Yhdysvallat lähettää lisäjoukkoja Israelin tueksi – tällaisia seurauksia oli Hamas-johtajan murhasta

Hamasin pääjohtajaksi kuvailtu Ismail Haniyeh on salamurhattu Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Useat valtiot, kuten Venäjä ja Turkki, ovat tuominneet salamurhan.

Myös suomalaiset päättäjät, kuten ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja europarlamentaarikko Mika Aaltola (kok.) ovat kommentoineet keskiviikon aikana asiaa.

Useat lähteet ovat arvioineet, että Israelin iskusta seuraa vastaiskuja.

5.35: Biden: Yhydsvallat sitoutunut puolustamaan Israelia kaikenlaisia "iranilaisia uhkia" vastaan

Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Israelin turvallisuutta kaikkia Iranista tulevia uhkia vastaan, sanoi maan presidentti Joe Biden Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle puhelinkeskustelussa torstaina paikallista aikaa.

Asiasta kertovan Valkoisen talon mukaan näihin uhkiin kuuluvat äärijärjestöt Hamas ja Hizbollah sekä Jemenin huthikapinalliset. 

Kaikki kolme saavat tukea Iranilta.

Biden sanoi Netanjahulle, että Israelin puolustamiseksi Yhdysvallat muun muassa lähettää alueelle uusia yhdysvaltalaisjoukkoja puolustustehtäviin.

(STT)

0.00: Ohjuksia Libanonista Israeliin

Libanonista on ammuttu ohjuksia kohti Israelia, kertoo Israelin puolustusvoimat. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Vain arviolta viiden niistä kerrotaan kuitenkaan yltäneen Israeliin saakka. Israel ei ole ilmoittanut vahingoista tai loukkaantuneista.

23.03: Suurlähettiläs uskoo, että lähipäivinä on luvassa isku Israelia vastaan

Persianlahden alueen suurlähettiläs ennakoi iskua lähipäiville. 

Todennäköinen vaihtoehto kostoiskulle Hamas-johtaja Ismail Haniyehin kuolemasta on jonkinlainen useamman suunnan koordinoitu isku Israeliin, arvioi Persianlahden alueen suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikainen Kymmenen uutisissa.

Toinen mahdollinen isku voi olla isku israelilaisiin kohteisiin ulkomailla.

Lehto-Asikainen pitää todennäköisenä, että jonkinlainen vastaisku on tulossa muutamien päivien sisällä.

Huolena on, että tilanne kärjisty entisestään ja syntyy syvenevä kostonkierre.

21.47: Valkoinen talo: Biden aikoo puhua Israelin Netanjahun kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo puhua Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa, ilmoittaa Valkoinen talo. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoo, että kaksikko keskustelee vielä torstain aikana.

Keskustelun sisältöä ei kommentoitu, mutta Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat ponnistelee laajemman konfliktin välttämiseksi Lähi-idässä.

Jännitteet alueella ovat kiristyneet viime päivinä entisestään. Netanjahu sanoi torstaina, että Israel on valmis hyökkäyksiin sitä kohtaan.

Kaikista Israeliin kohdistuvista hyökkäyksistä joutuu maksamaan korkean hinnan, Netanjahu sanoi lausunnossaan.

Äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya surmattiin Iranissa varhain keskiviikkona. Haniyyan kuoleman on pelätty kärjistävän konfliktia Lähi-idässä.

Hamas on syyttänyt iskusta Israelia, joka on kieltäytynyt kommentoimasta Haniyyan surmaa. (STT)

21.42: Turkin Erdogan julisti virallisen surupäivän Hamas-johtajan muistolle

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti virallisen kansallisen surupäivän huomiselle perjantaille Hamas-johtaja Ismail Haniyehin kuoleman muistoksi.

Erdogan kirjoittaa surupäivän olevan tuen osoitus Palestiinan asialle ja palestiinalaisille, joihin viittaa viestissä sisaruksinaan. Hän myös viittaa Haniyehin kuolemaan marttyyrikuolemana. (Reuters)

21.05 MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Teheranin isku on noloa Yhdysvaltain hallinnolle

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken on väittänyt, ettei Yhdysvallat tiennyt Teheranin iskusta etukäteen. 

MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan tämä "on noloa ja näyttää huonolta" Yhdysvaltain hallintoa sekä presidentti Joe Bidenia kohtaan.

