Säännöllisesti liikuntaa harrastavat tarvitsevat koronavirusinfektion takia harvemmin sairaalahoitoa ja tehohoitoa ja myös menehtyvät infektioon epätodennäköisemmin kuin vähän liikkuvat.
Tieto käy ilmi yli 48 000 koronavirusinfektion saaneen keskimäärin 47-vuotiaan yhdysvaltalaispotilaan terveysrekisteritiedoista. Potilaista 6 prosenttia liikkui säännöllisesti ja suositusten mukaisesti, 14 prosenttia liikkui hyvin vähän ja loput harrastivat liikuntaa epäsäännöllisesti.
Tulosten perusteella fyysisesti aktiivisten riski joutua sairaalahoitoon, tehohoitoon tai menehtyä koronavirusinfektioon oli pienempi kuin muiden potilaiden. Verrattuna heihin vähänlaisesti liikuntaa harrastavien riski joutua sairaala- tai tehohoitoon oli noin kaksinkertainen ja riski kuolla koronavirusinfektioon 2,5-kertainen.
Vähäiseen liikkumiseen liittyvät riskit näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lihavuus, tupakointi ja muita vakavalle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä.
Lue myös: 10 syytä, miksi painojen nostelu on hyväksi – eikä kyse ole vain lihasmassan kasvattamisesta
Puoli tuntia liikuntaa viidesti viikossa
Tutkijoiden havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat säännöllisen liikunnan suojaavan koronavirusinfektion vakavammilta seurauksilta.
Myös epäsäännöllisempi liikuntaharrastus pienensi riskejä, mutta vaikutukset eivät olleet yhtä selviä. Säännöllisenä liikuntana pidettiin vähintään 30 minuutin reipasta kävelyä ainakin viitenä päivänä viikossa.
Tutkimus julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä. Potilaista 8,6 prosenttia joutui sairaalahoitoon, 2,4 prosenttia tehohoitoon ja 1,6 prosenttia menehtyi.
Lue myös: Helsinkiläinen Anna, 46, eli terveysharhassa yli 10 vuotta – lopulta tipaton auttoi vetämään pään pois puskasta: "Vaikeintahan koko hommassa on oikeasti peiliin katsominen"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.