Hamas ja Iran syyttävät Israelia Ismail Haniyyan surmasta Teheranissa.
Äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya surmattiin ohjusiskulla Iranin pääkaupungissa Teheranissa varhain keskiviikkoaamuna.
Haniyya oli osallistunut Teheranissa Iranin presidentin Masoud Pezeshkianin virkaanastujaisiin.
Hamas syytti iskusta Israelia ja sen tukijoita. Hamasin edustaja Mousa Abu Marzouk sanoi keskiviikkona, että Haniyyan surma oli raukkamainen teko, joka ei jää rankaisematta.
Hamasin sotilaallinen siipi al-Qassam-prikaatit puolestaan varoitti lausunnossaan, että Haniyyan surmalla on valtavat seuraukset alueelle ja se vie sodan uudelle tasolle.
Iranin presidentti vannoi laittavansa tekijät katumaan.
– Iranin islamilainen tasavalta puolustaa alueellista koskemattomuuttaan, kunniaansa, ylpeyttänsä ja arvokkuuttansa ja laittaa terroristihyökkääjät katumaan pelkurimaista toimintaansa, Pezeshkian kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Myös Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei vannoi lausunnossaan ankaraa rangaistusta Israelille.
Miten isku tehtiin?
Iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan Haniyya surmattiin ilmaiskulla. Haniyyan residenssiin ammuttiin uutistoimiston mukaan ilmasta laukaistava ohjus.
Iranin vallankumouskaartin mukaan myös Haniyyan henkivartija kuoli iskussa.
Israelilaislehti Haaretzin siteeraamien libanonilaisten mediatietojen mukaan ohjus laukaistiin Iranin ulkopuolelta.
Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen pitää todennäköisenä, että isku oli Israelin tiedustelupalvelu Mossadin tekemä. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan, onko kulissien takana mukana ollut mahdollisesti muitakin kumppaneita, vai onko Israel kyennyt toteuttamaan iskun yksin.
– Olisi kiinnostavaa tietää, mikä Yhdysvaltain rooli on ollut, ovatko he olleet tästä tietoisia. Jos Yhdysvallat on pyrkinyt hillitsemään tätä alueellista eskalaatiota, on vaikea kuvitella, että Yhdysvallat allekirjoittaisi tällaisen toimen Israelin tekemänä, Tarvainen sanoi STT:lle.
Yhdysvallat on Israelin merkittävä liittolainen. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi keskiviikkona singaporelaiselle uutiskanavalle, että Yhdysvallat ei ollut tietoinen aikeesta surmata Haniyya eikä ollut myöskään osallisena siihen.
Mitä seurauksia iskulla voi olla?
Tarvainen uskoo, että Haniyyan surma johtaa Lähi-idän konfliktin jonkinasteiseen eskalaatioon. Hän arvioi, että vastaisku on odotettavissa sekä Hamasilta että Iranilta.
– Koska tämä tapahtui Iranin maaperällä, Iran pitää tätä luonnollisesti suurena hyökkäyksenä myös sitä kohtaan, Tarvainen sanoo.
Tarvaisen mukaan Hamas tuskin kykenee ainakaan samantasoiseen, Israelin poliittiseen johtoon kohdistuvaan iskuun. Iran puolestaan halunnee välttää laajempaa sotaa, mutta haluaa silti antaa Israelille merkittävän vastauksen, Tarvainen arvioi.
– Eli kyllä tässä on se vaara, että tilanne lähtee entisestään käsistä Haniyyan tapon seurauksena.
Tarvaisen mukaan Haniyyan surma heikentää huomattavasti Hamasin ja Israelin välisten aseleponeuvottelujen näkymiä. Hamasin kansainvälisistä suhteista vastannut Haniyya osallistui neuvotteluihin.
Yhtenä välittäjänä aseleponeuvotteluissa toiminut Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani kyseenalaisti neuvottelujen tulevaisuuden Haniyyan surman jälkeen.
Miten Haniyyan surma vaikuttaa Hamasiin?
Tarvainen arvioi, että Haniyyan surmaaminen ei aiheuta Hamasille valtavaa kriisiä tai toimintakyvyttömyyttä, vaikka kyseessä olikin merkittävä toimija.
– Hamas on liikkeenä hyvinkin valmistautunut siihen, että Israel murhaa heidän johtajiaan, Tarvainen sanoo.
Tarvainen arvioi, että Haniyyan murha saattaa myös yhtenäistää palestiinalaisia voimakkaammin aseellisen vastarinnan taakse. Palestiinan poliittiset liikkeet vaikuttavat Tarvaisen mukaan hetkeksi löytäneen yhteisen äänen ennen kaikkea Gazan tuhon vuoksi, ja Haniyyan kuolema vahvistanee yhtenäisyyden viestiä.
Tarvainen uskoo, että pragmaattisempana pidetyn Haniyyan kuoleman myötä Hamasin linja voi entisestään koventua, sillä murhattujen Hamas-johtajien tilalle nousee usein radikaalimman ja aggressiivisemman linjan kannattajia.