– Yksi Bidenin tärkeimmistä ulkopoliittisista tehtävistä ja tavoitteista näin presidentinvaalivuonna on saada rauhoitettua Lähi-idän tilannetta. Kuten tiedetään, viimeisimmät iskut tuskin näin tekevät.

Karppinen kertoo tilanteen näyttävän myös siltä, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu luottaa Bidenin pysyvän maan tukena tilanteesta riippumatta.

– Hän (Netanjahu) tekee omaa uhkarohkeaa eristäytynyttä politiikkaa Yhdysvaltain tahdosta huolimatta. 

Juttua oikaistu kello 22.03: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti iskuista, todellisuudessa kyseessä oli yksi isku. Jutussa kerrottiin myös Karppisen sanoneen sanatarkasti iskun olleen "nolo ja huono juttu". Karppinen sanoi iskun olevan noloa ja näyttävän huonolta. 

20.49: Hamas-johtaja Haniyehin hautajaisseremonia pidettiin Iranissa

Äärijärjestö Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin hautajaisseremonia pidettiin perjantaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei johti rukouksia Haniyehin puolesta. AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan kaupungin keskustaan oli aamulla kerääntynyt ihmisiä, jotka kantoivat Haniyeh-julisteita ja Palestiinan lippuja.

Hamas julisti torstaina antamassaan lausunnossa, että perjantaista tulee Haniyehin väitetyn salamurhan johdosta "raivon päivä".

Haniyehin ruumista kantava lentokone laskeutui myöhemmin torstaina Qatarin Dohaan, johon hänet on määrä haudata perjantaina.

Haniyeh asui maanpaossa Qatarissa muiden Hamasin poliittisen johdon jäsenten kanssa. Hän kuoli varhain keskiviikkona tehdyssä iskussa Teheranissa.

Iran ja Hamas ovat syyttäneet iskusta Israelia, joka ei ole myöntänyt mutta ei myöskään kiistänyt olleensa iskun takana. (STT)

18.34: NYT: Hamas-pomo tapettiinkin kuukausia sitten kätketyllä pommilla

Hamas-johtaja Ismail Haniyehia ei tapettukaan ohjusiskulla, vaan salamurha tehtiin tämän majapaikkaan jo kuukausia sitten kätketyllä pommilla, kertoo The New York Times viitaten lähteisiinsä.

17.52: Reuters: Iran ja Venäjä tuomitsevat Hamas-päällikön murhan

Iran ja Venäjä ovat tuominneet Hamas-päällikön murhan, Reuters uutisoi Venäjän ulkoministeriön kertoneen. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti kaikkia osapuolia, joilla on vaikutusvaltaa Gazassa ja Lähi-idässä, välttämään epävakauden lisäämistä. 

15.43: Iran tapaa liittolaistensa kanssa keskustellakseen toimista Israelia vastaan

Iranin huippuvirkamiehet tapaavat tänään liittolaismaidensa edustajia Libanonista, Irakista ja Jemenistä keskustellakseen mahdollisista vastatoimista Israelia vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kokoukseen osallistuu edustajia äärijärjestö Hamasista ja Hizbollahista, Islamilainen jihad -järjestöstä, irakilaisista vastarintaryhmistä sekä Iranin tukemista huthikapinallisista.

Israelin tiedustelupalvelu Mossad kirjoitti viime yönä viestipalvelu X:ssä, että Iran liittolaisineen aikoo iskeä 72 tunnin kuluessa.

Mossad kirjoitti myös, että kaikki taistelevat yksiköt ovat hälytystilassa ja pysyvät tukikohdissaan myös tulevana sapattina eli juutalaisten lepopäivänä lauantaina. (STT–Reuters)

11:38 Israel: Toinenkin Hamasin johtohahmo surmattu

Israelin asevoimat sanoo surmanneensa Hamasin aseellisen siiven johtajan Mohammed Deifin Gazassa.

Israel teki heinäkuun puolivälissä Gazassa sijaitsevaan Khan Yunisin kaupunkiin tuhoisun ohjusiskun, jonka koteena Israelin mukaan oli Deif.

Tuolloin Israel ei kuitenkaan vielä vahvistanut, että Deif sai iskunsa surmassa.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan iskussa kuoli 71 palestiinalaista ja haavoittui 289 ihimistä.

