johtajien kanssa eteläiseen Libanoniin. 

Hamasin riveissä hänen asemansa nousi tasaiseen tahtiin vuosikymmenten ajan. 

Äärijärjestön johtajaksi hän nousi Gazassa vuonna 2004, kun Hamasin perustajat sheikki Ahmed Yassi ja Abd al-Aziz Rantisi kuolivat Israelin iskuissa. 

Omia lapsia kuoli Israelin ilmaiskussa

Hamasin poliittiseksi johtajaksi Haniyeh nousi vuonna 2017. 

Kahden vuoden kuluttua hän siirtyi maanpakoon Qatariin, jossa ollessaan hän rakensi diplomaattisuhteita eri puolille Lähi-itää. 

Haniyehin on puhuttu pitäneen hyvät suhteet kilpailevien palestiinalaisryhmien johtajiin.

Yhdysvaltain terroristilistalle Haniyeh päätyi vuonna 2018, ja tämän vuoden toukokuussa Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi hänestä pidätysmääräyksen sotarikoksista epäiltynä. 

Naimisissa olleella Haniyeh oli 10 lasta, joista kolme poikaa sekä kolme lapsenlasta kuoli huhtikuussa 2024 Israelin ilmaiskussa, samalla pakolaisleirillä, jossa hän itse oli syntynyt. 

Korjattu Haniyehin sukunimen kirjoitusasua kello 19.18.

Lue myös:

    Uusimmat