Teuvo, 75, aloitti mäkihyppäämisen 60-vuotiaana: "Kyllä se ihan kivalta tuntuu, kun kultamitalissa on kansainvälisen olympiakomitean leima"

Seniorimäkihyppääjä Teuvo Kärkkäinen, 75, aloitti harrastuksensa vasta 15 vuotta sitten.

Oman lajin löytäminen on tärkeää. Teuvo, 75, aloitti mäkihyppäämisen 60-vuotiaana.

– En kehdannut sanojani perua. Siitä se lähti, seniorimäkihyppääjä Teuvo Kärkkäinen muistelee päätöstään Huomenta Suomessa.

"Oli hirmuinen hinku, että pitäisi päästä mäkeen, mutta..."

Vuoden 1956 olympialaiset toivat Suomeen kaksoisvoiton mäkihypystä. Mitalit sytyttivät liikunnan ensikipinän Kärkkäiseen. Veikko Kankkosen voitto 1964 sinetöi himon mäkeen.

– Oli hirmuinen hinku, että pitäisi päästä mäkeen, mutta eipä niitä Rantasalmen Tuusmäen kylällä ollut mäkiä, suksia eikä valmentajia. Mutta kipinä jäi kuitenkin sieltä, Kärkkäinen kuvaa.

60 vuotta hujahti. Sitten Kärkkäisen poika aloitti hyppäämisen.

– Isät kun olimme kymmenkunta vuotta mäen kupeessa seisoskeltu ja huulta heitetty, niin varmaan minun aloitteestani tuli tämmöinen ajatus, että me isät rupeaisimme hyppäämään, kun pojat lopettavat, Kärkkäinen kuvaa.

Näin myös tehtiin. Nyt Kärkkäinen käy mäessä pari kertaa viikossa.

– Se vire pitää pitää yllä, muuten homma ei oikein pelitä.

Teuvo olympiamitalista: "Kyllä se ihan kivalta näyttää ja tuntuu"

Mäkihypyn lisäksi Kärkkäinen käy kuntosalilla ja esimerkiksi juoksee. Ensimmäisen maratoninsa Kärkkäinen juoksi 2023. 

Mäkihyppykin on tuonut mitaleja, esimerkiksi yhden olympiavoiton ja MM-kultia.

– Kyllä se ihan kivalta näyttää ja tuntuu, kun olympiakultamitalissa on IOC:n kansainvälisen olympiakomitean leima ja viisi rengasta!

Senioriliiton muutaman vuoden takaisessa selvityksessä kävi ilmi, että noin 70 prosenttia piti liikkumista tärkeänä asiana. Puolet vastaajista nautti ajasta luonnossa. Joka kolmas kävi kuntosalilla, kuvailee liiton puheenjohtaja Kari Kantalainen.

– Ikääntymisen myötä tarvitaan erilaista liikkumista, jotta jaksetaan. Hyötyliikuntana ovat tietysti puutarha ja piha, mutta sitten kävelyt, sauvakävelyt, uinti, hiihto. Sitten on jumppaa ja vesijumppaa, joogaa, keilailua, Kantalainen kuvaa.

Suomessa on yli miljoona yli 65-vuotiasta. Miten heidät saa innostumaan liikunnasta kuten Kärkkäisen? Onko senioreilla mahdollisuuksia liikkua, ja millaisia ne ovat? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: 90-vuotiaan teräsmummon uskomaton suoritus: Juoksi 200-metrin maailmanennätyksen

Lue myös:

    Uusimmat