11.07: Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken kehottaa osapuolia malttiin Lähi-idässä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehottaa kaikkia osapuolia lopettamaan tulenarkaa tilannetta kiihdyttävät toimet Lähi-idässä.

Blinkenin mukaan konfliktien ja kärsimyksen kierre on katkaistava ja se alkaa tulitauosta. Hänen mukaansa se edellyttää keskusteluja ja eskalaation hillitsemistä.

Jännitteitä on lisännyt tällä viikolla iskut Teheranissa ja Beirutissa. Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya surmattiin Iranin pääkaupungissa Teheranissa keskiviikkona. Tiistaina iskussa Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin kuoli Hizbollahin korkea-arvoinen komentaja Fuad Shukr.

Israelin asevoimat on kertonut surmanneensa Shukrin iskussa Beirutiin.

(STT)

11.04: ISW: Tämä on kauhuskenaario Iranin kostosta Israelille

Iranin johtaja on antanut käskyn kostaa Israelille, New York Timesin lähteet kertovat.

Iranin yhdessä liittolaistensa kanssa tekemä laajamittainen ohjus- ja dronehyökkäys olisi "yksi vaarallisimmista" kostotoimisto, jonka se voi tehdä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Iran teki suuren, yli 300 dronen ja ohjuksen hyökkäyksen Israeliin huhtikuussa. Iranin mukaan hyökkäys oli kosto siitä, että Israel teki ilmaiskun Iranin suurlähetystöön Syyriassa.

Ajatushautomo ISW:n mukaan hyökkäys voisi olla huhtikuista ilmaiskua vaarallisempi, jos siihen osallistuisivat myös Iranin liittolaiset, kuten Hizbollah, huthikapinalliset ja Irakissa toimivat Iranin tukemat sotilaalliset ryhmät.

– Tällainen hyökkäys olisi erityisen vaarallinen, koska useasta suunnasta tuleva isku asettaisi suurempaa painetta Israelin ilmatorjunnalle, ISW katsoo.

8.37: Hamas-johtaja Ismail Haniyehn hautajaisseremonia Iranissa alkoi

Hamas-johtaja Ismail Haniyehin hautajaisseremonia on käynnistynyt Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei johtaa rukouksia Haniyyan puolesta. 

AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan kaupungin keskustaan on aamulla kerääntynyt ihmisiä, jotka kantavat Haniyaan julisteita ja Palestiinan lippuja.

Haniyya on määrä haudata myöhemmin Qatarissa Dohassa. Hän kuoli eilen iskussa Teheranissa.

Iran ja Hamas ovat syyttäneet iskusta Israelia, joka ei ole myöntänyt mutta ei myöskään kiistänyt olleensa iskun takana.

(STT)

6.22: Tutkija ei usko Haniyehin murhan johtavan suursotaan: "Osapuolet toimineet tiettyjen rajojen sisällä"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo Haniyehin salamurhan vaikeuttavan neuvottelujen eteenpäin viemistä. 

– Häntä pidettiin neuvotteluja eteenpäin vievänä hahmona ja hän on myös pitkään ollut palestiinalaisten vastarinnan julkinen symboli.

Alaranta uskoo salamurhan takana olleen kaksi vaihtoehtoista motiivia, joista ensimmäisen mukaan Israel yrittää jonkin aikaikkunan puitteissa surmata mahdollisimman monta Hamas ja Hizbollah -järjestöjen johtajaa.

– Siten Netanjahu pystyy näyttämään kannattajilleen, että hän on hoitanut tämän asian hyvin ja eliminoinut Hamasin. Sitten taas jatketaan mahdollisesti neuvotteluja.

6.20: Netanjahu piti puheen – ei maininnut Hamas-johtajan salamurhaa

Sekä Hizbollah että Netanjahu vahvistavat, että Hizbollahin korkea-arvoinen komentaja kuoli Israelin iskussa Beirutissa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi keskiviikkona televisioidussa puheessaan maansa tehneen iskuja vihollisiaan vastaan. 

Israelilaislehti Haaretzin mukaan Netanjahu ei kuitenkaan maininnut Iranin pääkaupungissa Teheranissa varhain keskiviikkoaamuna tehtyä ohjusiskua. Kyseisessä iskussa kuoli äärijärjestö Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya.

