Trashionista Outi Pyyn neuvot kirpputorietsintöihin: Varo heräteostoksia ja huonokuntoista lumppua

Mihin kaikkeen kirpputorietsinnöissä kannattaa kiinnittää huomiota? Kierrätysmuodin sanansaattaja sekä trashionista Outi Pyy antoi meille vinkkinsä: aivan kuten perinteisellä shoppailureissulla, myös kirpputoreilla on suositeltavaa varoa sortumasta turhiin heräteostoksiin tai liian heppoisiin materiaaleihin.

Lähes päivittäin kirpputoreilla ja second hand -liikkeissä vaeltava muotiblogisti Outi Pyy tietää, mihin kaikkeen käytettyjen vaatteiden paratiiseissa kannattaa kiinnittää huomiota. Kierrätysvaatteista huippumuotia kustomoivan Pyyn mukaan kirpputoreilla asioimiseen kannattaisikin suhtautua aivan kuin lähtisi "normaalistikin" vaateostoksille. Mutta mistä kannattaa aloittaa?

– Jos etsit jotain tiettyä – kuten vaikkapa kynähametta – silloin kannattaa suunnata lähetystoreille tai second hand -liikkeisiin. Sieltä usein löytyy monta kappaletta samoja tuotteita, Pyy opastaa.

– Jos puolestaan haluat mennä vain fiilistelemään, kiertelemään ja testata, jos vaikka jotain saattaisi tulla vastaan, silloin kannattaa mennä viikonloppukirpputoreille. Sieltä jos mistä löytyy ihan mitä vain.

Suosi laatua – olit sitten kirpputorilla tai vaatemyymälässä

Outi Pyy kertoo ammattinsa puolesta itse suosivansa kirpputoriostoksillaan vaatteita, joita on helppo kustomoida: muun muassa nahkaa, villakankaita ja muita laadukkaita materiaaleja. Esimerkiksi näyttelijä Laura Birnillä nähtiin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Outi Pyyn suunnittelema puku, joka oli tehty kierrätetyistä nahkatakeista, liiman avulla.

Millaiset materiaalit ovat ylipäätään hyviä?

– Miesten pukupaidat ovat hyviä, koska ne ovat usein ommeltu laadukkaista puuvilloista – varsinkin jos ne eivät ole uusinta uutta, vaan jopa 10–30 vuotta vanhoja. Myös miesten villapuvut on toinen hyvä materiaali, Pyy kuvailee.

– Jos ostan polyesteriä, harvoin kustomoin siitä mitään. 1970-luvun polyesterit eivät ole hirveän kevyitä materiaaleja, enkä voi sietää sitä sähköisyyttä, mikä niihin tulee.

Pyy muistuttaa, että esimerkiksi 1970–80-luvuilla vaatteiden laatu oli huomattavasti parempi: tuolloin vaatteet kestivät kierrossa pidempään. Outi Pyy kehottaakin suosimaan kirpputoriostoksilla laadukkaita kankaita, eikä huonokuntoista lumppua – eli jätetekstiiliä.

– Kun puhutaan t-paidoista, niin en kyllä ostaisi kirppareilta halpatrikoota koska tiedän, ettei se kestä. Suosikaa mieluummin laadukkaita materiaaleja.

Designompelijana Pyy on ollut erilaisten kankaiden kanssa tekemisissä reippaasti yli 15 vuotta, joten hänelle on jo alkanut muodostua näppituntuma hyville materiaaleille. Mutta mistä kokematon hypistelijä tunnistaa laadukkaan materiaalin?

– Muista, että kirpputorivaatteissa on se ero vaatekauppojen vaatteisiin, että niitä on käytetty ja pesty. Jos materiaali on laadukas, ja vaate on edelleen säilynyt pehmeänä, silloin se on hyvä materiaali, Pyy vinkkaa.

– Vaatekaupoissa vaatteisiin laitetaan hirveä määrä kaikenlaisia pehmennys- ja käsittelyaineita, joten ei ihmekään, että joku t-paita tuntuu käsissä tai päällä siltä, aivan kuin se olisi silkkiä tai mohairia. Mutta sitten, kun olet käyttänyt sitä ja pessyt sen viisikymmentä kertaa, se ei välttämättä tunnukaan niin pehmoiselta.

Varo heräteostoksia!

Myöskään kirpputoreilla tai second hand -liikkeissä ei kannata sortua heräteostoksiin: tärkeintä on, että ostaa sen, mitä todella tarvitsee. Kierrätysmuodin sanansaattaja on keksinyt itselleen oivallisen keinon, kuinka säästyä turhilta heräteostoksilta.

– Minulla on omalla tietokoneellani Outin Style -kansio. Aina kun surffaan netissä ja löydän jonkun makean stailin, tallennan sen kuvakansiooni, Pyy kertoo.

Inspiraation herätessä Pyy katsoo tallentamiaan kuvia läpi ja lataa ne älypuhelimeensa ennen kuin lähtee kirpputoriostoksille. Kirjaimellisesti samaa tuotetta ei ole tarkoituskaan metsästää, vaan vain helpottaa etsimistä – Pyy kertookin keskittyvänsä väreihin, siluettiin sekä materiaaleihin.

– Kun saavun kirpputorille, katson samalla tallentamiani kuvia iPhonellani – sillä tavalla säästyn heräteostoksilta. Ostan vain sen mitä todella tarvitsen.

Itsepalvelukirpputorit Helsingissä

Tällä hetkellä ainakin nämä kirpputorit Helsingissä tarjoavat mahdollisuuden laittaa myyntiin omia tuotteitaan:

Omakirppis
KABOOM!
Satamakirppis
Happy Kirpputori
PiggyBank
Pihlis Kirppis
Oivan Kirppis
Piilokirppis
Minipoppoo
DoM Itsepalvelukirpputori
Vanhan viertotien kirpputori
Kirpun tori
Vekarakirppis
Oranssitori
Kaivarin Kanuuna
Mellukirppis
Kirpputori Hietsumarket
Wiedermeier
Isan Tamine
Jade
Aino Kirpputori
Pöytäparkki
Löytöretki

Lue lisää muidenkin paikkakuntien kirpputoritarjonnasta:www.kirpputorihaku.com

Katri Koskinen

Pääkuva: Mikko Rasila

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat