Totta se on: Ikea-kalusteen kokoaminen voi pilata parisuhteesi

Vanha vitsi siitä, että Ikean huonekalun kokoaminen ilman riitaa voi ennustaa parisuhteen onnistumista, ei olekaan pelkkä vitsi.

The Atlantic-lehti päätti selvittää, miksi huonekalujen kokoaminen aiheuttaa riitoja ja tunteenpurkauksia pariskuntien välille. Syitä on useita – ja harvat niistä liittyvät sisustamiseen!

"Pidätkö minua tyhmänä?"

Huonekalun kokoaminen nostaa pintaan kokoajan henkilökohtaisen ja parisuhdehistorian. Ruuvia pidellessään alkaa helposti miettiä, pitääkö tuo minua tyhmänä, ja toivoisiko se, että auttamassa olisi se lihaksikas ex-kumppani…

"Miksei meillä koskaan ole siistiä?"

Huonekalun kokoaminen alkaa luonnollisesti shoppailulla liikkeessä, joka on viimeisen päälle suunniteltu ja puunattu. The Atlanticin haastatteleman kliinisen psykologin mukaan kauniissa unelmakodissa pyörimisestä tulee helposti parisuhdehelvetti.

Psykologi Ramani Durvasulan mukaan keittiöosasto saa ajattelemaan askareita – ja sitä, ettei kumppani tee niitä. Kauniita sänkyjä katsellessaan muistaa, miten seksielämä ei toimi.

"Jaa miten niin tämä pöytä on ruma?"

Sinun silmääsi täydellinen sisustus voi olla kumppanisi mielestä kaamea. Yllättäen koko elämä pyörii tietyn värimaailman tai tyylin ympärillä: jos et ymmärrä modernismia, niin et sitten varmaan ymmärrä minuakaan!

Kliinisen psykologi Maisie Chou Chaffinin mukaan parit vetävät pienistä asioista suuria johtopäätöksiä. Mikäli kumppani haaveilee aivan erilaisesta sisustuksesta, on helppo kysyä, haaveileeko hän myös aivan erilaisesta elämästä.

"Kuka tässä on pomo?"

Kotitalouden tehtävät on arjessa yleensä jaettu kumppaneiden kesken. Kun tarjolle tulee uusi tehtävä – esimerkiksi hyllykön kasaaminen – kumpikaan kumppaneista ei ole määrätty johtaja. Seuraa valtataistelu.

Psykologian professori Scott Stanleyn mukaan kumppaneista toinen määräytyy johtajaksi, jolloin toiselle jää tehtäväksi alaisenomaisesti pohtia, mitä kaikkea pomo tekeekään väärin.

"Mutta tässähän on vain kolme osaa, helppoa!"

Varsinkin Ikean huonekalut toimitetaan sanattoman, yksinkertaisen ohjelehtisen kanssa. Lehdessä sukupuoleton piirroshahmo hoitaa kokoamisen helposti. Lehdykkä antaa siis ymmärtää, että kokoaminen on helppoa; kun näin ei ole, syntyy ongelmia.

"Tämä on vaikeaa, ja sinä olet tyhmä!"

Vuoden 2014 selvityksen mukaan vaikea tehtävä saa ihmisen kiukustumaan kumppaniaan kohtaan. Testissä vaikeita matemaattisia ongelmia ratkoneet parit keksivät vähemmän kohteliaisuuksia kumppanistaan kuin yksinkertaista numerolistaa kirjoittaneet parit.

Kuvituskuva.

"Et vaan osaa!"

Jos upouusi kenkäteline on suoran sijaan vino, pinna alkaa paukkua. Mokailun selittämisessä on kuitenkin erikoinen ominaisuus: kun emme itse osaa, syytämme huonoja ohjeita. Jos kumppanimme ei osaa, syytämme häntä huomiokyvyn puutteesta tai suoranaisesta typeryydestä, kertoo psykologian professori Dan Ariely.

"Tässä ei ole kyse pelkästä sängystä!"

Riitely voi laukaista taistele tai pakene -tilan, jossa riita lipastosta eskaloituu maailmanlopun taistoksi.


Lue myös:

    Uusimmat