Israel ei ole kommentoinut Haniyyan tappanutta iskua.

Netanjahu mainitsi kuitenkin erikseen, että äärijärjestö Hizbollahin korkea-arvoinen komentaja Fuad Shukr kuoli Israelin tiistaina tekemässä iskussa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Hizbollah on niin ikään vahvistanut Shukrin kuolleen iskussa, kertoo muun muassa New York Times.

Keskiviikko 1. elokuuta

21.40: Yhdysvallat kommentoi tulitauon mahdollisuutta

Yhdysvaltain sisäministeriö on kommentoinut viimepäivien tapahtumia Lähi-Idässä. Asiasta kertoo BBC.

BBC:n mukaan Valkoisen talon tiedottaja John Kirby on sanonut, että tulitaukoneuvottelut ovat aina olleet "monimutkaisia". Kirbyn mukaan vielä on liian aikaista sanoa, miten viimepäivien tapahtumat Lähi-Idässä vaikuttavat mahdolliseen tulitaukoon.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat pyrkivät estämään konfliktin eskaloitumisen alueella.

20:53: Hizbollah vahvisti sotilaskomentajan kuolleen

Hizbollah vahvisti, että vanhempi sotilaskomentaja Fuad Shukr oli saanut surmansa yli vuorokausi sen jälkeen, kun Israelin isku osui rakennukseen Libanonin pääkaupungin eteläisessä esikaupungissa, jossa hän oli.

Ryhmä ilmoitti, että sen johtaja Hassan Nasrallah pitää puheen Shukrin hautajaisten yhteydessä torstaina. (Reuters)

20:46: Netanjahu: Israel vastaa voimallisesti kaikkiin hyökkäyksiin

Israel vastaa voimallisesti kaikkiin hyökkäyksiin, pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi tänään uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Israelin kansalaiset, edessä on haastavia päiviä. Beirutin iskun jälkeen uhkauksia on kuulunut joka suunnasta. Olemme valmistautuneet kaikkiin skenaarioihin ja vastustamme yhtenäisesti ja päättäväisesti kaikkia uhkia, Netanjahu sanoi televisioidussa lausunnossaan.

STT:n mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo televisioidussa puheessa maan tehneen iskuja vihollisiaan vastaan. Netanjahu ei maininnut Teheranissa tehtyä ohjusiskua, jossa Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya kuoli.

19.59: EU kehottaa osapuolia välttämään tilanteen kärjistymistä Lähi-idässä

– Kehotamme kaikkia osapuolia toimimaan mahdollisimman maltillisesti ja välttämään tilanteen kärjistymistä, Euroopan unionin tiedottaja sanoi lausunnossaan ja kehotti maltillisuuteen Ismail Haniyehin murhan jälkeen.

– Mikään maa tai kansa ei hyödy Lähi-idän tilanteen kärjistymisestä.

Pelkoja Israelin ja Hamasin välisen sodan kärjistymisestä on tänään ilmaistu monin tavoin: Air France ja sen tytäryhtiö Transavia France ilmoittivat, että lennot Beirutiin keskeytetään lauantaihin asti.

Saksalainen Lufthansa keskeytti jo maanantaina kaikki Beirutiin suuntautuvat lennot 5. päivään saakka. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

18.06: Al-Jazeera: Kaksi toimittajaa menehtyi Israelin iskussa

Qatarilaismedia al-Jazeera kertoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan, että median kaksi toimittajaa, Ismail al-Ghoul ja kuvaaja Ramy El Rify, menehtyivät Israelin iskussa Gazaan.

Al-Jazeeran toimittaja Anas al-Sharif kertoi lehdelle Reutersin mukaan, että kaksikko oli ollut kuvaamassa salamurhatun Hamas-johtaja Ismail Haniyehin asunnon lähellä.

Korjattu kello 19.30, isku oli Gazassa, ei Teheranissa.

17.29: Hamas: Ei uutta sotaa, mutta rikoksesta on tultava rangaistus

Hamasin johtoon kuuluvan Khalil al-Hayyan mukaan Hamas ja Iran eivät halua Lähi-itään uutta sotaa, mutta Hamasin johtajan surma Iranissa on rikos, joka on rangaistava. Al-Hayyan mukaan kaikki neuvottelut tulitauon saamiseksi Israelin kanssa ovat kariutuneet, joten vaihtoehtona on vain vastarinta. (Reuters)

17.07: Tutkija: Hamas-johtajan surmasta luvassa ainakin kaksi vastaiskua

Tutkija Antti Tarvainen uskoo, että Haniyyan surma johtaa Lähi-idän konfliktin jonkinasteiseen eskalaatioon. Hän arvioi, että vastaisku on odotettavissa sekä Hamasilta että Iranilta. 

