Tällaisessa kätevässä puutarhassa kasvatat jopa chilit!

Hyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan. Perinteisen amppelimansikan lisäksi tarjolla on tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä. Viherpeukalo, näin nostat vaikka pienelle parvekkeelle hyötypuutarhan ja naposteluapajan amppeliin käden ulottuville!

Rönsyilevä amppelimansikka

Helteisinä kesäpäivinä valkoisena kukkiva amppelimansikka hyötyy vedellä sumuttamisesta. Se ehkäisee veden ja ravinteiden liiallista haihtumista kasvualustasta.

Mansikka viihtyy kirkkaassa valossa ja kukka-aiheita puhkeaakin sitä runsaammin, mitä valoisampi kasvupaikka on.

Mansikkakasvuston voi talvettaa istuttamalla sen syksyllä puutarhaan pensaan alle piiloon ja hyvin lehdillä peiteltynä.

Makoisat amppelitomaatit – tai vaikka paprika!

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa. Amppelissa kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa.

Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä.

Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Oman parvekkeen kurkut

Kylmänarka amppelikurkku on hyvä sijoittaa parvekkeelle vasta sitten, kun päivälämpötila on yli 10 astetta. Kurkun keltaiset kukat hyötyvät pölyttäjistä, joten kukinnan aikana lasitetulla parvekkeella on hyvä pitää ainakin yksi ikkuna auki: näin varmistaa runsaan kurkkusadon.

Amppelikurkun versot saavat kasvaessaan vapaasti riippua alaspäin, eli tukemista ei tarvita. Kastelulannoitetta kurkulle voi käyttää jokaisen kastelun yhteydessä.

Chilikin viihtyy amppelissa

Rönsyilevää versoa kasvattava chili sopii erinomaisen hyvin amppelissa kasvatettavaksi. Pitkät versot voi sitoa kiinni amppeliin, ja korkeammalla paikalla kasvi saa enemmän valoa.

Chilin koristearvo nousee, kun valitsee lajikkeen jossa on punaiset, keltaiset tai vaikkapa oranssit podit eli chilihedelmät. Istuttamalla taimet itse siemenistä, saa haluamansa värisen lopputuloksen – tosin taimikasvatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin helmi-maaliskuussa.

Kasvukauden alussa amppelichiliä voi kastella typpipitoisella lannoitteella, ja kasvualustan tulisi olla tasaisen kostea, muttei märkä. Kukinnan alkaessa on hyvä vaihtaa runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävään lannoitteeseen.

Amppelichileistä riittää iloa pitkään, sillä lasitetulla eteläparvekkeella voi saada satoa jopa marraskuulle asti.

Lue myös:


Lähde: Kauppapuutarhaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat