Työskentely sängystä käsin voi aiheuttaa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä ongelmia sekä fyysisesti että psyykkisesti, varoittavat BBC:n haastattelemat asiantuntijat.
Lähes vuoden jatkunut koronakriisi on ollut tietotyöläismassoille harppaus etätyöaikaan. Kun töihin ei tarvitse mennä fyysisesti, kasvaa houkutus luistaa aiemmista aamurutiineista – alkaen sängystä nousemisesta.
Marraskuussa 2020 ilmestynyt kysely osoitti, että 72 prosenttia tuhannesta amerikkalaisesta vastaajasta oli työskennellyt sängyssään koronapandemian aikana. Instagramissa tunnisteella #workingfrombed (työskentely sängystä käsin) on jaettu yli 9600 julkaisua.
Somekuvissa pääsääntöisesti nuoret työntekijät kuvaavat pehmeää työskentelypistettään. Kauniita kuvia katsoessaan ei tule ensimmäisenä mieleen, että työskentely sängystä käsin voi johtaa vakaviin ja mahdollisesti pysyviin ongelmiin.
Sänky olisi syytä pyhittää lepäämiselle kahdesta eri syystä.
Lue myös: Toteutuuko teillä? Sisustussuunnittelija kertoo etätyöpisteen tärkeimmät ominaisuudet
Sänky on ergonomisesti pahin työskentelypaikka
Sängyn pehmeä pinta kannustaa kehoa ottamaan rennosti ja löhöämään, jolloin kaula, selkä ja lonkat jännittyvät. Pahin työskentelyasento on maata vatsallaan, sillä se kuormittaa pahasti niskaa ja kyynärpäitä.
Ergonomiaa tutkinut lääketieteen ja kirurgian tohtori Susan Hallbeck sanoo BBC:lle, että erityisesti nuoret ovat alttiita huonoille työskentelyasennoille, sillä he eivät välttämättä tunne rasitusta heti. Kipu yltyy vasta ajan mittaan. Vuodenpäivät sängyssä työskennellyt saattaa huomata vahingot jo nyt.
Ongelmat voivat ilmetä päänsärkyinä, selän jäykkyytenä, niveltulehduksina sekä niskakipuina. Jos vaivoihin havahtuu vasta vanhemmiten, ei niitä voi välttämättä täysin hoitaa.
– Mikä tahansa on parempi kuin jatkaa pahaa tapaa. Lopeta heti, kun voit, Hallbeck sanoo.
Sängyssä työskentely voi aiheuttaa unihäiriöitä
Sängyssä työskentely ei vain laita kehoa koville – se sekoittaa myös pään.
– Me uniasiantuntijat tapaamme suositella, että sänkyä pitäisi käyttää kolmeen tarkoitukseen: nukkumiseen, seksiin ja kipeänä oloon, neurologi ja uniasiantuntija Rachel Salas sanoo BBC:lle.
Mitä enemmän sängyssä puuhaa muita asioita – oli se sitten työskentelyä, kännykän selailua tai television katsomista – sitä vahvemmin aivot alkavat yhdistää vuoteessa olemisen niihin nukkumisen sijaan. Ihminen siis ehdollistaa itse itsensä valvomaan sängyssä.
Sängyssä työskentely voikin pitkään jatkuneena johtaa unettomuuteen ja muihin unihäiriöihin. Unettomuus altistaa lukuisille terveysongelmille, minkä lisäksi huonosti nukutun yön jälkeen työteho voi kärsiä.
Lue myös: Edessä etätyöpäivä? 6 vinkkiä tehokkaaseen työskentelyyn kotona
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: BBC