(STT)

14.24: Ulkoministeri: USA ei ollut osallinen Hamas-johtajan surmaan 

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Yhdysvallat ei ollut tietoinen aikeesta surmata Hamas-johtaja Ismail Haniyya eikä ollut myöskään osallisena siihen.

Blinkenin kommentti käy ilmi tämän Singaporessa uutiskanavalle antaman haastattelun puhtaaksikirjoitetusta versiosta.

Aiemmin tänään ulkoministeri oli kieltäytynyt kommentoimasta tapausta suoraan. Tuolloin Blinken sanoi, että on välttämätöntä saada aikaan tulitauko Gazan kaistalle.

13.47: Yhdysvaltain ulkoministeri: Tulitauko Gazaan on välttämättömyys

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että tulitauko Gazan kaistalle on välttämättömyys.

Singaporessa puhunut Blinken antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya surmattiin Iranissa.

Blinken kieltäytyi kuitenkin kommentoimasta suoraan Haniyyan kuolemaa. (STT)

13.35: Aaltola: Hamas-johtajan tappamistapa oli julkea

Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja ja Euroopan parlamentin jäsen Mika Aaltola (kok.) kirjoitti viestipalvelu X:ssä, ettei usko Hama-johtajan surman tulleen kenellekään yllätyksenä. 

– Vain ajoitus oli yllätys. Hezbollahin ja Iranin johto tietää myös olevansa listalla, kysymys on vain ajoituksesta. Sitä voi jouduttaa tai viivyttää. Tapa, millä isku Iraniin tehtiin oli julkea. Haniyeh tappaminen nimenomaan Iranissa lisää kierroksia. Iran todennäköisesti vastaa tekemällä jotain näyttävää, mutta samalla Israel saa vapaammat kädet omalle toiminnalleen, Aaltola kirjoittaa.

13.26: Surmattu Hamas-johtaja Ismail Haniyya haudataan perjantaina Qatariin

Iranissa surmattu Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya haudataan perjantaina Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.

Äärijärjestö Hamas kertoo asiasta lausunnossa.

Hamasin mukaan Iranin pääkaupungissa Teheranissa järjestetään huomenna virallinen ja julkinen hautajaisseremonia.

Hamas-johtaja surmattiin Iranissa. (STT)

11.59: Ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi Hamas-johtajan surmaa

Katso videolta, miten ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi tapausta.

11.42: Iranin presidentti vannoo laittavansa Israelin katumaan Hamas-johtaja Haniyyan murhaa

Iranin presidentti Masoud Pezeshkian vannoo laittavansa Israelin katumaan Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyyan murhaa.

Presidentti kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.

Hamas-johtaja surmattiin Iranin pääkaupungissa Teheranissa, jossa hän osallistui Hamasin mukaan Pezeshkianin virkaanastujaisiin.

Israel ei ole vielä kommentoinut asiaa.

11.25: Israelin hallinnon mediatoimisto on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvan Haniyehistä sanasaatteella "eliminoitu".

11.01: Iranin ylin johtaja: Iran on luonut perusteet "ankaralle rangaistukselle"

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenein mukaan Haniyehin salamurha on antanut perusteet rankaista Israelia ankarasti.

Salamurhan kostaminen on Khamenein mukaan "Teheranin velvollisuus."

9.42: Iranilainen uutistoimisto Fars: Hamas-johtaja surmattiin residenssiinsä ohjuksella 

Iranilainen uutistoimisto Fars uutisoi, että Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyya surmattiin ilmaiskulla.

Haniyyan residenssiin ammuttiin uutistoimiston mukaan ilmasta laukaistava ohjus.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan lähde on kertonut libanonilaisessa mediassa, että ohjus laukaistiin Iranin ulkopuolelta.

Iranin vallankumouskaarti kertoi, että Haniyya on surmattu Israelin iskussa Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Israel ei ole vielä kommentoinut asiaa.

(STT)

9.35: Iranilaiskomentaja: Israel "maksaa kovan hinnan"

Iranin vallankumouskaartin entinen komentaja Mohsen Rezaie sanoo Israelin ”maksavan kovan hinnan” Hamasin johtajan Ismaeil Haniyehin salamurhaamisesta.

Lausunnosta kertoo uutistoimisto Reuters.

Israel ei ole suoraan kommentoinut Haniyehin kuolemaa.

9.07: Israelin armeija: "Teemme tilannearviota"

Israelin armeijan tiedottajan Daniel Hagarin mukaan armeija tekee "tilannearviota".

Noin kello kahdeksalta viestipalvelu X:ssä julkaistussa päivityksessään Hagari ei nimennyt Hamasin poliittista johtajaa, joka murhattiin Iranissa yöllä.

– Ei muutoksia kotimaan puolustuksen toimintapolitiikassa. Tällä hetkellä Israelin armeija tekee tilannearviota. Jos muutoksista päätetään, tiedotamme niistä välittömästi. Pysykää ajan tasalla ja toimikaa ohjeiden mukaan, Hagari kirjoitti.

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

8.56: Iranin valtionmedia: Salamurha tapahtui yöllä kello kaksi

Iranin valtionmedian mukaan mukaan Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh salamurhattiin Teheranissa noin kello kaksi yöllä paikallista aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

8.33: Palestiinalaishallinto tuomitsee

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas tuomitsee Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin murhan.

Palestiinalaispresidentti kutsuu tapausta lausunnossaan pelkurimaiseksi salamurhaksi. Abbas kehottaa palestiinalaisia pysymään yhtenäisinä Israelia vastaan.

Iranin vallankumouskaarti kertoi, että Haniyeh on surmattu Israelin iskussa Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Israel ei ole vielä kommentoinut asiaa.

(STT)

8.26: Venäjä ja Turkki tuomitsevat

Venäjän varaulkoministeri Mikhail Bogdanovin mukaan Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyeh kuolema on "poliittinen murha" ja sellaisena täysin hyväksymätön teko. Bogdanovin kommenteista kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti.

Myös Turkin ulkoministeriö on tuominnut salamurhan. Ministeriön mukaan salamurha pyrkii laajentamaan Israelin ja Hamasin Gazassa käymää sotaa. Asiasta kertoo Reuters.

Turkin mukaan hyökkäys osoittaa, ettei Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun hallinnolla ole aikeita tehdä rauhaa.

6.24: Hamasin poliittinen johtaja salamurhattu Teheranissa

Hamasin pääjohtajaksi kuvailtu Ismail Haniyeh on salamurhattu Iranin pääkaupungissa Teheranissa. 

Haniyeh oli Hamasin poliittinen johtaja.

Hamas on vahvistanut 62-vuotiaan Haniyehin kuoleman.

Tiedossa ei ole, kuka salamurhan teki. 

Hamasin lausunnon mukaan Haniyeh kuoli "petollisessa sionistien hyökkäyksessä hänen asunnossaan Teheranissa". Hamas kuvaili Haniyehin salamurhaa vakavaksi eskalaatioksi.

Israel ei ole kommentoinut Hamas-johtajan kuolemaa. Israel on surmannut useita Hamasin johtajia sen jälkeen, kun järjestö hyökkäsi Israeliin lokakuussa 2023.

Iranin mukaan palestiinalaisen Haniyehin salamurhan yhteydessä kuoli myös yksi hänen henkivartioistaan. Iran kertoo tutkivansa tapausta.

Qatarissa asunut Haniyeh oli Iranin mukaan maassa osallistuakseen Iranin vastavalitun presidentin Masoud Pezeshkianin virkaanastujaisiin.

Haniyehia on kuvailtu Hamasin pääjohtajaksi ja hän oli järjestön poliittinen johtaja.

Israelin ja Hamasin sodan aikana Haniyeh on brittilehti Guardianin mukaan osallistunut tulitaukoneuvotteluihin ja piti yhteyttä Iraniin, joka on Hamasin tärkein liittolainen.

Haniyeh johti Hamasia, kun se voitti palestiinalaisalueilla vuonna 2006 pidetyt vaalit. Hänestä tuli näin Palestiinan pääministeri.

Esimerkiksi Euroopan unioni ja Yhdysvallat luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi.

Lue myös:

    Uusimmat